Tamo kulturnjak, ovdje nazadnjak

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

O ovoj temi planiram pisati otkad je Grad Čakovec prihvatio preporuku Policijske uprave međimurske o ukidanju prijelaza za bicikliste na kružnim tokovima. Naravno, odmah su biciklisti digli glas protiv ovog, kako su neki rekli, glupog i nazadnog postupka i počeli davati primjere u Europi. Najglasniji su bili oni koji često i sudjeluju na raznim biciklističkim takmičenjima. Ja osobno ovu odluku podržavam i malo kasnije ću objasniti zašto.

Ova situacija me odmah podsjetila na naše vrle gastarbajtere jer, ma koliko si mi to htjeli priznati ili ne, svima nam se diže kosa na glavi od njih kad dođu iz gastarbajterstva doma, osobito povodom nekih praznika. Točnije rečeno, diže nam se kosa na glavi od njihovog ponašanja.

Ja ne znam slažete li se vi ili ne s tezom ili činjenicom, kako kome, o tome da postoji Balkan. Možda zemljopisno postoji, možda i ne. Možda je postojao za vrijeme Juge, ali sad više ne postoji. Ali definitivno postoji taj neki balkanski gen.

Razmislite malo o nekim svojim susjedima koji su gastarbajteri. Nemojte reći da ih nemate jer svatko ih ima, a posebno mi tu Međimurci, iako poanta ove priče ni slučajno neće biti regionalna. Dakle, prisjetite se nekih svojih susjeda u vremenu prije nego su otišli za gastarbajtere i usporedite njihovo ponašanje sada kada dođu “doma” u vrijeme nekih praznika.

U stanju su tri sata kenjati o tome kako je tamo vani sve čisto, održavane okućnice, cvijeće po mostovima, nema opušaka po cesti, nema prožvakanih žvakaća na cesti, nema smeća na cesti. Na sva usta će hvaliti kako su ljudi tami kulturni, pristojni i kako se tamo ne smije baciti ni papirić na cestu. I ona tamo ne bacaju papirić na cestu. Ali dok to priča bez pardona će baciti praznu kutiju od cigareta kraj puta, jer tu se valjda smije. Tu mu onaj njegov duboko usađeni balkanski gen govori da tu ne mora paziti na čistoću, da si tu faca i frajer ako se ponašaš tako nekulturno.
Tam u Njemačkoj se to nesme, ali tu, ko ga jebe, de ste vi još za Evropom. Da bi vi vidli i znali kak je tam se čisto i sređeno, vi se nejte mogli znajti, a ne kak tu. – govorio bi prezrivo i usput pljunuo čik iz gubice na pločnik.

Da ne pričamo o njihovom ponašanju u trgovinama, osobito u vrijeme praznika. Iz najdaljeg kuta trgovine odmah znaš tko je od onih u redu na kasi gastarbajter. Jer se deru na sav glas na njemačkom da svi čujemo kako oni govore strani jezik i pomislimo da su Nijemci, samo što ih međimurski naglasak odaje, uz bahato i nepristojno ponašanje prema svima oko sebe, a posebno blagajnici.

Satrat će vas pričama kakve tamo vani imaju ceste, autobane i druga svjetska čuda, kako moraš biti pažljiv u prometu i poštivati prometne znakove. Ali samo tamo, tu ne, a pogotovo ne oni. Jer oni imaju nemačke tablice i oni nemaju časa teh par dni se tu zajebavati na semaforima i raskršćima jer moraju čuda toga naprajti, v čuda gosti oditi i valda oni znaju bole voziti nego mi tu jer oni i po milijonskim gradovima vozijo.

Tako i vi dragi biciklisti koji se pozivate na napredak i Europu, slažem se da tamo biciklisti nesmetano voze po kružnim tokovima i raskršćima. Samo što tamo biciklisti vode slučaja i o ostalim sudionicima u prometu, vode računa o pješacima i ne nalijeću na njih kao muhe bez glave. Da bi ovdje bilo kao tamo, moramo se i ovdje ponašati kao tamo. Uz zaista časne iznimke, često doslovno ulijećete na prijelaz ne promotrivši pažljivo oko sebe. Zapravo, uočavate automobile, pješake baš i ne promotrite detaljno. A kako je biciklistički dio išao odmah uz pješački, ponekad to izgleda kao i ono kad se ljutimo na motocikliste kako se guraju između automobila.

Vratit će se sigurno biciklistički prijelazi jednog dana, kad neće postojati dva načina razmišljanja, ovdje i tamo. No za to ipak još moramo proći dio evolucije u kojem gubimo tzv. balkanski gen.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.