Što ne znate o riječnim lignjama, a trebali bi

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Danas imam slobodan dan i odlučio sam ga provesti kao da je prvi dan u penziji, čisto ono probe radi, jer sam ja generacija Ništa nas ne smije iznenaditi.

Prvo što me iznenadilo je ustajanje. Naime, bio sam naručen kod frizerke u 7 sati jer jednostavno mi nijedan drugi termin, a koji je bio slobodan, nije odgovarao. Pa dobro, umirovljenici, recite vi meni kog vraga se ujutro tako rano dižete, nećete zakasniti na posao, kod doktora, trač kod susjede, dug je dan, sve se stigne. Kod frizerke sam došao s podočnjacima i nimalo opijen srećom i kolosalnošću prvog penzionerskog dana.

Drugo, svi oni planovi koje sam ja napravio za ovaj dan su odmah pali u vodu jer čim sam se vratio od frizerke odmah sam prilegao natrag i spavao još koji sat. E to već odgovara mojoj predodžbi prvog dana penzije.

Pa se lijepo digneš, odeš u WC na mokrenje i pustiš prvi penzionerski vjetar i onda kavica. Uz  kavicu navru sjećanja kako bi sad bilo da si na poslu, ali se samo nasmiješ od uha do uha jer nema više određene grupe pitanja koja su moguća samo na poslu. Evo ilustracije: recimo da odete kao turist u SAD i naručite jadransku lignju i onda upitate jel’ svježa? Pa kak’ ne bi bila svježa, čim ste vi naručili polijeće avion sa svježom jadranskom lignjom. Budući da let traje nekoliko sati, u avionu je bazen s vodom Made by Adria da lignje stignu žive. Naravno, to sve je uračunato u cijenu Vaše porcije koja košta samo 1$. Nešto kao ove lignje po međimurskim restoranima koje su isto svježe, ulovljene tog jutra u Muri, Dravi i Trnavi! Mada, odat ću vam malu tajnu, za lignje na pariški su bolje ove iz Drave, za pržene lignje iz Trnave, a za lignje žar iz Mure!

Možda mi malo krivo što od svih mogućih ugostiteljskih radnih mjesta i turističkih objekata nisam radio jedino u nijednom tipa seoski turizam. To vam je ono kad seosko imanje (seosko imanje se nalazi na selu da objasnim neupućenima) uredite da ima pokoju sobu za iznajmljivanje gostima koji dođu vidjeti odakle to dolazi mlijeko po legendi koji su čuli, jer su oni mislili da mlijeko dolazi iz dućana, uživati u šetnji šumom, branju gljiva, izležavanju na livadi, otkrivanju domaćih životinja na pašnjacima, možda se i sami okušati u branju kukuruza i tako neke slične stvari. I onda gospođa za koju nećemo otkriti da je iz Zagreba ugleda kako po dvorištu tog seoskog imanja uz zid trči miš. Sva shrvana u knjigu dojmova upisuje da je nevjerojatno što si je to seosko imanje smješteno usred nedirnute prirode dozvolilo da njime trči MIŠ (miš velikim slovima). Nešto katastrofalno i njena noga više tu neće kročiti!

Nema više toga u penziji. No dobro dobro, falit će oni trenuci s gostima koji su spremni na šalu, zahvalni za dobru preporuku jela ili vina ili spretno otklanjanje neke njihove nespretnosti, no to su trenuci za pričanje unucima pred spavanje.

Odoh sad malo na plac jer i to je nezaobilazan dio penzionerskog dana, a vi pripazite kako se sunčate, sunce je još jako pa nemojte čitati novine na plaži sjedeći na suncu!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.