U Luksemburgu javni prijevoz u potpunosti besplatan

Jedna od najbogatijih država na svijetu postala je prva zemlja koja je svoj javni prijevoz učinila potpuno besplatnim.

Od ponedjeljka, naime, stanovnici (i posjetitelji) Luksemburga ne moraju izdvojiti niti jedan euro za bilo koje putovanje tramvajima, vlakovima i autobusima unutar same države, što je, prilično velika razlika od dosadašnje cijene karte. Mjesečni pokaz za vožnju ovom sićušnom europskom državom koštao je visokih 440 eura, odnosno oko 3300 kuna.

Ova se politika nastavlja na raniju odluku luksemburških vlasti da se od plaćanja javnog prijevoza oslobode mlađi od 20 godina, a od dugonajavljivanog poteza profitirat će stanovnici, ali i turisti te oko 200 tisuća radnika iz Francuske, Belgije i Njemačke koji svakodnevno dolaze raditi u ovu zemlju.

No, iako je Luksemburg prva zemlja koja je uvela takvu politiku, 97 gradova diljem svijeta već ju neko vrijeme provodi. Usto, i vlast u nekoliko francuskih i njemačkih gradova razmatra tu ideju.

Popularnost tog novonastalog trenda rezultat je velikih gužva u prometu i zagađenja zraka, piše Quartz. Luksemburški je ministar prometa François Bausch rekao kako je upravo poboljšanje kvalitete prometa u državi njegov primarni cilj, a da ga je smanjenje rastućih emisija CO2 dodatno motiviralo za novu politiku.

Francuski grad Aubagne uveo je opciju besplatnog prijevoza još prije deset godina zbog čega je zabilježeno 10 posto manje vožnji automobilima, dok je vožnja autobusom skočila za visokih 142 posto. Nadalje, estonski se Tallinn odlučio za besplatni javni prijevoz te rast cijena parkinga i time je broj vozila u gradu također pao za 10 posto.


[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.