Nadležni centri za socijalnu skrb preispituju namjensko trošenje isplaćenog iznosa zajamčene minimalne naknade po nalogu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

ZBOG VAUČERA: Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uputilo dopis Međimurskoj županiji

Ovih dana proći će puna godina otkako se župan Posavec založio za vaučerizaciju socijalne pomoći, tražeći kontrolu javnog novca koji se troši za te namjene.

Predstavnici romske zajednice, predvođeni saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, na to su reagirali optužbama u rasponu od toga da se radi o predizbornoj kampanji za europske izbore koji su tada bili aktualni do toga da je u pitanju rasistička mjera, komentira Radio 1.

Ovih dana reagiralo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku uputivši dopis s prijedlogom nekoliko konkretnih mjera Međimurskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji te ministarstvima unutarnjih poslova, znanosti i obrazovanja, zdravlja i pravosuđa. U spomenutom dopisu ministrica Vesna Bedeković, traži da nadležni centri za socijalnu skrb preispitaju namjensko trošenje isplaćenog iznosa zajamčene minimalne naknade i ocijene potrebu isplate zajamčene minimalne naknade u cijelosti ili djelomično. Sve to s ciljem zaštite djece i smanjenja rizika u u obiteljima korisnika zajamčene minimalne naknade.
Takva preporuka, zapravo odgovara onome što je još prije godinu dana, predložio župan Posavec. Jednako je važno što su na ovaj način u ministarstvu prihvatili i županovu poruku da prihvate sugestije s terena jer tamo najbolje poznaju situaciju. Zbog toga se u istom dopisu od centara za socijalnu skrb, traži i da žurno uspostave suradnju s nadležnim tijelom županije radi utvrđivanja djece koja nisu uključena u obvezan program predškole i osnovnoškolsku nastavu, a trebala bi biti, kao i radi utvrđivanja podataka o tome koja djeca ne pohađaju obveznu predškolsku i osnovnoškolsku nastavu u smislu da nisu uključena ili ne pohađaju bez opravdanog razloga.

Nakon što je u lipnju prošle godine, nakon prosvjeda „Za normalan život“, Ministarstvo unutarnjih poslova reagiralo povećanjem broja policajaca, ovo je prvi konkretan pokazatelj da su se i neka druga ministarstva spremna uključiti u dugoročno rješavanje problema. Manje je važno hoće li se ovo pitanje u konačnici riješiti vaučerima ili nekim drugim modelom, bitno je da iza svakog trošenja javnog novca treba stajati neki mehanizam kontrole.

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.