Alan Sumina i Zoran Vučinić Foto: Nanobit

Švedski gigant kupio zagrebački Nanobit!

Najutjecaniji svjetski mediji Nanobit već niz godina svrstavaju na liste najbrže rastućih kompanija Europe

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je Nanobit za 148 milijuna dolara ili oko milijardu kuna. Transakcija će se realizirati u nekoliko faza. Prva od njih je uplata 100 milijuna dolara vlasnicima Nanobita i preuzimanje 78 posto udjela u najvećem hrvatskom proizvođaču igara.

U iduće dvije godine Šveđani će kupiti ostatak udjela u Nanobitu po cijeni koja će ovisiti o kretanju dobiti prije kamata, poreza i amortizacije u 2021. i 2022.

Stillfront je jedan od najvećih proizvođača free-to-play igara. U svom portfelju ima 14 gaming studija diljem svijeta. Zapošljava više od 800 zaposlenika, a glavna tržišta su mu SAD, Njemačka, Bliski istok i Sjeverna Afrika te Francuska i Kanada. Sjedište Stillfronta je u Stockholmu, a kompanija je javno izlistana na Nasdaq First North Premier Growth Marketu.

Jörgen Larsson, CEO Stillfronta kaže da su s Nanobitom dobili vrlo talentirani tim i mogućnost da se ojačaju u žanru narativnih lifestyle igara.

  • Alan i Zoran su u proteklih 12 godina zajedno sa svojim timom u Nanobitu izgradili impresivan gaming studio s čvrstom nišom u uzbudljivom žanru lifestyle igara, a mi se veselimo što ćemo zajedno s njima raditi na tome da podignemo kompaniju na višu razinu. Osnovni portfelj igara ostvario je impresivan rast tijekom prošle godine, a vidimo i snažan potencijal rasta u budućnosti, uključujući i obećavajuće nove igre koje su u razvoj – kaže Larsson.

Nanobit su prije 12 godina u Zagrebu osnovali Alan Sumina i Zoran Vučinić bez kapitala, bez ureda i samo s dva računala. Danas je Nanobit sa svojim igrama prisutan u više od 150 zemalja svijeta, zapošljava 125 visokoobrazovanih zaposlenika te je jedan od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Nanobitove igre ukupno su preuzete više od 145 milijuna puta, a na mjesečnoj razini ih igra preko 10 milijuna aktivnih igrača sa svih kontinenata svijeta. Najpopularnije igre su My Story, Hollywood Story i Tabou Stories.

Alan Sumina i Zoran Vučinić dali su zajedničku izjavu povodom preuzimanja. Kažu da industrija mobilnih igara brzo raste i sve se više globalizira te da ako žele ostati broj jedan moraju ići naprijed.

  • Pridruživanjem Stillfront grupi Nanobit dobiva dodatni zamah koji će nam omogućiti nastavak rasta, razvoj novih ambicioznih planova i projekata. Sasvim je prirodno, s obzirom na to da smo u poziciji da možemo birati strateškog partnera, da odaberemo onog koji se uklapa u našu kulturu i dugoročnu viziju. Sve one kvalitete koje njegujemo interno – poduzetnički duh, samostalnost i inovativnost – vidjeli smo upravo u vodstvu Stillfront grupe. Veselimo se suradnji s ostalim uspješnim studijima u sastavu Stillfronta, što će dodatno ubrzati razvoj i Nanobita i Stillfront grupe, a naši zaposlenici će imati priliku surađivati s najboljima iz svijeta – zaključuju Alan Sumina i Zoran Vučinić.

Jutarnji


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.