TEST: mrzite li dovoljno?

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Ako išta uspijeva u Hrvatskoj onda je to mržnja. Ne treba posebno specificirati koja mržnja, jednostavno mržnja svih prema sviju. Imamo primjer iz kamenjara gdje zorno dokazuju da su i maškare još u kamenom dobu, a ne čudi ako se vidi da se predsjednik Udruge koja organizira maškare u Imotskom slika uz kukasti križ. Čovjek ne razumije neke razlike između tradicije i širenja mržnje mada što se tiče tradicije u Imotskom očito se nastavlja tradicija iseljavanja: i gayevi iselili, pederi ostali! Ne čudi jedan komentar, što ne bi dogodine zapalili lutku Marije, Josipa i malog Isusa, čisto kao odraz umjetničke slobode na koju se pozivaju?

No neki šire mržnju namjerno, čak i zbog neke osobne koristi, a neki iz straha i neznanja. Ako k tome dodate još i malo slabije izraženu spretnost u izražavanju, odmah svi ispadaju ustaše.

Član sam jedne Facebook grupe koja je namijenjena Romima iako nas u njoj ima i neromske nacionalnosti. Sudjelujem tamo u raspravama mada se često to zna završiti time da se osnivač grupe proziva kome je namijenjena grupa i zašto nisu samo Romi članovi grupe. Na sreću, bar za sada uvijek se uvaži moj argument: ako ste zaista otvoreni za raspravu i dijalog, zašto onda izbaciti iz grupe sve koji nisu Romi? Došlo mi je nekoliko puta već da i sam izađem iz grupe, ali time bih sam sebi uskočio u usta i bio protiv rasprave i dijaloga. Stekao sam neke prijatelje Rome, s nekima i radim i rekao bih da smo u dobrim da ne kažem prijateljskim odnosima. I u grupi ima onih koji se često slažu s mojim razmišljanjem ili nakon izvjesne rasprave shvate da nisam loše mislio onim što sam komentirao. Jednostavno smatram da ne možemo u ničemu, pa ni u ovome stvaranju normalnog suživota očekivati da drugi djeluju. Baš mi pojedinci moramo biti aktivni, uvijek moraju postojati neki pioniri ispred ostalih.

Dakle jučer se jedna majka požalila da je njeno dijete bilo diskriminirano i čekalo u nedjelju na pregled kod dežurne liječnice u Čakovcu tri sata iako joj je dijete imalo temperaturu. Smatrala je da je njeno dijete čekalo tako dugo jer je romske nacionalnosti. Tvrdi da su drugi dolazili i odmah ulazili unutra bez nekog čekanja. Žena je, osim onog dijela o diskriminaciji, u svemu u pravu samo što je ispustila iz vida neke činjenice, a koje na sreću mogu odgovorno iznijeti jednostavno zato što sam i ja jučer bio kod te dežurne liječnice, od 13 do 18 sati!

Moram reći da su SVI čekali između 3 i 4 sata, i bijelci i crnci i Romi, da je bilo puno bolesne djece, i bijele i crne i romske, i da je sestra upozoravala da se čeka do 4 sata. Da je bilo samo njeno dijete bolesno sigurno bi ga i uzela preko reda no još jednom napominjem, bilo je puno bolesne djece s temperaturom. Znam da ću sad opet biti proglašen za sve i svašta, jesam za ukazivanje na diskriminaciju, ali ne neopravdanu i bezrazložnu. Razumijem da je djetetu bilo teško, ali svakako nije čekalo na red zato što je romsko. Čekalo je na red zato što je bilo puno bolesne djece s temperaturom. A što se tiče onih koji su dolazili pa ubrzo ulazili unutra, radi se o pacijentima koji su već prije 3-4 sata čekali na pregled, zatim su išli na vađenje krvi gdje su opet sat vremena čekali nalaz i onda natrag kod liječnice. I tu su opet barem nešto čekali iako bi bilo sumanuto da opet čekaju 3 sata, a liječnica ih više ne mora pregledati nego samo vidjeti nalaze i odrediti terapiju. Dakle, minuta-dvije!

Na objavu te majke odmah su se zaredali komentari tipa ustaše, prijetnje silom i još svašta-nešto no stali su odmah nakon mojeg objašnjenja. Samo dokaz da nekad treba saslušati i drugu stranu, sagledati iz raznih kuteva i biti spreman objasniti ono što netko možda sam ne može uočiti.
Theodor Zeldin je rekao: Tek kad ljudi nauče razgovarati postat će ravnopravni!

PS: A kad se već Međimurje hvali s tolikim prilivom liječnika, možda treba razmisliti i nekoj reorganizaciji dežurstava, barem u sezoni viroza i gripa?

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.