J. K. Rowling objavila novu priču i primamljiv natječaj, a nije Harry Potter u pitanju

Novu knjigu slavne J. K. Rowling, čini se, neće pratiti tradicionalna “Harry Potter drama”, čiji su neizostavni dio čekanja u dugim redovima knjižara ili, još dramatičnije, basnoslovne cifre za raritete i kolekcionarske predmete na internetu. Njezina priča za djecu “The Ickabog” dostupna je online, a ukupno 34 poglavlja koja sadrži objavljuju se tjednim ritmom sve do 10. srpnja.

“Ideju za Ickaboga dobila sam davno, a svojoj sam djeci svake večeri čitala po jedno poglavlje, kako su nastajali. Međutim, kad je došlo vrijeme za objavu knjige, ipak sam se odlučila izdati jednu za odrasle, a Ickabog je završio na tavanu. Zaokupirale su me druge stvari, i unatoč činjenici da sam zavoljela tu priču, s godinama sam počela misliti da je ona samo za moju djecu”, objasnila je J. K. Rowling u predgovoru nove knjige, prvenstveno namijenjene djeci od 7 do 9 godina.

Priču “The Ickabog” u engleskoj verziji možete pročitati ovdje

“Onda se dogodio lockdown, koji je najteže pao najmlađima. Zato sam priču donijela s tavana, pročitala je prvi put nakon mnogo godina, ponovno napisala neke dijelove i opet je pročitala svojoj djeci. Oni su tražili da vratim neke detalje koji su im se svidjeli kad su bili mali i – evo nas”, napisala je autorica, pokušavajući što više naglasiti to da novi projekt nema nikakve veze sa sagom koja ju je proslavila i donijela joj bogatstvo. “Ovo nije Harry Potter i ne uključuje magiju. Ovo je posve druga priča”, naglasila je Rowling.

J. K. Rowling objavila novu priču i primamljiv natječaj, a nije Harry Potter u pitanju
Rowling je na društvenim mrežama objavila fotografije rukopisa kojeg je “spasila” s tavana (Foto: Twitter)

Osim što je besplatna, njezina nova priča je i interaktivna – u pripremi tiskanog izdanja mogu sudjelovati djeca iz čitavog svijeta. Ona će davati upute, a najmlađi crtati i potencijalno završiti u knjizi. “Meni osobno najuzbudljivije je to što bih voljela da ilustrirate The Ickaboga. Svakog dana ću vam davati sugestije za to što biste mogli nacrtati. Možete sudjelovati u službenom natjecanju kojeg vode moji izdavači i dobiti priliku da vaš rad bude uvršten u tiskanu verziju koja će biti objavljena kasnije ove godine. Iako ću vam sugerirati što da crtate, trebali biste pustiti mašti na volju”, napisala je Rowling i dodala da je zarada od tiskane knjige namijenjena pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Natječaj za ilustraciju priče “The Ickabog” možete pronaći ovdje

Prošlog mjeseca Rowling je najavila lansiranje projekta “Harry Potter at Home”, velike virtualne priče u kojoj obožavatelji franšize o malom čarobnjaku mogu sudjelovati u kvizovima i raspravama. Neke od najvećih zvijezda filmova o Harryju Potteru, kao što su Daniel Radcliffe, Olivia Colman i Stephen Fry u ovom posebnom projektu čitaju ulomke iz knjiga, a sav je sadržaj, uključujući i audio knjige koje su dostupne, potpuno besplatan. “Roditelji, učitelji i skrbnici koji se ovih dana trude zabaviti djecu možda bi trebali malo čarolije”, napisala je J. K. Rowling povodom pokretanja novog projekta o Harryju Potteru.

Inače, Rowling je prva književnica na svijetu koja je pisanjem zaradila čak milijardu dolara. Iako je izrazito privatna po pitanju osobnih financija te je u nekoliko navrata porekla da je milijarderka, zna se da je u dobrotvorne svrhe donirala najmanje 150 milijuna dolara (po nekim projekcijama, taj je iznos dvostruko veći ali autorica o tome uporno odbija govoriti). Prvu knjigu o malom čarobnjaku napisala je kao samohrana majka živeći od socijalne pomoći, a od 1997. do danas prodala je više od 500 milijuna primjeraka.

ARTEIST


Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.