Facebook prijeti povlačenjem iz Europe

Facebook je zaprijetio povlačenjem iz Europe ne bude li povučena naredba irskog Povjerenstva za zaštitu podataka (IDPC), koje je tvrtki naložilo da podatke o europskim korisnicima prestane prebacivati na američke servere, zbog zabrinutosti da su dostupni američkoj vladi, objavio je vice.com.

Provede li se ta naredba, “nije jasno kako bi Facebook mogao nastaviti pružati usluge Facebooka i Instagrama u EU”, stoji u sudskom podnesku Facebooka, koji je pred sudom osporio naredbu irskog DPC-a.

Facebook osporava naredbu pred sudom u Dublinu, gdje je rekao da bi odluka DPC-a natjerala tvrtku da se povuče i napusti 410 milijuna korisnika Facebooka i Instagrama u Europi.

Facebook u podnesku tvrdi kako je njegova platforma “važan alat za slobodu govora njegovih 410 milijuna korisnika u EU”, te da je tvrtkama koje koriste njegovu platformu za prodaju “generirao 208 milijardi eura”.

“No Facebook nije spomenuo da je meta optužbi za širenje dezinformacija i teorija zavjere, kao i da se njime koriste kako bi utjecali na rezultate izbora diljem regije, uključujući i odluku Velike Britanije da napusti EU”.

“Cijeli Facebookov poslovni model oslanja se na sposobnost da lako i brzo prenosi podatke kako bi korisnicima lakše odabirao oglase. Prekidajući Facebooku protok podataka, EU prijeti financijskom potencijalu tvrtke a to, kako ova tužba pokazuje, Facebook shvaća vrlo ozbiljno”, komentar je vice.coma.

Stručnjaci međutim drže kako je Facebookov ultimatum tek “prazna prijetnja”. “Ideja da bi se Facebook povukao s europskog tržišta apsurdno je poigravanje za koje ne mislim da mu itko uistinu vjeruje”, ocijenio je za vice.com istraživač tehnoloških politika na londonskome University Collegeu Michael Veale.

Nacional


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.