Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Slovenija je skinula Hrvatsku s liste zelenih zemalja

Slovenija je skinula Hrvatsku s liste zelenih zemalja, odluka vrijedi od subote. Sa zelene liste uklanja i Francusku i Češku.

Slovenija je Hrvatsku skinula s liste zelenih zemalja. Odluka vrijedi od subote kad će svi slovenski državljani koji se vraćaju iz Hrvatske morati policiji na granici objasniti put i potkrijepiti ga dokazom o prebivalištu, vlasništvu nekretnina ili plovila, kazao je glasnogovornik slovenske Vlade za Covid-19 Jelko Kacin te najavio strogu kontrolu pri ulasku u Sloveniju iz Hrvatske i Mađarske.

  • Vlada će osigurati da se svakom putniku na graničnom prijelazu uruči odluka o karanteni te će s granice morati otići izravno na mjesto na kojem će je provesti – pojasnio je Kacin.

Slovenski državljani koji se u subotu nađu u “žutoj Hrvatskoj” moći će se vratiti bez karantene, ali na granici će morati dokazati točno gdje su bili u Hrvatskoj, rekao je Kacin. Morat će pokazati račune ili druge dokaze o tome gdje su bili.
– Bilo je previše pokušaja obmane – istaknuo je Kacin.
– Događa se da ljudi na granici kažu da su bili u Hrvatskoj, ali su zapravo bili u jednoj od “crvenih” zemalja zapadnog Balkana i zbog toga bi trebali biti u karanteni – rekao je.
Na pitanje što stavljanje Hrvatske na “žutu” listu znači za hrvatske državljane, Kacin je kazao da će u Sloveniju slobodno moći dolaziti ako u njoj imaju nekretninu ili rezerviran turistički smještaj. Belgija i Nizozemska dodane su zelenoj listi. Slovenija sa zelene liste uklanja i Francusku i Češku.

Broj aktivnih zaraza na 100.000 stanovnika u Sloveniji trenutno iznosi 5,9, a po kriterijima slovenskih epidemiologa za epidemiološki sigurnu državu vrijedi ona u kojoj nije više od deset novih zaraza na 100 tisuća stanovnika u razdoblju 14 dana. Zato je sadašnji trend povećanja broja dnevnih zaraza opasan jer bi Slovenija, ako se on nastavi, taj prag propisane epidemiološke sigurnosti mogla prijeći za manje od dva tjedna, navode slovenski mediji.


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.