10 najsmješnijih riječi slovenskog jezika

Učenje slovenskog jezika urnebesno je zabavno – ne samo zato što su mnoge riječi jako duhovite, već i zato što je u Intellecti glavni moto zabava

Hrvati se vole šaliti na račun Slovenaca, a osobito o samoj veličini Slovenije te o slovenskim riječima i izrazima, a kada počneš učiti slovenski jezik u Intellecti, vidjet ćeš da se one najsmješnije riječi i fraze najbrže zapamte.

Iako se mnogi šale na račun Slovenije i Slovenaca (btw. jednako se šale i oni na naš račun), razlikujemo se u poimanju jezika. Naime, dok oni često razumiju hrvatski (zbog bivše države, glazbe, filmova, itd.), Hrvati slovenski razumiju manje te se stoga češće vole šaliti sa slovenskim jezikom. Za tebe smo izdvojili 10 najzanimljivijih (čitaj: najsmješnijih) slovenskih riječi i/ili izraza.

  1. Ako si puno popio/ popila dan prije, vjerojatno ćeš sutra reći Imam mačka. (Mamuran sam.) A ako si pak stvarno previše popio, reći ćeš: Imam tigra. Ako je pak tulum završio povraćanjem, reći ćeš: Kličem jelene! (Zovem jelene). Pravi ZOO, zar ne? 
  2. Ako dođeš u Sloveniju prije nego je bilo planirano (odnosno ako si uranio/ uranila), reći ćeš: Zgoden (zgodna) sem i nitko ti neće proturječiti! Divno! 
  3. U Sloveniji su nepogrešljivi ljudje neophodni ljudi… kod njih je sve «po PS-u», pa zato! 🙂
  4. Ako te Slovenac ili Slovenka pita Kdaj si prosta?, to znači da ga/je zanima kad si slobodan, a ne kad ideš na more (ili što već). 
  5. Ako ideš u pekaru u Sloveniji i jede ti se pita od sira (tzv. burek (?!) od sira) tražit ćeš: sirov burek i bit će ti pečen i sve okej; a ako hoćeš npr. sirovo meso, tražit ćeš surovo meso. A-ha!
  6. U Sloveniji je zeznuto ako ti kažu da si rumen v obrazu jerbo nisi crven, nego žut!!! I da, nisi rumen v licu, nego v obrazu – jer obraz je lice, a lice je obraz. Kaj?! 
  7. Kad ideš na more, i vidiš Slovence i čudiš se zašto uz osmijeh gledaju svoje dijete i govore: Kako se lepo potapljaš! nemoj zvati socijalnu službu jer im dijete samo (lijepo) roni. 
  8. Ako si bijesan/ljut/nervozan i sve ti «ide na živce», umjesto da posegneš za ružnim uobičajenim balkanskim psovkama, možeš si olakšati nekom od ovih simpatičnih i pristojnih slovenskih psovki: Tristo kosmatih medvedov! (Tristo (ti) dlakavih medvjeda); Naj te koklja brcne! (Nek’ te kokoš udari); ili Naj te osa piči (Nek’ te osa ubode). Slovenci fakat vole životinje! 
  9. U Sloveniji nemoj tražiti šampon protiv peruti – zabrinut će se za tvoje mentalno zdravlje ili će te početi dirati po leđima. Naime, perut na slovenskom znači krilo (Zrasle so jim peruti – Narasla su im krila). 🙂
  10. Nemoj doći u Sloveniju i reći da bi ih nešto pitao, mislit će da ih želiš toviti/gojiti. Radije reci da bi ih nešto vprašal. Uštedjet ćeš na hrani! 

Kao što vidiš, postoje mnogi zanimljivi slovenski izrazi, a ako smo ti probudili interes za proučavanjem smiješnog slovenskog, pogledaj i ovaj video


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.