Vjerovali ili ne, danas je sveta Korona

Sveta Corona (Korona) je kršćanska mučenica, rođena oko 106. godine u Egiptu, a preminula u Siriji.

Spomendan joj je 14. svibnja, a negdje i 20. veljače. Mučeništvo je podnijela u 16. godini života za vrijeme progona kršćana. Štuje se i pod imenom Stephana.
Zaštitnica je mesara, novca i onih koji pronalaze blago, ali je i zaštitnica protiv epidemija i oluja te za postojanost u vjeri.

Sveta Korona ili sveta Štefica nemaju baš nikakve veze s koronavirusom osim što je sveta Korona zaista službena zaštitnica od raznih epidemija. Ali, ljudi joj se mole i za zaštitu od razornih oluja, a službena je zaštitnica mesara.

Mučeništvo je podnijela s vojnikom svetim Viktorom Sijenskim. U mnogim katoličkim crkvama u Austriji i istočnoj Bavarskoj štuje se i danas, a postoje i mjesta nazvana po njezinom imenu.

Negdje postoje i slike gdje u jednoj ruci drži kutiju s novcima, dok drugom rukom daje novac prosjaku. Nakon što je proglašena sveticom vrlo brzo je njeno ime postalo slavno izvan granica Bliskog istoka posebno u zaštiti od epidemija. Njoj u čast građene su crkve, velike svečanosti organizirale su se na njen dan, no potom je pala u zaborav.

Šibenski portal


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.