Istraživanje: Djecu više privlače tiskane knjige nego tableti

Priče je bolje čitati s papira nego s ekrana.

Istraživanje iz 2019. pokazalo je da djeca više komuniciraju s roditeljima kad im čitaju tiskanu knjigu ili slikovnicu, nego kad čitaju digitalnu verziju s ekrana. Rezultati istraživanja objavljeni su u ožujku 2019. u časopisu Pediatrics.
Digitalne knjige se dobro prodaju. Sve je više čitatelja koji knjige čitaju na e-čitačima. Takav trend ne čudi, jer su digitalna izdanja jeftinija i zauzimaju manje mjesta od knjiga.

Ipak, kad se radi o maloj djeci, iz čega djeci čitamo čini veliku razliku, rekla je glavna autorica studije.

“Tiskana, papirnata slikovnica ili knjiga, zlatni je standard u ostvarenju i poticanju pozitivne interakcije između roditelja i djece,” rekla je dr. Tiffany Munzer. Dr. Munzer je suradnica na odjelu razvojne bihevioralne pedijatrije na Sveučilištu u Michiganu, C.S. Mott Children’s Hospital. „Nama nije cilj rezultatima istraživanja otežati roditeljima svakodnevicu, već im pomoći da se usredotoče na aktivnosti koje potiču interakciju s djecom u okolnostima koje je olakšavaju.“

Ona procjenjuje da 30 posto djece barem jednom tjedno čita e-knjige.

Dr. Munzer i njezini kolege proučavali su 37 parova roditelja i djece. Svaki je par snimljen u laboratoriju tijekom čitanja tri različite priče iz iste serije (Little Critter). Za svaku priču roditelji su imali vremensko ograničenje od 5 minuta kako se rezultati ne bi mogli vezati uz to koliko im je vremena trebalo da predstave priču. Koristili su tri formata knjiga: tablet s pojačanim vizualnim i zvučnim efektima, tablet bez efekata i tiskanu slikovnicu. Praćeni su broj i vrste interakcija koje su obitelji razmjenjivale – poput roditelja koji djeci postavljaju pitanja, govore im što vide na stranici i potiču ih da istaknu predmete tijekom pripovijedanja.

Roditelji su se najviše okupirali svojim mališanima u čitanju tiskanih slikovnica. Oni su tijekom pet minuta uspijevali proći više stranica priče kad su je čitali naglas iz tiskane knjige. I mališani su više komentirali tiskane slikovnice, a i neverbalni znakovi povezivanja bili su jači kad su se čitale papirnate slikovnice.

Kad su roditelji čitali e-knjige, više su razgovarali o tome kako koristiti tablet; na primjer, kako prijeći prstom do sljedeće stranice ili gdje pritisnuti gumb.

Zašto tiskane knjige djeluju bolje na malu djecu od e-knjiga?

Dr. Munzer osjeća kako se odgovor nalazi u distrakcijama ugrađenima u e-knjige, poput gumba za pritiskanje i ugrađenih zvukova i objašnjenja koje bi inače sami roditelji pružili.

“Tiskana knjiga je zaista lijep predmet uz koji svaki roditelj i dijete različito komuniciraju potaknuti njenim sadržajem”, rekla je dr. Munzer. “Roditelji dobro poznaju svoju djecu i moraju je oživjeti kako bi za dijete stvorili magiju.”

Prijevod: Harfa d.o.o.
Izvor ABC News

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.