Foto: Andrija Stričak

Punica vs. trgovački centar

Često se održavaju manifestacije tipa Kaj su jeli naši stari ili Baš po bakinom receptu koje su dobro zamišljene, ali jako loše realizirane, a sad ću objasniti i zašto. Ne čudi što ima kuhara novijih pogleda na kuhinju koji propagiraju upravo suprotno, NE kako su kuhale naše bake, nego upravo suprotno, potpuno novi recepti s čim više raznovrsnijih začina i mirodija.  I oni su u krivu, bar 99% posto njih. Danas rijetko tko može skuhati kao što se kuhalo nekad pa iako imao najoriginalniji recept. a to ću vam dokazati na primjeru trgovačkih centara i moje punice!

Znate li uopće koja je razlika između trgovačkog centra i moje punice?
1. Trgovački centar ima povrće cijelu godinu, moja punica ga ima u svom vrtu određeni dio godine.
2. Rajčica u trgovačkom centru je bez okusa, rajčica moje punice ima okus!
3. Rajčica u trgovačkom centru je sve samo ne iz prirodnog uzgoja, rajčica moje punice je iz prirodnog uzgoja!

I to je osnovna greška zašto današnja jela nemaju okus kao jela koja su kuhale naše bake, naši stari! Badava vam originalan recept, badava vam hiljadu i jedna mirodija ako namirnice nisu domaće, ali domaće iz prirodnog uzgoja, ne umjetne genetike za dobivanje velikog ploda za veći profit!

I zato kad organiziraju manifestacije tipa kako se nekad jelo, uvjet bi trebao biti namirnice iz prirodnog uzgoja. Onda možemo razgovarati o uspješnosti manifestacije!

Vi koji ste moja generacija sigurno se sjećate kako smo otišli van se igrati, po šumarcima, polju, livadama. Kad smo ogladnjeli, a nije nam se išlo doma (a nikada nam se nije išlo doma!) najeli smo se kiseljaka kojeg smo ubrali na livadi, bilo je šumskih jagoda, kupina…svuda oko nas. I nije nam bilo ništa, nije nas ubilo što smo to jeli neoprano. Danas samo što ne kažu da svaki poljoprivredni proizvod operemo s deterdžentom (tko zna, možda upravo otkrivaju takav deterdžent!), povrće u trgovačkim centrima je golemo, teško, skupo i bez okusa.

Raste seoski turizam, no jedni se dobro razvijaju, jedni sporije, a na istom su području! Zašto? Zato što ovi prvi daju gostima zaista domaće, ovi drugi željni profita zanemaruju kvalitetu. Pa razmislite, tko onda tu zapravo ima pravu šansu za profit? Ovi prvi koji imaju stalne goste zbog domaćih proizvoda ili ovi drugi koji imaju goste kad drugdje nigdje više nema mjesta?

A jedan od pokazatelja koliko je zdrava vaša okolica, vaša sredina je broj pčela odnosno pčelinjaka u vašoj sredini. Jer pčela treba prirodno za prirodni med. A desi li se jednom da izumru pčele, izumrijet će i čovječanstvo. I to nije metaforički rečeno!

Okrenimo se prirodnim proizvodima, okrenimo se prirodnim proizvođačima, vratimo bakice na tržnicu s proizvodima iz svog vrta, protjerajmo prekupce, nakupce i nekvalitetnu uvezenu robu pet puta odmrznutu i tri puta pofarbanu u Kalmetinim tunelima!

Ako moraš prati, nije domaće!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.