Spasimo noćno nebo u Međunarodnom parku tamnog neba Petrova gora – Biljeg

Ni godinu dana od proglašenja prvog Međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj na Petrovoj gori nedaleko od Zagreba državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV) postavila je u njegovom središtu toranj s blještavom rasvjetom koja je potpuno uništila sam smisao njegova imena i postojanja.

Park tamnog neba ovim je zahvatom postao Park dvostrukog kulturocida – svjedočanstvo o maćehinskom odnosu države prema jednom od poznatijih spomenika borbi protiv fašizma i istovremeno potvrda potpune ignorancije i neosjetljivosti državnih birokrata prema znanstvenim i edukativnim potrebama novih generacija.

Astronomsko društvo Beskraj još od 2007. na Petrovoj gori organizira opažanja i fotografiranja noćnog neba, popularne “star party-e” te promatranje meteorskog potoka perzeida (“suze sv. Lovre”). Petrova gora postala je poznata diljem Hrvatske kao mjesto s tamnim nebom prepunim zvijezdama, a kao lokacija na tek nešto više od 1h vožnje od glavnog grada Zagreba, na okupljanjima se znalo okupiti više stotina zaljubljenika u svemir.

Postavljanjem tornja odašiljača visokog 65 m sa snažnim signalnim svjetlima kod parkirališta blizu spomenika, jedine lokacije u značajnom krajobrazu Petrova gora – Biljeg gdje se mogu održati okupljanja astronoma onemogućena je prilagodba oka na mrak te snimanja tamnim maglica i galaksija. Iako po Pravilniku o gradnji i postavljanju zrakoplovnih prepreka svaka građevina iznad 60 m treba biti označena signalnim svjetlima, smatramo da se prije gradnje trebalo konzultirati s javnim ustanovama i udrugama koje upravljaju Međunarodnim parkom tamnog neba kako bi se pronašlo rješenje koje ne bi uzurpiralo status parka.

Ovom peticijom tražimo da se napravi aeronautička studija koja bi pokazala jesu li zaista potrebna toliko snažna signalna svjetla, pogotovo s obzirom da je toranj okružen visokom šumom, pa se time zapravo i ne izdiže više od 60 m od okolnog terena ili da se nađe bilo kakvo rješenje kojim bi se posjetitelji u podnožju spomenika zaštitili od bliješteće rasvjete. Međunarodni park tamnog neba jedinstveni je način znanstvene i turističke promocije Hrvatske, a u cijeloj Europi ih je manje od 20. Smatramo da je važno očuvati tradiciju lokacije koja je u cijeloj Hrvatskoj, pa i šire, postala sinonim lokacije povoljne za uživanje u zvijezdama, kojih zbog sve većeg rasta svjetlosnog onečišćenja ostaje sve manje i manje.

Peticiju možete potpisati OVDJE!


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.