Održan prvi Festival kinča u Novom Marofu

U holu KC “Ivan Rabuzin” Kulturno-umjetnička udruga “Magda i Luisa” iz Madžareva, Dramska družina “Videki”, KUD Marof i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof održali su prvi Festival kinča.

Vjerojatno mnoge od vas zanima što je to uopće kinč, a objasnila nam je Nada Starčević Lopac koja nam je ustupila i fotografije s festivala:
Kinč su tradicijski ukrasi sjeverozapadne Hrvatske izrađeni od krep-papira. Koristili su se za svadbe, božićno ukrašavanje, crkve, ponekad i za grobne vijence.
Istisnula ga je plastika i austrijski stakleni ukrasi za bor polovicom prošlog stoljeća.
Sad je zaštićen i u tijeku je obnova.

Osim razgledavanja prigodne izložbe kinča posjetitelji Festivala su na radionicama izrađivali i vlastiti kinč. Svoj rad i kulturno-povijesnu baštinu predstavile su i udruge iz susjednih županija.

– Svaki kraj izrađuje kinč na svoj osobiti način. Na području Novog Marofa osobiti su „palčeki“ odnosno cvijeće čije se latice dobiju ovijanjem manjim komadića krep papira oko palca. Ovaj arhaičan način izrade cvijeća od zaborava čuvaju članice Kulturno-umjetniče udruge „Magda i Luisa“. Kinč se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara SZ Hrvatske stoga je potrebno organizirati manifestaciju koja će vještinu njegove izrade pokušati prenijeti na mlađe naraštaje – istaknuo je Tibor Martan, idejni začetnik Festivala i predsjednik Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“. Dodaje i da su kinč u pravilu izrađivale žene i mlađe djevojke.

Na Prvom festivalu kinča u Novom Marofu našla sem još nekaj jako interesantnega, nastavlja gospođa Nada Starčević Lopac:
to je ŽUFNJARA, tak stari kolač da su rekli da je još iz srednjega vieka. Ali, to nemre biti jer je kolač od kuruzne miele, a kuruzu je v Europu donesel Kolumbo pod kraj 15 stoletja, taman gda je počela renesansa. No, bilo kak bilo kolač je napravljen od kuruzne miele, malo vode i malo črnega olja. V nekšni zemleni protvanjček su na dno deli listje od zelja, i na to složili tiesto. Vse su to posipali s tikvinim koščicami i dobro spekli.
Probala sem. Nieje to kolač za denešnji gospodski obed, ali za ono vrieme bil je sigurno najbolše kaj se moglo napraviti. Denes bi to bilo dobro za planinare. More dogo trajajati, visokokalorično i zapravo jako kvalitetno.
Fala gosponu Cugovčanu kaj mi je to vse povedal..

ŽUFNJARA

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.