Zašto su Grci bolji od Hrvata i Srba, Slovenci se drže dogovora, a Bosanci i Makedonci nisu vođe?

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Znate li za online igru Travian?
Travian je web bazirana strateška igra u kojoj započinjete jednim nerazvijenim naseljem i naravno pokušavate izgraditi nova naselja. Pri tome razvoj logično ide brže ako ste dobar pljačkaš, ali je potrebno i da se znate obraniti od drugih pohlepnih pljačkaša. Samo drugi pljačkaši su, naravno, pohlepni, vi pljačkate opravdano i s humanim ciljem!

Da bi lakše pljačkali, a još lakše se branili, sklapaju se savezi, a savezi tada sklapaju međusobna savezništva, ali i objavljuju ratove. Uostalom, igrica je inspirirana stvarnim životom. Izuzetno je već desetljećima popularna u cijelom svijetu i praktično u svakoj zemlji svijeta ima po nekoliko servera, čim jedan ciklus završi počinje drugi. U skladu sa svjetskom politikom koja radi na regionalnom udruživanju tako ima i regionalnih servera za igru Travian i oni su logično na domeni balkans.travian.com mada nije zabranjeno ni Nijemcima ni Amerikancima ni Rusima ili tko već želi igrati na tom serveru.

Ja igram Travian već godinama uz pauze jer ponekad pojedini server može trajati i nekoliko mjeseci pa vam zatreba odmor. Dakle prošao sam već različite vrste servera, obične, brze, lokalne, regionalne, internacionalne i moram reći da najviše volim igrati u savezu s Grcima dok mi “domaći” nisu baš omiljeni. Zašto? To je bar lako objasniti!

Tamo gdje su Hrvati vođe kad nekom igraču zatreba pomoć možda će je dobiti, a vjerojatno neće jer “do sada si već sam morao napraviti dovoljno obrane” no ako vođi ide napad tada se sva moguća obrana mora poslati njemu jer on je izuzetno važna osoba od opće važnosti za cijeli server. Igrači istog saveza ili pakta se ne bi smjeli napadati, no desi li se da vas netko napadne i zatražite od vodstva da urgira odgovorit će vam “pa napadni ti njega da se vidi tko je jači, nemam vremena sad za to!”. I nikad nemaju nikakve podatke o neprijatelju, kakva mu je napadačka moć itd. Osim izuzetaka kojih naravno ima!

Tamo gdje su Srbi vođe nitko ne smije da dira nekog iz saveza, a pogotovo ne Srbe jer Srbe ne smije nitko da bije! No pljačke između dva prijateljska saveza su naravno neslužbeno dozvoljena! I nikad nemaju nikakve podatke o neprijatelju, kakva mu je napadačka moć itd. Osim izuzetaka kojih naravno ima!

Nije nikakvo čudo ako u istom savezu budu i Srbin koja naselja naziva Ovčara, Bykobap…ili Hrvat koji svoja naselja naziva Bleiburg, Ante Pavelić itd.

Zato ja volim igrati u savezu s Grcima na opće zgražanje ostali domoljuba. Jesu li to antički geni još u njima ili što, ali takvoj organiziranosti i strategiji se jednostavno morate diviti. Svakodnevne upute, savjeti, mudro povučeni potezi, informacije o svakom protivničkom igraču dostupne 24/7 kao da imaju SOS telefon, ali na Skypeu! U njihovoj igri sve ima smisla, svaki potez je taktičan i sad ono najvažnije: svi potezi su UVIJEK na dobrobit cijelog saveza, a ne pojedinca! Moram li napomenuti da u pravilu uvijek pobjeđuju i osvajaju server? Osim izuzetaka kojih naravno ima!

Naravno da igraju i Slovenci no vjerovali ili ne strašno miroljubiv narod! Ne bi se htjeli nikome zamjeriti, budu li napadnuti sramežljivo će zatražiti vašu pomoć i poslije vam biti do groba zahvalni za nju i dati vam resursa koliko želite! Osim izuzetaka kojih naravno ima!

A Bosanci i Makedonci? Oni nikud ne guraju svoj nos, za njih praktično ne znate ni da postoje, samo su statistika, jedan od brojeva u brojci članstva saveza. Ne ističu se, ne nameću se, uopće nemaju karakteristike nekog vođe! Osim izuzetaka kojih naravno ima!

A što se tiče Crnogoraca njima je ta igra prenaporna! Oni odmah traže  sittera koji će paziti na njihovo naselja i igrati umjesto njih!

Ukratko, ponekad ne znaš je l’ igra san ili java!


[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.