Na Kvarneru održano državno prvenstvo ronjenja na dah – oboren svjetski rekord!

Prošli tjedan se na najdubljoj točki Kvarnera, u kanalu Krušija kod Plavnika gdje se morski procjep spušta do 120 metara dubine, održavao Adriatic Freediving Trophy, državno prvenstvo Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske u ronjenju na dah.

S obzirom na situaciju s granicama i putovanjima, izostalo je više od pola najavljenih imena, međutim, i dalje smo zadnji dan mogli izbrojati 29 startova iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije, Turske, Maroka, Francuske, Švedske, Rusije, Češke, Njemačke, Austrije… Ovo je bilo najveće i najatraktivnije natjecanje ove godine i velik izazov za organizaciju za koju su zaduženi Igor Hrast (Activity centar Krk i Grad Krk) i Vitomir Maričić (predsjednik AIDA-e Hrvatska). Prenijeli su iskustva prošlogodišnjeg prvenstva Hrvatske kojeg su organizirali na istom mjestu nakon 10 godina izbivanja.

Za titulu ukupno najboljeg ronioca u zbroju bodova očekivala se borba između Thibaulta Guignesa, jednog od najboljih svjetskih dubinskih ronilaca koji je najavio svjetski rekord, Alexeya Molchanova, legendarnog Rusa i aktualnog prvaka i rekordera i najboljeg dubinskog ronioca, ali i snažnih domaćih ronilaca Petra Klovara i Vitomira Maričića (prošlogodišnjeg pobjednika) koji su u dubinskom segmentu sigurno ispod razine Francuza i Rusa, ali im je ovo ipak domaći teren i radi se o ponajboljim bazenskim roniocima današnjice.

Petar Klovar je ostvario rezultat vrijedan nacionalnog rekorda u disciplini FIM gdje se ronilac spušta povlačeći konop te je tako zaronio na 100 metara, Alexey Molchanov zaronio je novi svjetski rekord u disciplini CWTB, odnosno ronjenju s dvije peraje koji sada iznosi 111 metara i što je svakako velik izazov u našem moru koje je nemirnije, ima više struja, mračnije je i hladnije, ali Rus je iznimno siguran u svoj rezultat i dobro pripremljen u hladnim jezerima i Crnom moru. Francuz je odradio ispod očekivanja i teško se nosio s takvim uvjetima. Najviše bodova skupio je na kraju Vitomir Maričić, aktualni bazenski svjetski rekorder koji je obranio svoju titulu iz prošle godine. Iza njega je Petr Vala (Čeh) koji je napravio svjetski rekord u Masters kategoriji te Minja Marinković (Njemačka).

U ženskoj konkurenciji najbolje zarone radile su Sahika Ercumen iz Turske koja je svojevremeno držala i svjetski rekord, Vendula Strachtova iz Češke i aktualna svjetska prvakinja Fatima Korok iz Mađarske. Fatima je na kraju zaslužila vrh postolja kao ukupno najbolja žena upisavši i nacionalni rekord s dvije peraje (67 metara). Nacionalni rekord upisala je i Sahika Ercumen u istoj disciplini.

Ovo natjecanje je posebno i po tome što su sve discipline verificirane prema AIDA i CMAS federaciji za ronjenje na dah. Te dvije agencije za praćenje ronjenja do sada nikada nisu mogle biti istovremeno nadležne za isti zaron te je ovo povijesno ostvarenje ujedinjavanja ronjenja na dah. Moguće da će kao presedan poslužiti da se format primjeni i na udružena svjetska prvenstva.

Više o ovom natjecanju, rezultatima, organizaciji, važnosti za Hrvatsku i freediving općenito, moći ćete pročitati u 41. broju SCUBAlife magazina.


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.