Ugostitelji Istre i Kvarnera u četvrtak 10. rujna zatvaraju lokale na 60 minuta kao upozorenje

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre pokrenula je akciju za spas radnih mjesta i očuvanje gospodarstva, a od odgovornih traži niži PDV na hranu te kredite za likvidnosti i investicije

Ugostitelji Kvarnera i Istre će u četvrtak 10. rujna s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvoriti svoje ugostiteljske objekte, kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se ugostitelji našli zbog pandemije koronavirusa te potaknuli na žurno djelovanje odgovorne institucije s ciljem očuvanja radnih mjesta i sprečavanja kolapsa gospodarstva. Riječ je o akciji naziva „5 do 12“ koju je pokrenula Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre, s namjerom spašavanja sudbina tisuća zaposlenih u tom sektoru, ali i poticanja građana i ugostitelja na solidarnost.

Sam naziv akcije ukazuje na ono što predstavlja te ukazuje na važnost brzine reakcije u svrhu očuvanja radnih mjesta u narednim mjesecima. Simboličko privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata ima za namjeru ukazati na mogućnost da tih sat vremena postane puno dulji vremenski period. Kako bi se to spriječilo, ugostitelji od odgovornih tijela zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre provela je anketu na uzorku od 500 ugostitelja, od kojih čak 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Osim toga, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu , bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja i ostalih nepogodnosti koje su ih snašle.

Ono što je trebalo biti rekordna sezona pretvorilo se u borbu za opstanak zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa. Lockdown pod kojim je završio cijeli svijet najveći je dosad zabilježen u povijesti čovječanstva te će ostaviti značajan trag na svim granama gospodarstva, a posebice na turizmu i ugostiteljstvu. Dosad donesene mjere očuvale su preko 700.000 radnih mjesta i spasile hrvatsku ekonomiju do početka turističke  sezone, ali to rješenje nažalost samo je privremen spas.

„Turizam kao sektor gospodarstva velikim udjelom sudjeluje u BDP-u Hrvatske. Uska povezanost turizma s ugostiteljstvom i event industrijom čini ih međuovisnima, odnosno opstanak jednog ključan je i apsolutno nužan za opstanak drugog. U naporima da zadrže istu razinu ponude na koju su gosti navikli, ugostitelji su u potpunosti iscrpili sve resurse koje imaju na raspolaganju te za njih daljnje poslovanje nije moguće bez određenih mjera i pomoći.“,  rekao je Vedran Jakominić, potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, inače poznati riječki poduzetnik i vlasnik popularnog King’s Caffea.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre poziva ugostitelje svoje regije da se pridruže akciji „5 do 12“ i 10. rujna zatvore svoje objekte na 60 minuta te time osvijeste odgovorna tijela da zbilja jest „5 do 12“ da se poduzmu daljnji koraci. Također pozivaju sve građane na solidarnost i razumijevanje za period u danu u kojem će ugostiteljski objekti biti zatvoreni kako bi podržali akciju.


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.