Ostanite doma i pišite tekst za HNK u Zagrebu

Kreativni ste, a ne znate kako iskoristiti višak vremena? Drama koja nas, nažalost, okružuje može iznjedriti mnoštvo ideja za novo djelo.

Zbog novonastale situacije uzrokovane virusom COVID-19, HNK u Zagrebu pomiče rok za Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta od 1. travnja na 15. svibnja 2020. godine pod geslom Ostani doma i piši tekst za HNK.

Natječaj je prije nekoliko mjeseci pokrenulo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kako bi potaknulo dramske pisce na pisanje dramskih tekstova vjerujući kako bez suvremenih domaćih dramskih tekstova nema ni posve artikuliranog nacionalnog kazališta. Za potpunu sliku suvremenoga hrvatskog kazališta koje je zanimljivo domaćoj, ali i europskoj publici, potrebni su suvremeni hrvatski dramski tekstovi ispisani imperativom vremena i prostora u kojem živimo.
Na natječaj se mogu prijaviti autori s prebivalištem u RH ili s hrvatskim državljanstvom, a prijavljeni dramski tekstovi moraju biti prikladni za izvođenje na velikoj pozornici HNK u Zagrebu. Pobjednički tekst bit će postavljen na sceni HNK u Zagrebu i u izvođenju ansambla Drame HNK u Zagrebu. Tekst mora biti pisan na hrvatskom jeziku te ne smije biti ranije izveden, objavljen niti prijavljen na neki drugi natječaj. Svaki autor se može prijaviti s jednim dramskim tekstom.
Uvjeti natječaja ostali su isti s iznimkom da je zbog preporučenih mjera sigurnosti dovoljno tekst s naznakom za Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta te podacima o autoru (ime i prezime, adresa i broj telefona) poslati na e-mail adresu drama@hnk.hr.
O pobjedničkom tekstu odlučit će ocjenjivački sud Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.
Pobjednički tekst bit će otkupljen za 50 tisuća kuna, a taj iznos obuhvaća i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobjedničkog teksta tijekom sezone 2020/2021. godine u produkciji HNK u Zagrebu.

Zadnjih godina se pokazalo se da je suvremeno dramsko pismo kod nas odlično prihvaćeno, za razliku od većine europskih pozornica koje s tim imaju problem jer publika nekako bolje prihvaća poznate klasične tekstove. Upravo potaknuti činjenicom da publika dolazi u velikom broju i prepoznaje suvremenu domaću dramu, HNK u Zagrebu je odlučio pozvati sve pisce da napišu komad koji će biti izveden na velikoj pozornici HNK.

Ovo je prvi put nakon pedeset godina da je HNK u Zagrebu objavio natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta. Na zadnjem natječaju kojem je povod bilo otvorenje novoobnovljene zgrade HNK 1969. godine, pobjednički tekstovi su bili Noć štakora Zore Dirnbach i Puntari, hahari i jen šašavi pop Ante Krpotića.
Zato nemojte propustiti ovu priliku, ostanite doma i pišite tekst za HNK u Zagrebu!


[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.