Plitvička jezera

Nije raj za svakoga! – prije upotrebe pročitati

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Akcijsku cijenu za posjet Plitvičkim jezerima svakako je trebalo iskoristiti! Bio je to moj, vjerovali ili ne, prvi posjet s obilaskom tog nacionalnog parka i treba li iznijeti dojam u jednoj riječi on bi bio: Paštosičekaodosad!

Ne možete napraviti par koraka, a da vas nešto ne oduševi. Ako mislite da su slapovi sve što se može vidjeti, debelo ste se prevarili. Reći da je priroda ono što treba vidjeti, osjetiti, pomirisati je opet premalo. Naravno, ako imate i mrvicu mašte vi ste ušli u živi park fantazije.

Hoćete li jednostavnu maštu dovoljno je vidjeti one pastrve kapitalce, zadivljujuće primjerke štuke koje možete vidjeti bez posebnog naprezanja i ako ste ribič u glavi vam se odmah počinju vrtjeti filmovi s poznatim ribičkim pričama.

Ako ste čitali Putovanje u središte zemlje Julesa Vernea tada ćete bez problema naći mjesto gdje počinje taj put! Prikrivena spilja kojoj je ulaz ispod lebdećeg korijenja mjesto je gdje on počinje!

Bili ljubitelj Gospodara prstenova ili ne odmah ćete shvatiti gdje je dobivena inspiracija za Rivendell i pogledom tražiti gdje je skriven vilenjački grad! Naći ćete baš ono mjesto gdje su se Frodo i Sam skrivali ispod gustog isprepletenog korijenja koje je napravilo prirodno skrovište. 

Da, dovoljno je samo malo mašte i dan vam nije dovoljan da sve vidite, sve osjetite, sve doživite! Mene su Plitvička jezera očarala! (Neke žene su valjda unaprijed bile oduševljene pa su došle u posjetu Plitvicama u pravim večernjim haljinama i svečanim kompletima, da doživljaj bude u potpunosti svečan!)
I zbog toga sam bio u nedoumici hoću li napisati nastavak teksta ili neću. Sklopio sam kompromis sam sa sobom da sad prvo ide galerija slika, a u nastavku pa tko želi pročitati manje lijepa strana ovog mog izleta!

Dakle, nastavak priče koji ima onaj grozan ali!

Među posjetiocima je bilo jako puno srednjoškolaca što je divno. Ono što je manje divno je da su jedino oni hodali oko jezera s limenkama u ruci koje su se poslije mogle vidjeti bačene u jezeru, ispod mostića, pokraj staza za razgledavanje. Predlažem da škole ne organiziraju te izlete ako njihove učenike to ne interesira. Korisnije i za njih i za Jezera i društvo općenito! Obrazovanje za takve posjete treba graditi od malih nogu, i kod kuće i u školi!

Još nije radio nikakav restoran unutar kruga Plitvica pa smo stali da večeramo u Slunju u restoranu Feniks. Nakon sat i pol čekanja i nakon što su 4 stola koja su došla osjetno poslije nas dobili svoje narudžbe prije nas došlo je i naše jelo. Bolje da nije!
Naručili smo za priloge i pommes frites i pekarski krumpir, no sve je došlo isto, krumpiri prerezani na 4 dijela i naravno nedovoljno pečena. Na našu opasku da je za dvije osobe naručen pommes frites dobili smo odgovor da je to kod njih pommes frites. Za druge dvije osobe taj “pommes frites” je bio naplaćen skuplje, kao “pekarski krumpir”.
Zagrebački odrezak! Vjerujem da ga jedno dulje vrijeme neću naručiti! Neki presavijen komad mesa prepolovljen na pola, iznutra nešto nedefinirano izgoreno, cijeli komad izrazito tamnosmeđi, izgoren s prejakim mirisom pregorenog ulja iz friteze, a paniranje nije bilo s krušnim mrvicama već onim grudama koje se naprave u mrvicama kod čestog paniranja bez presijavanja mrvica. Iako nismo pojeli i iznijeli smo primjedbe na što je konobarica odgovorila: ” A što ću ja? Da ih tučem u kuhinji?” sve nam je naplaćeno. Kod odlaska nismo dobili ni pozdrav, a kamoli ispriku osoblja.
Moj savjet: ne ulazite, nije vrijedno ruleta!
Trebali smo se ponijeti kao gosti za susjednim stolom – jednostavno dići i otići!

Danas sam dobio u inbox ispriku nakon negativnog osvrta, ne znam da li vlasnice ili voditeljice, nije se predstavila, no pozitivno je da se osjetila potrebnom reagirati. Ono što mi nije pozitivno je objašnjenje: greške se događaju!
Da se odmah jučer netko ispričao ne bi bilo osvrta. U dobrim restoranima praksa je da konobar uopće ne iznosi jelo za koje se odmah vidi da ne valja, a ako se to utvrdi za stolom onda se gostu ponudi novo jelo. Neću ni spominjati da ako se ne dobije novo jelo, a prvo nije pojedeno da se onda to jelo ne naplati, možda ponudi neki desert ili piće u znak isprike. Istina je da se greške događaju, ovdje je u pitanju cijeli set grešaka.


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.