Prijeti li korona virus slomu hrvatskog tržišta kuhara i konobara?

Epidemija korona virusa bi za par tjedana mogla dovesti do sloma hrvatskog tržišta kuhara i konobara – predviđa Kult Plave Kamenice

Zadnjih nekoliko godina, kako svi znamo, hrvatska restoranska i hotelska industrija patile su od kroničnog nedostatka radne snage. S jedne strane, takvo je stanje bilo posljedica smanjene ponude: Hrvatska nema dovoljno kompetentnih ugostiteljskih profesionalaca, a mnogi od onih boljih otišli su u inozemstvo.

S druge strane, takvo je stanje bilo posljedica dramatičnog povećanja potražnje uslijed rasta turizma. Svake su godine brigade kuhara i konobara odlazile na more, “na sezonu”, gdje su dobivali plaće znatno veće od zagrebačkih. Uslijed male ponude i kontinuirano rastuće potražnje, plaće za chefove bitno su skočile, a ni voditelji restorana, barmeni i bolji konobari nisu loše prolazili. Hoteli i restorani plaćali su najviše što su mogli, jer bez osoblja ne možete odraditi sezonu.

Sad se, međutim, sve promijenilo. Epidemija korona virusa prijeti uništenjem turističke sezone. Ako na more dođe pola gostiju manje nego lani, što se sada ne čini nerealnim, hotelima i restoranima na moru trebat će znatno manje ljudi nego lani. Nadalje, hoteli i restorani na moru neće moći plaćati premije na uobičajene plaće u struci kao što su to činili prethodnih godina. A zagrebački restorani neće se morati nadmetati u višim plaćama za osoblje: naprotiv, pouzdano znamo da neki od poznatijih zagrebačkih restorana planiraju smanjenje plaća ako epidemija vrlo brzo ne prestane.

Povrh svega, ni odlasci u inozemstvo trenutno nisu osobito atraktivna opcija. Italija kao tržište trenutno ne postoji, a ako epidemija izbije u Njemačkoj i Austriji, i te dvije zemlje doživjet će ugostiteljsku i hotelsku imploziju kroz kakvu sad prolazi jedna Venecija. Bojimo se stoga, ako epidemija brzo ne prestane, da će se hrvatski kuhari i konobari, barem većina njih, ove godine morati pomiriti s nešto lošijim financijskim aranžmanima. Tržište, koje je zadnjih godina bilo na njihovoj strani, upravo se dramatično preokreće.


[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.