Priče Zmajčeka Pozojčeka: Zamisli život u ritmu muzike za ples

Priče Zmajčeka Pozojčeka: 800-ti rođendan
Pozojček by Fantasy Factory

Zmajček Pozojček imao je jednu veliku strast – glazbu. Kad bi ga upitali što za njega znači glazba, on bi brzo odgovorio: ugodan zvuk!

Za cijelog svog životnog vijeka naslušao se svakakve glazbe, pa i one za koju ne bi baš tako sigurno rekao da je ugodan zvuk. Normalno da su se kroz stoljeća njegovog života izmijenile različite vrste, stilovi, odnosno glazbeni pravci ili kako to već nazvali. Zajedno s njim rasla je i glazba, od nekada glazbe za obrede i rituale, preko religijske glazbe do glazbe za slušanje, a onda i glazbe za plesanje.

Volio je kad su u Starom gradu bili balovi, kako se publika ljuljala u ritmu, tako se i on ljuljao. Naravno, kad se on ljuljao ljudi su mislili da puše jak vjetar jer su se zajedno s njim ljuljala i stabla koja je on savijao dodirujući ih svojim krilima, rukama ili repom njišući se u ritmu.

No najviše, kroz sva stoljeća, volio je kad je krajem 19. stoljeća izgrađena zgrada Scheier. U njoj se uvijek nešto događalo, uvijek je bio žamor, a Zmajček Pozojček, kao izrazito društveni, ali i kulturni zmaj je volio žamor. Jer gdje je žamor, tamo se nešto događa, a u Scheierici, kako je danas zovu, se uvijek nešto događalo jer je ona bila središte kulturnog i zabavnog života Čakovca. U prizemlju se nalazila kavana te čitaonica dok je dvorana na katu, kao raskošan prostor s ogledalima i kristalnim lusterima, bilo mjesto tada poznatih plesnih balova i kinopredstava.

Priče Zmajčeka Pozojčeka: Zamisli život u ritmu muzike za ples

Na žalost, danas je uglavnom prazna, rijetko kad se što odvija u njoj i to tek sat-dva. Naravno da Zmajček Pozojček danas ima žamor iz drugih izvora, tu su i Ljeto u gradu Zrinskih, Porcijunkulovo, Jesen u gradu Zrinskih, Zrinski Art Festival, Jesen u Atriju i Kraljevu vrtu, Advent u gradu Zrinskih i još mnogi drugi, no recimo da je žamor iz Scheierice bio njegova prva prava ljubav!

Mnogi već znaju da u današnje doba ako je neki koncert kod Starog grada, a počne padati kiša, to znači da se Zmajček Pozojček rasplakao nad lošim koncertom i prisjetio divnih balova u zgradi Scheier!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.