EU poljskim anti-LGBT gradovima uskraćuje novac

EU je konačno dosta, poljskim anti-LGBT gradovima uskraćuje novac. Evo zašto je to neizmjerno važno

Odnosi Varšave i Bruxellesa daleko su od idličnih: Europska komisija već godinama kritizira aktualnu vlast u Poljskoj zbog reformi u području pravosuđa, proziva tamošnju vladu da pokušava staviti sudstvo pod kontrolu, šalje pismena i usmena upozorenja zbog vladavine prava. Još u prosincu 2017. godine, u potezu bez presedana, Komisija je predložila čak i iniciranje postupka protiv Poljske koji, u teoriji, može dovesti do toga da država članica Europske unije ostane bez prava glasa. Ali, zasad izgleda, samo u teoriji.

Ni „nuklearna opcija“, kako se u žargonu naziva taj članak 7., nije imala utjecaja: i Europski parlament tvrdio je da od aktivacije tog članka nije bilo nikakvog napretka, dapače. Sve dok u Budimpešti imaju pouzdanog i odanog saveznika, u Varšavi ne moraju brinuti za posljedice Komisijinog prijedloga – odluka o sankcijama donosi se jednoglasno, a mađarska Vlada spremna je uložiti veto. I tu je priča gotova.

NESVAKIDAŠNJI POTEZ BIROKRACIJE
Briselski administrativni aparat, koji godinama marljivo štampa priopćenja, službene opomene i obrazložena mišljenja, ovih je dana povukao neuobičajen potez: ocijenivši da je stav nekih poljskih gradova prema LGBT osobama diskriminatoran, uskratili su im financiranje iz jednog europskog programa. Šest gradova – nije otkriveno o kojima je riječ – ostalo je bez pet do 25 tisuća eura, koliko lokalna jedinica može dobiti iz ovog programa.

Razlog su sporne „zone slobodne od LGBT ideologije“: rezolucije kojima su regionalne, gradske ili općinske vlasti u, dosad, stotinjak poljskih lokalnih jedinica proglasile da je njihovo područje zona bez takozvane „LGBT ideologije“. Europske institucije, uključujući i Europski parlament, u više su navrata osudile te poteze. Sada su verbalne osude dobile i sasvim konkretan, financijski učinak.

NEZADOVOLJSTVO U VARŠAVI
Vijest da je šest poljskih gradova ostalo bez EU financiranja objavila je ovoga tjedna europska povjerenica za ravnopravnost Helena Dalli. „Zemlje članice i državne vlasti moraju poštivati europske vrijednosti i temeljna prava“, napisala je na Twitteru, dodavši da su odbijene prijave šest poljskih gradova. O kojim je sredinama riječ, Europska komisija nije željela otkriti, pravdajući se internim pravilima da se takve informacije ne objavljuju.

U poljskoj vladi su, očekivano, vrlo nezadovoljni. Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro odluku naziva neutemeljenom i nezakonitom te najavljuje da će se vlada angažirati kako bi odluka o uskrati europskog financiranja bila poništena. Ali u Bruxellesu su nepopustljivi. Samo su, tvrde, primijenili propisane kriterije.

UVJETI TEHNIČKI, ODLUKA POLITIČKA
Predviđeno je da program mora biti dostupan svim europskim građanima, bez obzira na njihov spol, rasu, etničku pripadnost, uvjerenja, godine, seksualnu orijentaciju… Predstavnici šest gradova jednostavno nisu uspjeli uvjeriti povjerenstvo za ocjenjivanje pristiglih prijava da ispunjavaju te zahtjeve. To je, ukratko, objašnjenje Komisije.

Komisija, dakle, pravda svoju odluku unaprijed propisanim, gotovo pa tehničkim kriterijima, ali ta je odluka daleko od pukog tehničkog odabira tko dobiva, a tko ne sredstva iz jednog, financijski prilično skromnog europskog programa. S obzirom na povijest odnosa Varšave i Bruxellesa, a još i više širi kontekst u kojem se događa, radi se o odluci s vrlo izraženom političkom težinom.

U PITANJU SU EUROPSKE MILIJARDE
Prvo, šefica Komisije Ursula von der Leyen ovako komentira cijeli slučaj: „Naši ugovori jamče da svaka osoba u Europi može biti kakva jest, živjeti tamo gdje želi, voljeti koga hoće, i ciljati visoko koliko god želi. I dalje ću se zalagati za Uniju ravnopravnosti“. Ako su u Poljskoj ili Mađarskoj mislili da će postava Europske komisije pod vodstvom von der Leyen biti blaža od one prethodne u kojoj se vladavinom prava bavio Frans Timmermans, moglo bi ispasti da su se doista preračunali.

Drugo: odluka Komisije dolazi u ključnom političkom trenutku, kada ulozi više nisu pet ili 25 tisuća eura, nego milijarde iz EU fondova. Nakon nedavnog summita, na kojem je dogovoren fond za oporavak i zajednički proračun, otvorena je nova polemika o povezivanju isplata iz europskog proračuna s poštivanjem vladavine prava.

MAGLOVIT KOMPROMIS EU LIDERA
Zagovornici te uzročno-posljedične veze smatraju da je krajnje vrijeme da se takvo uvjetovanje uvede, dok vlade u Poljskoj ili Mađarskoj tu ideju odbacuju. U strahu da će, usred jedne od najgorih kriza, propasti dogovor oko raspodjele europskog novca, čelnici zemalja članica su na tom summitu dogovorili vrlo maglovit kompromis podložan, kako smo već pisali, dijametralno suprotnim tumačenjima.

Dilema što zapravo znače zaključci EU čelnika javila se odmah po završetku tog maratonskog summita, a rasprava traje i dalje. U Parizu su, primjerice, očito uvjereni da je uvođenje takvog uvjetovanja praktički pa gotova stvar. Francuski državni tajnik za europska pitanja je ovoga tjedna upozorio poljsku vladu da će se suočiti s financijskim posljedicama ako se bude povukla iz Istanbulske konvencije (još jedna najava iz Varšave koja je već izazvala oštre reakcije), aludirajući upravo na taj link između EU novca i vladavine prava.

PORUKA URSULE VON DER LEYEN
S druge strane, baš na primjeru poljskih gradova i LGBT-rezolucija, iz poljske vlade ovih dana tumače koliko je dobro da se premijer Mateusz Morawiecki na summitu izborio da takvo uvjetovanje ne može biti uvedeno bez jednoglasne odluke – prema tome, da je članicama EU-a ostalo pravo veta na takvu odluku. To bi, dakako, potpuno obesmislilo cijelu priču oko povezivanja vladavine prava i europskog novca.

Pravi politički okršaj oko ovog tumačenja tek predstoji. No, Ursula von der Leyen ovoga je tjedna vrlo otvoreno pokazala u kojem kutu toga ringa stoji njezin tim.

Telegram


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.