Sabljarka u Primoštenu stigla do same plaže

Primoštenci su jučer imali priliku svjedočiti bliskom susretu s neobičnim gostom. Dupin više i nije neka vijest, pa čak ni morski pas, ali kad sabljarka dođe do same plaže, to je već zanimljivost. 

– Iglun ili sabljarka je riba iz porodice Xiphiidae, u kojoj je ovo jedini predstavnik. Ovo je cijenjena riba za sportski ribolov, nastanjuje otvoreno more, gdje je jedan od najvećih grabežljivaca. Naraste do 455 cm duljine i do 650 kg težine. Ova je došla u sami kraj u potrazi za hranom – napisao je Tomislav Banjolo iz Primoštena, koji je objavio snimku, kako piše, od Jere Matošina Prote.

Brza i okretna riba

Dok je kod iglice slučaj da se gornja čeljust formira u iglu, kod sabljarke se formira u sablju koju koristi za napad i obranu, a po njoj je dobio i drugo ime “Sabljarka”. Izrazito je brz i okretan. Živi na dubinama od 200 do 800 m. Ima velike oči i istančan vid, a na očnim mišićima ima posebno tkivo koje spriječava gubitak topline u mozgu pri velikim dubinama. Izduženo tijelo s jakom repnom perajom odaju karakteristike istinskog predatora. Odozgo je crno smeđe boje, a svjetliji s trbušne strane. Hrani se uglavnom ribom iako jede rakove i glavonošce.

Zaštićena životinja – Strogo kontroliran izlov

Hrvatska ima jako malu kvotu za lov igluna,  za lov je potrebna posebna dozvola i to prema državnoj kvoti o ulovu, uvedenoj kroz Pravilnik o ribolovnim mogućnostima i ribolovu igluna (Xiphias gladius). Lista se može naći u Upravi za ribarstvo i ona je javna. Kad ulovi igluna, ribar obavezno mora prijaviti ribu, radi kvote, koja se potom (zbog ograničenog broja ulovljenih jedinki), automatski smanjuje.

Između ostalog, kao i za tunu, za sabljarku je također zabranjen uvoz, izvoz, provoz, uzgoj i promet na domaćem tržištu, ako ulovljenu jedinku ne prati dokumentacija propisana Pravilnikom o programu dokumentacije.

Sabljarka u plićaku i u Crnoj Gori

Zanimljivo je kako se prije dva tjedna dva i pol metra duga sabljarka pojavila u plićaku kod crnogorske Budve, no upravo je neobično da ove životinje dolaze u pličinu.

Stručnjaci naime tvrde da je prisustvo igluna u relatvno plitkom moru i u neposrednoj blizini obale posljedica malog broja kupača za ovo doba godine.

Morski.hr


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.