Foto: Ruptly/EPA

Uzrok ogromne eksplozije u Bejrutu – umjetno gnojivo s ruskog broda

Ruski mediji u srijedu izvješćuju da je snažnu i golemu eksploziju u Bejrutu u kojoj je poginulo najmanje 100 ljudi izazvalo umjetno gnojivo zaplijenjeno s ruskog teretnog broda prije šest godina.

Brod Rhosus pristao je u luku u Bejrutu prije šest godina zbog kvara, a bio je na putu za Afriku s 2750 tona gnojiva na bazi amonijevog nitrata, prenosi libanonska medijska kuća LBCI ne otkrivajući u čijem je vlasništvu spomenuto plovilo.

Ruska medijska grupacija RBC javlja da je brod, koji je plovio iz gruzijske luke Batumi za Mozambik, u vlasništvu ruskog državljana Igora Grečuškina, rođenog u dalekoistočnoj regiji Habarovsk, s prebivalištem na Cipru.
Nakon što je Rhosus pristao zbog kvara, Grečuškin je, a da nije isplatio svoju posadu, napustio brod, tvrdi RBC pozivajući se na članove posade.

Prema LBCI-ju, opasni teret je potom iskrcan u skladište, gdje je ostao godinama. Požar koji je u utorak u skladištu buknuo prilikom varenja izazvao je eksploziju koja je razorila dijelove grada, piše Index.

Na brodu u luci Bejrut 11 naših pomoraca, 1 ozlijeđen

“Svi smo dobro”, prvo je što je Morski.hr htio čuti od hrvatskih pomoraca koji su se zatekli na brodu specijaliziranom za prijevoz vozila “City of Rome”, koji plovi pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva uslijed strašne eksplozije koje je tijekom utorka zatresla glavni grad Libanona Bejrut i doslovno uništila dobar dio infrastrukture tamošnje luke. Jedan od 11 hrvatskih pomoraca koji su se zatekli tamo u tom trenutku potvrdio je da je jedan njegov kolega ozlijeđen i trenutno je na liječenju u bolnici. Kaže da se radi o ozljedi ruke, stoga ne bi trebalo biti problema što se životne ugroze tiče.

Brod City of Rome u luku glavnog grada Libanona pristao je u utorak oko 11 sati. Šest sati poslije toga dogodila se strašna eksplozija niti 500 m od broda u kojem su bili naši pomorci.

– Nitko nije životno ugrožen, jaki su hrvatski pomorci – govori čovjek koji je netom prije snimio detonaciju.

– Ovo je snimka s broda. Do nas su drugi brodovi vezani ship by ship. Izgleda daleko, ali ovo je cca 500 m udaljenosti od epicentra eksplozije. Dva člana posade na susjednom brodu su poginula! – govori vidno potresen pomorac kojem zbog objektivnih okolnosti Morski.hr ne može otkriti identitet.


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.