Pokret za sekularnu Hrvatsku: Raskid! 7 – Prosvjedni skup

Pozivamo sve građane Hrvatske – i vjernike i one koji to nisu – koji smatraju da “Vatikanski ugovori” negiraju odredbu Ustava Republike Hrvatske kojom su vjerske zajednice odvojene od države, da dođu i podrže Prosvjed “RASKID!”. Naš je glavni stav da je Republika Hrvatska sekularna država u kojoj svi građani imaju ista prava i obaveze, a religijske institucije, poput svih ostalih organizacija, moraju poštivati državne zakone.

Neophodno je poslati odlučnu poruku vlasti da građani Hrvatske žele biti punopravni građani, a ne potlačena masa o kojoj političari i hijerarhija Katoličke crkve odlučuju daleko od očiju javnosti, donoseći odluke koje su protivne našim interesima.
Pri tome želimo jasno reći – pitanje vjere/uvjerenja je osobna stvar i izbor svakog pojedinog građanina/građanke Republike Hrvatske i mi to pravo bezrezervno podržavamo. Živimo u demokraciji, a demokracija je vladavina izabrane većine, ne većine definirane vjerom, rasom itd. Demokracija je ujedno i vladavina prava, jednakosti, onako kako to i Ustav nalaže. Zato želimo sekularnu RH, bez okova ugovora sa Svetom Stolicom. Ne želimo nikakvu paralelu s državama u kojima glavnu riječ vode rigidni vjerski zakoni, poput nekih država Bliskog Istoka.

@ Želimo prestanak prakse netransparentne i često koruptivne podjele novca poreznih obveznika između crkvenih institucija i političara s kojima su interesno povezani. Nedopustivo je da je RH kao jedna od najsiromašnijih članica EU među zemljama s najvišim državnim izdvajanjima za Crkvu.
@ Želimo obrazovanje u službi promicanja znanstvenih istina i kritičkog razmišljanja a ne vjerske indoktrinacije. U našim školama djeca i dalje sjede na hodnicima za vrijeme nastave vjeronauka, a u udžbenicima koji se tiskaju o trošku državnog proračuna širi se mržnja prema građanima druge vjere, kao i prema građanima koji se uopće ne izjašnjavaju kao vjernici.
@ Želimo društvo u kojem su svi građani ravnopravni pred zakonom i uživaju kako slobodu vjerovanja, tako i slobodu od vjerovanja.
@ Zahtijevamo da se svećenici pedofili najoštrije progone kao i svi drugi građani ove države, a ne da kao do sad osuđeni zlostavljači maloljetnika održavaju pripreme za krizmu kao i mise u katedrali.

Prosvjedni skup “Raskid7!” održat će se dana 19.10.2019.g., s početkom okupljanja u 11:55, na lokaciji u blizini Europskog trga u Zagrebu (križanje Bakačeve i Cesarčeve, kod makete grada Zagreba).
Na Prosvjedu će govoriti i političari koji podržavaju našu inicijativu i koji su, u ime svojih stranaka, i do sada o tome javno govorili i poduzeli određene korake u Saboru RH u smjeru rasprave o ovoj inicijativi.
Prosvjed podržavaju i brojne osobe iz javnog života čija imena ćemo istaknuti na samom Prosvjedu, a koje ujedno i supotpisuju ovaj prosvjedni skup, kao i mnogi građani i građanke RH, svi oni koji su i do sada javno ukazivali na potrebu odvajanja crkve od države i na potrebu revidiranja i raskidanja vatikanskih ugovora.

Mi, građani ove zemlje (koji još nisu otišli u Irsku…) koji ne uživamo nikakvu državnu financijsku potporu za širenje svojih stavova, također želimo da naš glas JASNO čuju i drugi građani i predstavnici vlasti! Živimo i radimo u ovoj državi, punimo njen proračun pa kao njeni građani imamo pravo JAVNO i bez zadrške izražavati svoje stavove! Iznimno je VAŽNO da se uključite, i da zajedno, jasno i nepokolebljivo – s osjećajem za pravednost, sviješću o važnosti vladavine prava i pogledom usmjerenim u budućnost kažemo DOSTA! Zahvaljujući ovim ugovorima država svake godine uzima od svih građana nekoliko stotina kuna i bespogovorno ih daje onima koji već ionako imaju previše, daje ih Katoličkoj crkvi, dozvoljavajući pritom indoktrinaciju svoje djece kroz većinu obrazovnih predmeta.

Državne institucije koje bi trebale štititi sve građane, bez obzira na njihovu religijsku pripadnost ili ne pripadnost, ne čine ništa po tim pitanjima.
Vatikanski ugovori su “sporazumi” koji našu državu obvezuju na služenje u financijskim, teritorijalnim i zakonskim obvezama iznad naše volje, ostavljajući nas bespomoćnim i uzimajući našu zemlju od nas. Mi smo ljudi, i sami raznoliki. Budući da svaki narod ima pravo uspostaviti slobodu življenja prema vlastitoj volji naroda, i mi žudimo za tim ciljem. Kao građani koji teže uspostavi slobodnog društva u našoj zemlji i svijetu u kojem svako ljudsko biće može slobodno živjeti, molimo vas da nam pomognete u ovom zadatku.

Budući da organizacija prosvjeda za raskid Vatikanskih ugovora iziskuje i određene troškove, koji se financiraju isključivo od članarina i dobrovoljnih priloga, pozivamo one koji nas podržavaju i imaju mogućnost, da nam financijski pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. Donacije se primaju putem udruge Protagora, pa pozivamo sve zainteresirane da nam pomognu uplatom na žiro račun Protagore IBAN HR7223600001101900450 (za uplate iz inozemstva SWIFT code ZABAHR2X OIB 92963223473) uz napomenu da je donacija za prosvjed Raskid 7!
Koliko god mali iznos bio, nama će puno značiti.

Vidimo se!

Organizatori:
Pokret za sekularnu Hrvatsku
Udruga Protagora
Ateisti i agnostici Hrvatske
te ostale inicijative i građanke i građani RH, okupljeni u inicijativi Pokret za sekularnu Hrvatsku

Kontakt:
SPLIT: Luka Baricic (0915176889) / ZAGREB: Jadranka Barisic (sekularna@gmail.com)

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.