Foto: screenshot iz videa

Video: Međimurska kava – kako je nastala i kako se priprema

Ispijanje kave relativna je novost u međimurskim domovima. Kava kao biljka potječe iz Afrike gdje su je i prvo počeli spremati kao napitak. Ubrzo se proširila Arabijom i Malom Azijom odakle su je Osmanlije donijeli u Europu. Naizgled bezazlena tekućina, kava je bila često zabranjivana.

Razlog nije bio u kavi, već u druženju prilikom ispijanja kave. Slovenski etnolog Božidar Jezernik smatra da kava svoju popularnost duguje upravo toj socijalnoj komponenti: kako bi popili kavu, ljudi su se počeli okupljati i provoditi puno vremena zajedno. Na takvim „sjedaljkama“ pretresale su se dnevno-politike zanimljivosti pa i kovale političke urote što, naravno, nije bilo po volji vlastodršcima. Glamurozno uređene kavane obilježile su 19. i početak 20. stoljeća te postale simbol razvijene gradske kulture.

Ispijanje kave čak su dvije države zaštitile kao nematerijalnu baštinu: Turska štiti način pripreme kave, a Austrija kulturu ispijanja kave u gradskim kavanama.

A što je s kavom u Međimurju? Po naravi poduzetni, Međimurci su izmislili „međimursku kavu“. Legenda kaže da su „šparne“ međimurske kuharice htjele malo predahnuti uz kavu. Skuhale su si „tursku“ kavu i primijetile da im je ostao žutanjak pomiješan sa šećerom koji su trebale za kolač koji su pripremale prije. Kako ga ne bi „pofratile“ stavile su ga u kavu. I tako je nastala međimurska kava.

Šalu na stranu, priču o nastanku ovog napitka ispričao je Goran Žižek. Kuharice su realne osobe, djelatnice kultnog izletišta „Međimurske hiže“ koje su prve pomiješale kavu sa žutanjkom. Rum su kao dodatak predložili kolege konobari koji su bili u smjeni s njima. Međimurska kava postala je hit 1970-ih i 1980-ih u tada popularnoj „Međimurskoj hiži“. S vremenom su joj počeli dodavati tučeno vrhnje i čokoladne mrvice.

Ovu deliciju (i energetsku bombu) predstavlja vam autorica teksta Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec uz Gorana Žižeka, strukovnog učitelja ugostiteljskog posluživanja u Srednjoj školi Prelog.
Snimanje i montažu potpisuje Dino Cmrečnjak.


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.