Dnevnik.hr: 10 razloga zašto trebate posjetiti Međimurje

„Hrvatskom cvjetnjaku“, kako ga davno bijahu nazvali, glavni su ukrasi pomno uređena dvorišta seoskih kuća, plodne oranice i brežuljci na čijim se obroncima suncu i kiši vesele trsovi. – započinje svoju priču Dnevnik.hr, a nama nije preostalo ništa drugo nego da napravimo copy/paste!

Osim u doslovnom, Međimurje cvijeta i u turističkom smislu jer njegova se ponuda redovito obogaćuje, a dobitnik je i hvalevrijednih nagrada. Pogledajte kojih to 10 činjenica govori da trebate posjetiti Međimurje. Njima u prilog ide i jedna novija vijest: proglašeno je najboljom kontinentalnom destinacijom.

1. Priroda koja je odmor za oči

Međimurci čak i pjevaju o tome kako je Međimurje „lepo zeleno“ i cvetićem ograjeno“, a u te ćete se tvrdnje uvjeriti prvim dolaskom u ovaj zeleni kraj. Plodni prostor između Drave i Mure UNESCO je uvrstio u prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav i zaštitio, baš kao i međimursku popevku. Pravi melem za oči čine prirodne atrakcije poput krajolika gornjeg Međimurja, Bedekovićevih graba, ali i pomno uređene okućnice te parkovi.

2. Kolači od kojih zastaje dah, doslovno

Kada u Međimurje dolaze gosti, kolači jedva stanu na stol. Ponudit će vas nekoliko puta, taman da vam postane neugodno, a onda ćete okusiti npr. međimursku gibanicu i shvatiti da vam je to ipak jedna od najboljih odluka u životu. Ta slastica priprema se s korama od lisnatog tijesta, svježeg kravljeg sira, ribanih jabuka, mljevenih oraha, maka i s dodacima poput grožđica i cimeta. Višeslojna je i bogata, pa ćete jedva disati i od jednog komada, ali ne zaboravite ipak ostaviti mjesta i za orehnjače, makovnjače ili zlevanku. Međimurje je inače proglašeno Europskom destinacijom izvrsnosti za gastronomiju, pa nemojte propustiti okuse međimurske kuhinje.

PR
PR

3. Najnagrađivanija vinska cesta na svijetu

Osim kolača, u standardnoj je ponudi i vino. Zapravo, Međimurje se uzdiglo na razinu najboljih europskih i svjetskih vinskih regija. Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina njeguju se još od antičkog doba, a kvalitetu dokazuju prestižne Decanter nagrade i pohvale koje međimurski vinari nižu jednu za drugom. S 11 Decantera na 600 hektara vinograda, Međimurska vinska cesta je najnagrađivanija cesta na svijetu. Ovaj se vinski kraj ponosi i autohtonom međimurskom sortom pušipelom koju Međimurci pakiraju u posebno dizajnirane boce. O kakvom je umijeću pravljenja vina riječ, isprobajte prilikom svog posjeta.

4. Raj za bicikliste

Po međimurskim cestama i puteljcima možda ćete uočiti puno biciklista. To je sasvim logično: njih čeka najprije vožnja kroz lijepu prirodu i teren prošaran brežuljcima, šumama, šumskim putevima i označenim biciklističkim stazama, pa slatka briga biranja iz dobre ponude restorana ili zanimljivosti koje vrijedi pogledati. Zatim odmor i opuštanje na svježem zraku. Ponesite ili unajmite bicikl i istražite barem neke od 700 km biciklističkih staza, a u Međimurju ćete naći i prvi Bike Hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj. Hotel Spa Golfer u sklopu LifeClass Termi Sveti Martin nudi kompletnu infrastrukturu namijenjenu biciklistima, pa ni o čemu ne morate brinuti.

5. Sam sjever Hrvatske

U Međimurju se smjestila i najsjevernija točka Hrvatske, selo Žabnik koje se nalazi na zaštićenom području rijeke Mure. Upravo ovu točku posjetitelji rado posjećuju iz više razloga. Najprije, tamo se nalazi mlin na Muri, svjedok tradicijskog zanata mlinarenja i Etnografska zbirka koja priča priču o životu mlinara, njegovim nadanjima i strahovima, razmišljanjima i poslovima. Osim toga, tu će vam društvo praviti i rijeka Mura, kraljica sjevera, kada se budete odmarali na kavi u Mlinarskoj hiži. Ovdje isprobati možete i gibanicu ili prijeći skelom na drugu stranu obale.

6. Izvor termalne vode

Iako su priroda i fina hrana wellness sam po sebi, ipak je potrebno spomenuti i onaj pravi, službeni. On se krije u okrilju resorta Terme Sveti Martin i sastoji se od niza opuštajućih aktivnosti: bazeni, jacuzziji, masaže i saune. Upravo je na mjestu gdje je sada resort, davne 1913. godine potekla termomineralna ljekovita voda kada su tražili naftu, a njezin ljekoviti učinak djeluje u tri bazena i tri whirlpoola koji su idealan odabir za početak ili kraj dana. Još ako ih iskombinirate s nekom od brojnih masaža u ponudi…

PR
PR

7. Visoke prosječne ocjene smještaja

Ljubaznost je u Međimurju jedan od najvažnijih stavki kod gostoprimstva. Međimurci će rado učiniti što god je potrebno da se osjećate ugodno i da vam ništa ne nedostaje, a posebno će biti sretni ako budete zadovoljni posjetom. Tako ni s pronalaskom smještaja nećete imati problema. Naime, prosječna ocjena na booking.com je 9,3, što je dokaz da je riječ o kvalitetnom izboru. Bilo da se odlučite za neki od hotela u Svetom Martinu, Čakovcu ili Prelogu ili se smjestite u kućama za odmor, prepustite se i uživajte u svemu što vam se nudi.

8. Velik izbor domaćih proizvoda

U Međimurju ćete primijetiti puno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koji svoje proizvode prodaju na sajmovima ili na kućnom pragu. Uzgajaju se krumpir, pšenica, batat, buća, razno voće i povrće, a rade se i prerađevine. Odlično je što većinu tih proizvoda, ako ih ne stignete isprobati, možete ponijeti sa sobom, kao „suvenir“ ili poklon. Razmislite o domaćim mlincima od batata, čipsu od jabuke, bučinom ulju, vinu ili ulju od grožđanih koštica.

9. Upoznat ćete Zrinske

Kada se nađete u sjedištu Međimurske županije, prošećite gradskim parkom Perivojem Zrinski. U njemu se nalazi jedno od najslavnijih, najvećih i najznačajnijih sačuvanih dobara – Stari grad Čakovec, tj. Stari grad Zrinski. U palači s utvrdom i bedemima potražite Muzej Međimurja Čakovec i saznajte sve o Zrinskima, za čije vladavina je palača i nastala, ali i o cjelokupnoj bogatoj međimurskoj povijesti i tradiciji.

PR
PR

10. Okruženje dviju zanimljivih rijeka

Međimurje su obilježile rijeke Mura i Drava. Nakon što ste upoznali Muru, vrijeme je da upoznate njezinu sestru Dravu, i to na malo drugačiji način. U Donjoj Dubravi, odvija se jedna zanimljiva riječna aktivnost, rafting na Dravi koji kreće od brane hidrocentrale Donja Dubrava. Riječ je o spustu starim tokom rijeke Drave čija je dužina 14 kilometara, a prije puta skiper će vas upoznati sa zanimljivostima o akumulacijskom jezeru, samoj Dravi, pritocima starog toka rijeke Drave te flori i fauni koja vas okružuje.
Ako trebate još razloga, pronaći ih možete na Visit Međimurje, portalu koji je, s ostalim marketinškim pothvatima županije, zaslužan za Švicarsku turističku nagradu za održivi turizam koja se dodjeljuje destinacijama s izvrsnom reputacijom na internetu.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.