Tvrtka za 3D printere u Italiji dizajnirala je i isprintala 100 respiratornih ventila koji spašavaju živote

U jednoj bolnici u Bresciji, u Italiji, ih je nestalo, a dobavljač ih nije mogao nabaviti na vrijeme, pa su ih oni napravili u svega 24 sata.

Taj ventil povezuje pacijente na intenzivnoj njezi s uređajima za disanje. Ventili su dizajnirani tako da se koriste najviše osam sati istovremeno.

Izrada 3D printane verzije koštala je manje od 1 eura, a prototip se dizajnirao tri sata. Talijanska novinarka Nunzia Vallini je bolnicu spojila sa šefom Isinnove Cristianom Fracassijem nakon što dobavljač nije uspio brzo nabaviti originalne ventile.

On i inženjer strojarstva Alessandro Romaioli odjurili su tamo da vide ventil za sebe i tri sata kasnije vratili su se s prototipom.

“Testirali su ga na pacijentu i rekli su nam da dobro funkcionira. Stoga smo ponovno potrčali u svoj ured i počeli smo ispisivati ​​nove ventile”, rekao je inženjer strojarstva Alessandro Romaioli za BBC News, a prenio je RTL.

“Pokušavamo spasiti živote”

Dvojac je potom udružio snage s još jednom lokalnom tvrtkom za 3D printere jer uređaji mogu isprintati tek jedan ventil na sat.

Rade besplatno, ali dizajn ne planiraju javno objaviti. Tvrtka koja proizvodi originalne ventile, navodno prema nekim medijima, nije željela ustupiti nacrte.

“Ventil ima vrlo tanke rupe i cijevi, manje od 0,8 metara, komade nije lako ispisati. Uz to morate uzeti u obzir da ne kontaminirate proizvod, stvarno ga treba proizvesti na klinički način”, rekao je Fracassi.

Druga je bolnica stupila u kontakt s njima tražeći još ventila.

“Nismo spavali dva dana. Pokušavamo spasiti živote“, rekao je Fracassi.


[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.