2.100 kuna dodatka bakama i djedama koji čuvaju unuke…

…ali ne u Hrvatskoj nego u Velikoj Britaniji, piše Mirovina.hr
Oni koji čuvaju unuke, imaju pravo na dodatak na mirovinu u visini 250 funti, odnosno 2.100 kuna godišnje. Ipak, većina njih ne zna za tu opciju pa nju koristi samo manji broj starijih građana. Kada bi ista državna mjera postojala kod nas, ne sumnjamo da zahtjevi za potporu ne bi izostali.

Nije samo vijest da britanski djedovi i bake imaju pravo na 2.100 kuna godišnje za čuvanje unuka, nego da više od milijun njih propušta iskoristiti ovu mjeru, jer ne znaju da postoji. Dodatak na mirovinu od 250 funta trenutno koristi samo oko 10.000 starijih građana.
Premda dodatak za čuvanje unuka postoji godinama, prije samo nekoliko njih tek je 1,298 djedova i baka koristilo naknadu, piše Heart. Dok je s jedne strane dobro da broj korisnika raste, i dalje je to samo “kap u moru” u odnosu na realan broj obitelji koje bi mogle profitirati od ove mjere.

Naime, sve je češća pojava da djedovi i bake, kako u Velikoj Britaniji, tako i u ostalim zemljama, provode dobar dio tjedna s unucima, da bi rasteretili roditelje, najčešće zbog poslovnih obaveza. Na taj način štede im novac za razne ustanove i dadilje.
U Hrvatskoj, ovakva bi mjera također bila dobar poticaj ne samo djedovima i bakama, nego i roditeljima koji si ne mogu priuštiti vrtić ili na mjesto za dijete u njemu moraju čekati. Drugi je pak problem što roditelji rade sve duže u odnosu na rad predškolskih i školskih obrazovnih ustanova. Upravo u svim tim situacijama “baka servis” predstavlja idealno rješenje pa zašto ga onda ne nagraditi kroz simboličnu novčanu pomoć za uloženi trud.

Ujedno, na ovaj se način povećava mirovina i stimulira aktivnost u starijoj dobi, a koja može biti alternativa sve popularnijem vraćanju na tržište rada. Čuvanjem unuka profitiraju svi, djedovi, bake, unuci i roditelji.

Zanimljivo je također da Britanija nije odredila neki limit provedenog vremena s unucima, a mogu se dobiti čak i zaostaci od 2011. godine kada je ovaj poticaj uveden. Također, dobiveni kredit roditelji mogu prebaciti i na ujne, stričeve ili bilo koga drugoga tko čuva njihovu djecu.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.