Intervju: Franjo Horvat, poduzetnik iz Koprivnice koji želi srušiti Kajtazija

Za 12 nacionalnih manjina: austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, tursku, ukrajinsku, vlašku i židovsku u pravilu se bira zastupnik iz romske manjine jer su oni među ovim manjinama brojčano najjači. Sadašnjem zastupniku Veljku Kajtaziju koji izgleda u Međimurju više nije omiljen niti među svojom manjinom, a još manje većinom suprotstavlja se Franjo Horvat, Rom Bajaš iz Koprivnice, predsjednik Saveza hrvatskih Roma Bajaša i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije. Postavili smo mu pet pitanja koja smo smatrali najvažnijim:

Prvi put se kandidirate  za Sabor? Zašto na ovim izborima?

Moj osobni angažman u okviru romske zajednice bio je unazad 10-ak godina baziran na lokalnom nivou pa sam tako obnašao dužnost predsjednika udruge Roma “Korak po korak“ kao i dužnost predsjednika Vijeća Romske nacionalne manjine Koprivničko-Križevačke županije.  U posljednje vrijeme na inicijativu šire romske zajednice bio sam pokretač i osnivač Saveza hrvatskih Roma Bajaša. Ideja da se kandidiram za saborskog zastupnika u XII. izbornoj jedinici gdje bi predstavljao osim Roma i pripadnike 11 nacionalnih manjina: austrijske, bugarske, njemačke, poljske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske, prisutna je posljednjih godina, a intenzivnije zadnje dvije godine. Svojim lošim radom moju kandidaturu je potaknuo saborski zastupnik na odlasku Veljko Kajtazi. Njegov loš rad, diskriminacija koju je provodio u okviru romske zajednice u RH potencirajući prvenstveno „svoje“ ljude, sve više problema u životu i radu pripadnika romske nacionalne manjine i niz drugih pitanja kod mene je izazvao konačnu odluku da se kandidiram i da pobijedim direktnog konkurenta Veljka Kajtazija. Promišljajući o mojoj ovogodišnjoj kandidaturi shvatio sam da sam to  morao učiniti još u proteklom izbornom ciklusu 2016. godine.

Franjo Horvat, poduzetnik iz Koprivnice koji želi srušiti Kajtazija
Franjo Horvat

Što smatrate karakterističnim odnosno kako bi ocijenili rad dosadašnjeg zastupnika Veljka Kajtazija, koji je zastupnik od 2011. godine?

Vrlo je teško ocjenjivati rad zastupnika u Saboru s pozicije „običnog“ građanina kao što sam u ovom slučaju ja. Smatram da je rad zastupnika u XII. izbornoj jedinici mistificiran( nedodirljiv) što je naročito potencirao saborski zastupnik na odlasku Veljko Kajtazi. Da bih Vam u cijelosti odgovorio na ovo pitanje moram dati dvije napomene: prvo, saborski zastupnik na odlasku Veljko Kajtazi imao je zadaću predstavljati 12 nacionalnih manjina za sve vrijeme svog saborskog mandata. Cjelokupnoj javnosti je dobro poznato da to Veljko Kajtazi nije obavljao pa taj dio ne mogu ni ocjenjivati. Drugo, saborski zastupnik na odlasku Veljko Kajtazi za sve vrijeme svojih mandata (10 godina) uspješno je od cjelokupne Hrvatske javnosti sakrivao da je romski narod podijeljen. Malo je poznato, jer je Veljko Kajtazi to dobro sakrivao, da u Hrvatskoj Romi koriste romski jezik kojim se služe samo 10% romskog stanovništva. Saborski zastupnik na odlasku Veljko Kajtazi je uspješno promovirao romski jezik romani chib ( govori ga oko 10% Roma u RH), a uporno je sakrivao da je BAJAŠKI jezik romski jezik kojim se služi više od 90% romskog stanovništva.
Ovdje je vrlo zanimljivo da je g. Kajtazi uspio zavarati i institucije poput Sveučilišta u Zagrebu ( Filozofski fakultet), HAZU, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Sabor i Vladu Republike Hrvatske. Za potpuni odgovor na Vaše pitanje potrebno je puno više vremena i detaljnije analize. Činjenica je da je saborski zastupnik na odlasku Veljko Kajtazi u okviru svojih saborskih mandata radio isključivo za 10% Roma, apsolutno isključujući rad s Romima Bajašima kao i pripadnicima ostalih manjina XII. izborne jedinice. Zanimljivost u romskoj problematici je činjenica da saborski zastupnik na odlasku Veljko Kajtazi za 10 godina svoga rada u Saboru nije naučio niti jednu riječ iz bajaškog jezika i uopće ne govori bajaški jezik niti koristi bajaško pismo.

Smatrate li da svi Romi imaju jednake probleme ili su neki problemi specifičniji za pojedina područja? Recimo po čemu se problemi Roma u Međimurju  i Roma u Koprivničko-križevačkoj županiji razlikuju, a u čemu su isti?

U prethodnom odgovoru dao sam naznaku za odgovor na ovo pitanje, ali ću Vam pokušati samo ukratko objasniti. U Međimurskoj županiji živi preko 10 000 Roma, od kojih je skoro 10 000 Roma Bajaša. Život Roma u Međimurju i Podravini uopće se ne razlikuje jer i u Podravini živi  98% Roma Bajaša. Od 20 županija u RH  sve županije imaju u svojim teritorijalnim okvirima Rome. U većini županija Romi Bajaši čine većinu romske populacije ( izuzetak Istarska, Primorsko-Goranska, Grad Zagreb). Odgovor na Vaše pitanje leži u ovoj mojoj istinitoj konstataciji.  Saborski zastupnik je propustio ujediniti romsku populaciju, a zbog različitosti romskog pisma potpuno je razjedinio romsku zajednicu. Što se tiče osnovne romske problematike, u principu je svugdje ista. Za rješavanje nagomilanih problema potrebna je samo dobra volja i želja da se problemi riješe što je kod saborskog zastupnika na odlasku izostalo.

Dakle smatrate da Veljko Kajtazi nije zastupao svih 12 manjina. Hoćete li Vi zastupati svih 12 manjina?

Djelomično sam odgovorio na ovo Vaše pitanje. Želim pojasniti svoje stajalište. Veliki dio svog vremena saborski zastupnik na odlasku posvetio je Romima ( njihovom razjedinjavanju i podjeli). Vrlo mali dio svog zastupničkog mandata korišten je za rad s ostalim nacionalnim manjinama pa mi je poznato prilično nezadovoljstvo pripadnika nekih nacionalnih manjina. Kada postanem saborski zastupnik XII. izborne jedinice imam razrađeni i vrlo dinamičan plan rada sa svih 12 nacionalnih manjina koje ću predstavljati. U potpunosti mi je jasno da su sve nacionalne manjine koje ću predstavljati potpuno ravnopravne pa ću tako usmjeriti i sve svoje zadaće.  

Ako postanete zastupnik, hoćete li moći uspješno surađivati sa svim postojećim savezima Roma u Hrvatskoj, recimo Savezom Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”?

U svom životu oduvijek sam bio legalist, pošteno se odnosio prema svakome s kim sam radio  ili surađivao. Tako ću i u obavljanju funkcije saborskog zastupnika sigurno biti odgovoran u suradnji sa svakim tko doprinosi poboljšanju uvjeta života i rada svih pripadnika 12 nacionalnih manjina koje ću u Saboru predstavljati. Uvijek ću prihvaćati sve dobre ideje koje su usmjerene na rješavanje gorućih problema svih zajednica koje predstavljam. U tom smislu ću zasigurno surađivati i sa spomenutim Savezom Roma.

Napomenimo da je gospodin Franjo Horvat 13. lipnja 2020. predao kandidaturu za saborskog zastupnika za 12 manjina i želimo mu sreću na izborima!

kandidatura Franje Horvata
Predana kandidatura za izbor zastupnika u Hrvatski Sabor u XII. Izbornoj jedinici. #bajašuanostru – s Zeljko Nikolic, Željko Oršoš, Ramiz Ajdin i Esef Bajric.

Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.