Fuchs: Prioritet je povratak svih učenika i studenata u učionice od nove školske i akademske godine

Mandat novog ministra obrazovanja i znanosti Radovana Fuchsa počeo je u znaku intenzivnih priprema za organizaciju nastave od jeseni u školama i na fakultetima.

Kako doznajemo, već tijekom vikenda obavljeno je nekoliko konzultacija sa sudionicama u sustavu, a Fuchs sljedećih dana u razgovore na tu temu planira uključiti što širi krug ljudi, od predstavnika agencija u sustavu obrazovanja, središnjih logističkih računskih mreža, epidemiologa, Nacionalnog stožera civilne zaštite do predstavnika sindikata, ravnateljskih udruga, osnivača škola i ostalih.

Detaljna razrada

  • Prioritet je povratak svih učenika i studenata u učionice od nove školske i akademske godine. Naravno, sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, koju trenutačno nitko ne može predvidjeti, ali svakako želimo da svi budu u školama što je više moguće, uz osigurane sve sigurnosne mjere – ponovili su iz Ministarstva stajalište o točki koju je Fuchs označio ključnom te najavio da je do početka nove školske i akademske godine treba što detaljnije razraditi.

Fuchsova prethodnica Blaženka Divjak najavila je za jesen tri moguća scenarija organizacije nastave – potpuni povratak u učionice, potom mješoviti oblik nastave koji znači da se dio nastave provodi u školi, a dio na daljinu (online) te kao treći potpuni prelazak na online i televizijsku nastavu od kuće, što je opcija koju trenutačno ne želi nitko.

Ministar Fuchs te je scenarije nazvao logičnima, međutim, želi ih poboljšati uzimajući u obzir, osim razvoja epidemiološke situacije, i ostale okolnosti, poput prostornih uvjeta u školama, sigurnosnih mjera za zaposlenike i učenike itd.

Fuchs je, kako doznajemo, također nesklon lockdownu pa je moguće da se od jeseni mjere primjenjuju lokalno – na primjer, da se zbog proboja virusa ili njegova jačanja na određenom području ne zatvaraju škole u cijeloj zemlji, nego, ovisno o procjeni epidemiologa, samoizolira određeni razred, školu u pojedinom gradu, taj grad ili cijelu županiju. Kad se mjere ograniče na tako manji broj učenika i studenata, a o tome će se razgovarati sa središnjim informatičkim centrima, nastojat će se putem određenih alata organizirati online nastava uživo. Točnije, intencija je da nastavnici u takvim krajnjim slučajevima školski sat održavaju putem interneta prema postojećem rasporedu koji vrijedi i za učioničku nastavu, a kako bi bila riječ o manjem broju sudionika, to ne bi trebalo preopteretiti sustav.

Prethodno, upozoravaju iz škola, treba svakako detektirati tehničke mogućnosti učenika i nastavnika za rad od kuće jer su iskustva iz prethodne godine pokazala kako upravo u tom dijelu dio djece može biti zakinut, na što upozoravaju i iz Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

  • Za moguću provedbu online nastave potrebno je svuda osigurati dobru internetsku vezu te osigurati bolji sustav podrške putem CARNeta kako više ne bi dolazilo do pada sustava i kako bi se nastava na daljinu mogla održavati bez tehničkih teškoća – upozorava Ana Tuškan, glavna tajnica SHU.

Prostorni uvjeti

Također, jedan od koraka posve sigurno bit će i revidiranje postojećih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za odgojno-obrazovne ustanove. U Ministarstvu su svjesni da dio škola nema prostornih uvjeta ispoštovati mjeru prema kojoj udaljenost između osoba u istoj prostoriji treba biti najmanje 1,5 metar. Primjerice, u nekim gimnazijama u razredu sjedi i više od standardom previđenih maksimalno 28 učenika, a učionice imaju oko 50 četvornih metara. S obzirom da je riječ o zatvorenom prostoru, trebat će odrediti tko će morati nositi maskice, a u nekim školama već su najavili da su naručili vizire za nastavnike.

Dio škola, osobito one u Zagrebu koje će zbog posljedica potresa primiti dio učenika iz stradalih škola, odlučile su s jednosmjenske nastave prijeći na dvosmjensku kako bi se izbjegao veliki broj učenika i zaposlenika u prostorijama škola u isto vrijeme.

Dezinfekcija

Tek će se vidjeti hoće li to biti jedna od mjera koja će se preporučiti i za ostatak Hrvatske. Uz to, s osnivačima treba dogovoriti nabavu dezinfekcijskih i ostalih potrebnih sredstava za škole, primjerice, dio škola zatražio je nabavu strojeva za dezinfekciju prostora kako bi se ubrzao proces čišćenja između dviju smjena.

Jutarnji


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.