Otkriveni novi planet velik je kao Zemlja, moguće naseljiv i relativno nam je blizu

Ima vlastito sunce i dovoljno je udaljen od njega da može imati tekuću vodu na površini

Satelit TESS iz NASA-e pronašao je prvi, moguće naseljiv planet. On je veličine Zemlje i nalazi se oko 100 svjetlosnih godina od našeg planeta, što je relativno blizu, kažu iz NASA-e. Ovo otkriće predstavljeno je u ponedjeljak na 235. sastanku Američke astronomske udruge u Honoluluu. Pronađeni planet, TOI 700 d, jedan je od tri koja se vrte oko zvijezde slične Suncu u sustavu TOI 700, piše CNN, a prenosi Telegram.

Ta zvijezda površinom bi zauzela 40 posto površine Sunca, a temperatura je upola niža od one na Suncu. Planet TOI 700 d taman je dovoljno udaljen od nje da na površini može imati tekuću vodu. Znanstvenici iz NASA-e potvrdili su svoje otkriće koristeći Spitzer Space Teleskop, a novi planet zanimljiv im je jer je jedan od malo njih koji su potencijalno naseljivi izvan našeg sunčevog sustava, a još je i veličine Zemlje.

DRUGA DVA PLANETA JAKO SE RAZLIKUJU

TOI 700 d je najudaljeniji od svog sunca i treba mu 37 dana da napravi krug oko njega, a vjeruje se da je na jednoj strani uvijek dan. Druga dva planeta TOI 700 b i TOI 700 c, prilično se razlikuju. Naime, planet najbliži tom suncu, b, je također veličine zemlje, ali radi se o kamenoj pustoši. Njemu treba 10 dana za jedan krug oko vlastitog sunca. Planet c je, pak, plinoviti planet, veličine negdje između Zemlje i Neptuna. Za krug oko sunca treba mu 16 dana.
“TESS je dizajniran i lansiran upravo kako bi pronašao planete veličine Zemlje koji se okreću oko zvijezda u blizini”, rekao je Paul Hertz, šef astrofizičkog odjela u sjedištu NASA-e u Washingtonu. “Planete koje orbitiraju oko obližnjih zvijezdi lako je pratiti velikim teleskopima sa Zemlje ili iz svemira. Pronalazak planeta TOI 700 d ključno je otkriće za TESS, a potvrđivanje veličine planeta i naseljivosti je bitno za teleskop Spitzer koji ovog siječnja prestaje sa znanstvenim radom”, kaže Hertz.

PRVO SU MISLILI DA NIJE POGODAN ZA ŽIVOT

Znanstvenici su prvotno mislili da je temperatura na suncu iz sustava TOI 700 puno viša i da su planeti koji orbitiraju oko njega preblizu da bi na njima moglo biti života. Srećom, istraživači, uključujući i srednjoškolca Altona Spencera koji radi s TESS timom, ispravili su tu pogrešku.

“Kada smo ispravili parametre sunca iz TOI 700, veličine planeta su se smanjile i shvatili smo da je ovaj najudaljeniji veličine Zemlje i da je u naseljivoj zoni”, rekla je Emily Gilbert, studentica na Sveučilištu u Chicagu i dodala: “Osim toga, u 11 mjeseci, koliko smo skupljali podatke, nismo vidjeli nikakve bljeskove tamošnjeg sunca što potvrđuje da bi se zaista moglo raditi o naseljivom planetu, a zbog togs nam je lakše i napraviti modele atmosferskih uvjeta kao i onih na površini planeta.”

DRUGAČIJE SE PONAŠA OD ZEMLJE

Inače, u budućnosti bi misije poput James Webb svemirskog teleskopa, koja će biti lansirana 2021. godine, mogle detektirati imaju li planeti atmosfere te uvjete koji vladaju na njima. Simulacije okoliša koje su napravili znanstvenici proučavajući informacije s TESS satelita otkrile su da se novi planet ponaša drugačije od Zemlje.

Zato što je na jednoj strani uvijek dan oblaci nastaju drugačije, ali način na koji puše vjetar nama bi mogao biti potpuno stran. “Uzbudljivo je jer što god da nađemo na tom planetu bit će potpuno drugačije od svega što imamo ovdje na Zemlji”, rekla je Gabrielle Engelmann-Suissa, gostujuća znanstvenica u NASA-i.

NAŠLI PLANET SLIČAN PLANETU IZ STAR WARSA

TESS je otkrio još jedan planet i to sličan Tatooineu iz Star Warsa. Naime, on ima dva sunca oko kojih se okreće. Planet su nazvali TOI 1338 b, a pronašli su ga u Pictor sazviježđu koje je od nas udaljeno 1300 svjetlosnih godina.

Dva sunca u tom sustavu vrte se jedno oko drugog svakih 15 dana. Jedno je 10 % veće od našeg Sunca, a drugo je hladnije i manje. Za njihovo otkriće zaslužan je zapravo srednjoškolac Wolf Cukier koji je stažirao u NASA- i i pritom proučavao informacije s TESS-a.

“Pregledavao sam se podatke koje su mi označili kao dvostruku pomrčinu, odnosno sustav u kojem se zvijezde vrte jedna oko druge. Bio je treći dan mog stažiranja kada sam ugledao signal iz sustava TOI 1338. Prvo sam mislio da se radi o pomrčini, ali tajming je bio krivi. Ispostavilo se da se radi o planetu”, rekao je Wolf bez kojeg bi TESS ovako nešto vrlo teško detektirao.

[give_form id=”6365″ show_title=”true” show_goal=”false” show_content=”none” display_style=”reveal” continue_button_title=”Donirajte djecu”]

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.