Odluka o donošenju kurikuluma za nastavni predmet Jezik i kultura romske nacionalne manjine u osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj (model C)

Ipak znači kada dijete dođe u školu i uvidi da se u toj školi prepoznaje njegov prvi jezik. Ovo je dobro za romsku djecu, ali i za jezike koje govore kako bi bili očuvani. Bogatstvo je svaki jezik koji govorimo.
I odmah u samom postu da podcrtam da ničija djeca neće biti prisiljena da uče o jeziku, kulturi i običajima koji njima ne pripadaju, a pogotovo ne na štetu svoga prvoga jezika.
Kurikulum je na hrvatskom jeziku, ali je preveden i na romski jezik i jezik koji govore mnogo Romi u Hrvatskoj.
Ono što znamo da će se uvoditi polako model C počevši od najnižih razreda. Ovo je veoma značajan dan za nas. 😊
Mnogi su radili na tome: profesionalci u suradnji s Romima „Bajašima“ i onima koji ne pripadaju toj grupi. Naš ROM -HR-ovac Siniša-Senad Musić je bio jedan od njih.

Neki od sudionika:
Natalija Sklepić
Elvis Kralj
Petar Radosavljević
Siniša-Senad Musić
Sonja Tošić Grlač
Biserka Tomljenović
Bibijana Papo
Ljatif Demir

Mnogi još su doprinijeli svojim iskustvom, stručnim savjetima, kritičkim osvrtom. Također hvala na doprinosu i svima koji su komentirali kurikulum kroz javnu raspravu.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_04_52_1046.html

Romska organizacija mladih Hrvatske


Donirajte Udrugu Mlada pera

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.