Foto:Beta/AP

Svemirska sonda na putu do Merkura proletjela prvi put pored Venere

Na sedmogodišnjem putovanju do planeta Merkur, svemirska letjelica proletjela je danas pokraj Venere, koristeći gravitacijsku silu tog susjeda Zemlje kako bi prilagodila svoju orbitu Merkuru – najmanjem planetu najbližem Suncu.

Dvodijelna europsko-japanska sonda “Bepi-Colombo”, lansirana prije gotovo dvije godine, napravila je crno-bijelu sliku Venere s udaljenosti od 17 000 kilometara, a na slici se vidi i dio “selfija” same sonde.

Bila je to druga od devet “planetarnih gravitacijskih asistencija” potrebnih letjelici tijekom putovanja do Merkura. Prva takva “pomoć” bio je brzi let oko Zemlje u travnju.

Europska svemirska agencija istaknula je da je misija, koja je koštala 1,3 milijarde eura, jedna od najizazovnijih do sada. Ekstremne temperature Merkura, jaka gravitacijska sila Sunca i njegovo zračenje stvaraju “paklene uvjete”.

Svemirska letjelica “Bepi-Colombo” ponovno će letjeti oko Venere, a šest puta oko Merkura, kako bi usporila prije nego što stigne na odredište 2025. godine.

U završnoj orbiti oko Merkura sonda će biti podijeljena u dva dijela: europski orbiter “Bepi” spustit će se u nižu, unutarnju orbitu oko Merkura, a svemirska letjelica “Mio” koju je napravila Japanska svemirska agencija prikupljat će podatke s većih nadmorskih visina.

Obje sonde su izgrađene tako da kod Merkura mogu podnijeti temperature u rasponu od 430 Celzijevih stupnjeva na strani okrenutoj prema Suncu, do minus 180 Celzijevih stupnjeva u sjeni.

Istraživači se nadaju da će im misija “Bepi-Colombo” pomoći da nauče više o Merkuru koji je tek malo veći od Zemljinog Mjeseca i ima masivnu željeznu jezgru.

Posljednja svemirska letjelica koja je posjetila Merkur bio je NASA-in Messenger koji je svoju četverogodišnju misiju dovršio 2015. godine. Samo jednom prije toga sonda je proletjela pored tog planeta, također američka, “Mariner”, prije gotovo pola stoljeća, sredinom 1970-ih.

Donirajte Udrugu Mlada pera

Svaka donirana kuna pomaže izdavanju novog dječjeg zbornika ili slikovnice koje su djeca sama napisala!
[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte za novu slikovnicu s dječjim radovima”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.