Poziv na radionice Dječjeg ZAF-a: Zagonetno drvo Matije Bobeka

03.09. u 16:00 sati  i 04.09. u 10:30 sati Matija Bobek održat će radionicu Zagonetno drvo u sklopu Dječjeg Zrinski Art Festivala.

Radionica Zagonetno drvo  interaktivan je  i ekološki održiv projekt unutar kojeg se kroz pedagoške metode stvaraju igračke od drveta i ostalih prirodnih materijala pronađenih u okolišu. Igračke su izrađene ručno, premazane i polirane lanenim uljem.
Radionice su namijenjene  za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi koja će kroz istraživačku igru, pripovijedanje i promišljanje razvijati svoj kreativni impuls i učiti rukovati elementima iz prirode od raznobojnih i neobičnih drvca, ukrasnih tikvica, žireva ili pak kućice bube koja živi na hrastu ceru.

Poziv na radionice Dječjeg ZAF-a: Zagonetno drvo Matije Bobeka

 

Vjerujem da svakom djetetu trebamo dati priliku da se igra, da stvara, istražuje i uči uz elemente iz okoliša tj. prirodnog podrijetla,te da u takvoj „ugodnoj“ atmosferi istraživanja dođe ili ne dođe do rješenja. – kaže Matija odnosno Striček Bobeck pa nastavlja:

Zamislite da se sve igračke izrađuju od elemenata iz prirode . Od raznobojnih i neobičnih drvca, riječnih i morskih naplavina, ukrasnih tikvica i ostalih zanimljivih, čvrstih prirodnina poput žireva, ili pak kućice neke bube koja živi na hrastu ceru..Već samim sakupljanjem i odabirom materijala na svježem zraku , započinjemo igru sa „majkom prirodom“ i dobivamo razne ideje..U razbuktaloj mašti odabranih neobičnih drvca različite kakvoće, puževih kućica, raznih
plodova i sl. počinjemo aktivnosti piljenja raznim pilicama, „šmirglanja“ brusnim papirom , bušenja rupa ,kombiniranja, ljepljenja i povezivanja elemenata tiplama ili grančicama, špagom , korom drveta,čak i rukovanje nožićem uz moju pomoć, pa sve do same zaštite lanenim uljem..
U radionici se susrećemo s nekima od tih aktivnosti , ali i sa vještinom guljenja drveta, gdje u proljetnim i ljetnim mjesecima djeca imaju priliku svojim noktićima guliti drvo. Ovo je „radni“ dio radionice kada kroz aktivnosti i kratke priče djecu potičem da svojom maštom , finomotoričkim zahtjevima i urođenom potrebom za istraživanjem „probude“ svoj mozak,srce i ručice, ekološku osjetljivost i osjećaj za estetiku.

Poziv na radionice Dječjeg ZAF-a: Zagonetno drvo Matije Bobeka

Lutke, bageri, vage , šuštalice , udaraljke, guralice, razni višedijelni setovi, mobili, skulpture, ogrlice, privjesci,.. ovdje dobivaju smisao. Djeca istražuju na dodir mekane i jestivim uljem zaštićene didaktičke igračke.
Zanimljive su i velike dizalice, čvrste igračke sa sustavom kolotura, utega i magnetića. Tako djeca na jednostavan način uče o fizici, logici i matematici.
Najzabavniji djeci jest „set za konstruiranje“, gdje sami postaju umjetnici i uz pomoć mašte i svojih sposobnosti, sami ili grupno, sudjeluju u izradi skulpture ili pak igračke.

Kako je temeljna odrednica Europske kulture promicanje ekologije i održivosti, treniranje motoričkih vještina , prosocijalno osvješćivanje i odgoj za bolje društvo , drago mi je što s ljubavlju mogu svoj projekt podijeliti s Vama.

Stoga dovedite djecu na radionicu u jednom od dva ponuđena termina, a vi odrasli u međuvremenu dok traju radionice možete razgledati izložbe ZAF-a.

Radionice su besplatne, a broj mjesta zbog epidemioloških mjera ograničen, a ovisi i o vremenu odnosno hoće li se održavati u Muzejsko-informativnom centru (MIC) ili atriju Starog grada.

Poziv na radionice Dječjeg ZAF-a: Zagonetno drvo Matije Bobeka


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.