Zasadi drvo, ne budi panj! Ti, da, baš ti!

Svjedoci smo ogromnih požara čak i u ledom pokrivenom Sibiru, na Grenlandu, već mjesec dana gori Amazonska prašuma za koju (opravdano) kažemo da je pluća Zemlje i ljutimo se na brazilskog predsjednika što ne gasi požar jer je još u predizbornoj kampanji govorio da će od Amazone napraviti gradilišta. I osjećamo nemoć!

No mi možemo nešto napraviti! Zapravo, mi možemo jako, jako puno napraviti!

Najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja je sadnja velikog broja stabala. Sadnja drveća nije zamjena za odvikavanje svijeta od sagorijevanja nafte, ugljena i plina, što je glavni uzrok globalnog zagrijavanja, već je daleko najjeftinije i najučinkovitije rješenje klimatskih promjena.

Zato je pokrenuta građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća  s idejom da svatko može zasaditi drvo i tako doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Zasadi drvo, ne budi panj!

Glavna Facebook grupa Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj 25. 26. i 27.10.2019 se približava brojci od 19000 članova, oformljene su i grupe po županijama. Međimurska grupa Dani kolektivne sadnje drveća u cijeloj Hrvatskoj za sada broji preko 400 članova.

Golemi je odaziv škola, vrtića, ribičkih društva, izviđača, ali i pojedinaca.

Inicijativa se organizira i provodi na nacionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini. Akciju na nacionalnoj razini koordinira organizacijski odbor građanske inicijative koji kreira temeljnu operativnu dokumentaciju, osigurava vizualni identitet kampanje i promociju kampanje na nacionalnoj razini, raspoređuje materijalne donacije od nacionalnih partnera, te po potrebi usmjerava županijske / lokalne koordinatore. Županijski koordinatori zaduženi su za organizaciju lokalnih koordinatora na području svojih županija. Lokalni koordinatori u svojim zajednicama komuniciraju s građanima i jedinicama lokalne samouprave te organiziraju i provode lokalne akcije sadnje.

Glavni inicijator je Mateja Angelina Kramar, koordinatorica za Međimursku županiju je Ida Perko, koordinator za Čakovec je Gorkić Taradi, za Strahoninec Lidija Kipke Vugrač, za Nedelišće Tea Mesarić, La Josie za Goričan i za Pribislavec koordinatorica je Vesna Sobočanec.

Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Stabla poboljšavaju našu kvalitetu života na brojne načine:

  • pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljenim područjima ( tzv. toplinskih otoka)
  • pročišćavaju zrak i procesom fotosinteze proizvode kisik
  • „spremaju“ ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena
  • pomažu nam štedjeti energiju za rashlađivanje domova i poslovnih prostora tijekom ljetnih mjeseci
  • smanjuju količinu slivnih voda i sprječavaju eroziju tla tijekom obilnih padalina
  • smanjuju isparavanje vode s travnatih površina i ujedno doprinose većoj vlažnosti zraka
  • smanjuju količinu buke
  • smanjuju brzinu vjetra
  • pružaju zaštitu od UV-B zraka
  • privlače brojne ptice, važne kukce i druge divlje životinje, što doprinosi povećanju bioraznolikosti
  • doprinose ljepoti urbanih krajolika i pružaju ugodniji izgled naseljenim područjima tijekom cijele godine
  • pružaju ugodna mjesta za igru i druženje svim generacijama
  • smanjuju stres, doprinose smanjenju krvnog tlaka, utječu na bolji rad mozga, potiču nas na fizičku aktivnost i druženje
  • povezuju zajednicu kroz akcije sadnje i brige za posađene sadnice
  • povećavaju povezanost djece i odraslih s prirodom koji ih okružuje
  • uče nas nesebičnosti kada sadimo i brinemo se za stabla koja ostavljamo u naslijeđe onima koji dolaze iza nas.

Kroz ovu inicijativu želimo posaditi što više stabala diljem Hrvatske i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele.

Svako posađeno drvo je značajno, a zajedno možemo napraviti puno! Lopate i sadnice u ruke i pridružite nam se 25., 26. i 27.10.2019.!

Sadnja na javnim površinama i sve vezano uz sadnju na javnim površinama provodi se isključivo u suradnji i uz odobrenje jedinica lokalne samouprave. Inicijativa je isključivo građanska i nije svojim djelovanjem vezana niti za jednu političku stranku te ne služi za promociju istih. Također, inicijativa ni na kojoj razini djelovanja ne prima financijske donacije. No dobrodošle su donacije u obliku sadnica, lopata, kanti, rukavica, odnosno svega potrebnog za transport i sadnju sadnica.

Zbog toga pozivamo sve da se uključe u ovu akciju, bilo kao donatori sadnica, bilo kao oni koji žele izvršiti sadnju, bilo kao oni koji dozvoljavaju da se na njihovom privatnom zemljištu obavi sadnja, no posebno, ali ne i izričito pozivamo vrtiće, škole, lovce, izviđače, branitelje, ribiče za prijedlog oko lokacija sadnje, ali pozivamo i sve koji  na bilo koji način mogu pripomoći da se uključe, a posebno, ali ne i izričito lokalna samouprava, komunalne službe, tvrtke, vojska, policija, vatrogasci…

Prednost pri sadnji, odnosno odabiru sadnica imaju autohtone sorte, medonosne sadnice te voćke.

Stoga, pridružite se Danima kolektivne sadnje drveća i zasadite drvo, nemojte biti panj!

Zasadi drvo, ne budi panj!

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.