Upute za provedbu državne mature

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u petak upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa za obvezne ispite u ljetnom roku u lipnju ove godine, koje su izrađene u suradnji s nadležnim obrazovnim tijelima.

S epidemiološkog stajališta ispite državne mature preporučljivo je organizirati na način da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj učenika koji u istom danu dolaze u ustanove. Na taj će se način rasteretiti javni prijevoz, omogućiti održavanje potrebne distance te organizacija polaganja ispita u izdvojenom prostoru za veći broj pristupnika, kaže se u preporukama.

Predlaže se da se veći ispiti organiziraju tako da se u jednom danu održava jedan ispit (ili dio ispita, test ili esej, ako se radi o ispitu hrvatskog jezika) kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak pristupnika iz ustanove uz održavanje razmaka od dva metra.

U preporukama stoji da državnoj maturi može pristupiti isključivo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, te da ne može pristupiti onaj kome je izrečena mjera samoizolacije te kod koga je utvrđena zaraza COVID-19. Njima će se omogućiti polaganje u drugom terminu prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Mjere oko dolaska učenika

Prostorije je prije potrebno temeljito oprati i dezinficirati, a neposredno prije dolaska kandidata preporučuje se provjetravanje prostorija. U svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike za ruke, te koš za otpad s poklopcem, kaže se i dodaje da se učenici pri dolasku se ne grupiraju i da drže poželjan fizički razmak od dva metra.

Također, kandidati prije dolaska trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu, te potpisati izjavu da nemaju znakove akutne respiratorne bolesti i da im nije propisana mjera samoizolacije. Najbolje da to učine u elektroničkom obliku, ali se ostavlja mogućnosti njihova davanja na licu mjesta, te je preduvjet za ulazak u ustanovu, kao i pokazivanje osobne iskaznice.

Pred ulazom u ustanovu neophodno je organizirati jedan ili više natkrivenih punktova, koji će biti opremljeni dozatorom s dezinficijensom. Pristupnici idu ravno prema ispitnoj prostoriji, pri čemu ne bi trebali sami otvarati ili zatvarati vrata. Potom sjedaju na mjesto u učionici koje je navedeno u obavijesti pred vratima te prostorije. Ako je moguće, pristupnici ulaze jedan po jedan tako da prvi ulazi onaj koji sjedi na najudaljenijem mjestu u prostoriji od vrata, kaže se u preporukama.

Održavanje ispita

Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i ako je moguće s otvorenim prozorima. Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, a razmak među pristupnicima i osobljem u prostoriji treba biti najmanje dva metra.

Pristupnici na radnome stolu smiju imati samo osobnu iskaznicu, pribor za pisanje propisan ispitnim katalogom za svaki predmet, vlastitu kemijsku olovku, bočicu s vodom i ispitne materijale. Sve ostale stvari stavlja u svoju torbu koju odlaže na za to predviđeno mjesto, kaže se.

Po završetku pisanja ispita učenik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Preporučuje se da pristupnici izlaze jedan po jedan, i to prvi izlazi onaj najbliži vratima. Ako netko ranije završi, treba mu omogućiti da iziđe. Pristupnicima kojima je odobreno produljeno vrijeme pisanja ispita u rasporedu sjedenja treba osigurati najudaljenije mjesto u prostoriji. Učenik tada odnosi sa sobom sve što je donio. Pri izlasku iz ustanove pristupnici dezinficiraju ruke.

U preporukama se ističe da po završetku ispita prostorije treba očistiti, a površine koje su se dodirivale očistiti i dezinficirati, zatim provjetriti. Ako se provedba ispita može organizirati na opisani način, nošenje maski nije nužno ali se preporučuje.

Svi sudionici ispita državne mature 14 dana prije svakog ispita pridržavaju se što je više moguće pravila kojima se smanjuje mogućnost zaraze. Prije korištenja dezinficijensa preporučuje se pranje ruku sapunom i tekućom vodom, ako to nije moguće, potrebno ih je dezinficirati dezinficijensom za ruke.

Polaganje učenika kojima je potrebna pomoć

Ako je pristupniku odobrena stručna podrška pomoćnika, ispit se provodi u izdvojenom prostoru i osobni pomoćnik nosi medicinsku (kiruršku) masku i drži što veći razmak, kaže se i dodaje da pristupnik kojemu je neophodna podrška roditelja ili osobnog asistenta izvan prostorije u kojoj polaže ispit, npr. kod odlaska na toalet, ima pravo na takvu pomoć na način da roditelj/osobni asistent poštuje sve navedene obaveze za osobe uključene u provedbu ispita državne mature.

Pristupnici s teškoćama ili težim zdravstvenim smetnjama koji koriste neku drugu vrstu opreme ili pomagala imaju je pravo donijeti i odnijeti sa sobom, ako nije drugačije dogovoreno.

Kod polaganje ispita državne mature kod kuće, dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske i dezinficijense za ruke, drže razmak od dva metra u odnosu na druge ukućane i pristupnika, kaže se.

Ako je riječ o pristupniku s narušenim imunitetom organizma, dežurni nastavnici u njegovom domu uz maske nose i jednokratne rukavice, a pristupnik postupa sukladno preporukama liječnika specijalista koji skrbi za njegovu osnovnu bolest.

Polaganje ispita državne mature u bolnici provodi se sukladno protokolima bolnice.

Za učenike s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za zarazu i razvoj težih oblika bolesti COVID-19, primjerice učenici s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama i učenici s većim tjelesnih/motoričkim oštećenjima, potrebno je omogućiti veću socijalnu distancu i nošenje maske kaže se i dodaje da je za njih potrebno omogućiti polaganje ispita u izdvojenom prostoru. Pri tome, svi djelatnici koriste medicinsku (kiruršku) masku ako učenik zbog zdravstvenog stanja ne može koristi medicinsku masku, a ako nije moguće polagati u izdvojenom prostoru, preporučuje se osigurati povećani fizički razmak od tri ili više metara od drugih učenika, stoji u preporukama.

www.sjever.hr Izvor Hina 09.05.2020.


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.