Priče Zmajčeka Pozojčeka: Treća rijeka Međimurja

Priče Zmajčeka Pozojčeka: 800-ti rođendan
Pozojček by Fantasy Factory

Zmajček Pozojček se uvijek grohotom nasmije kad netko tko nije iz Međimurja na pitanje koje su rijeke u Međimurju odgovara sa Mura i Drava. Da, da, istina, no postoji i treća – Trnava!

Ili ja barem nekad postojala! Trnava je prava i cijela međimurska rijeka jer izvire u Međimurju kod Vukanovca i ulijeva se u Muru taman prije granice s Mađarskom. Nekad je tekla pokraj Staroga grada i Zmajček Pozojček je znao s djecom loviti ribe u njoj, a iz nje se, uz suze Zmajčeka Pozojčeka, punilo jezero kod Starog grada.  Djeca su se i kupala u njoj, Zmajček je samo namakao noge jer nije stao u nju. Trnava nikada nije bila velika rijeka, a danas skoro da se ne može nazvati ni potokom. Korito joj je često suho, osim dok su obilne kiše, a onda prijeti da će se izliti iz korita kao što se izlila 12. ožujka 1963. godine i poplavila Čakovec. Onda je Zmajček Pozojček pomogao ljudima da naprave nasip uz Trnavu kako se to više ne bi dogodilo i očito su dobro to napravili jer odonda poplave u Čakovcu više nije bilo.

Zmajček je obožavao Trnavu jer se njome nikad nije moglo ploviti pa su se i djeca i on mogli nesmetano igrati na njoj. A ima i još jedna tajna, no Zmajček Pozojček će je otkriti sama vama: Trnava ima sestru blizanku, samo par kilometara dalje, u Sloveniji. Zato se ova u Međimurju zove Trnava Murska, a ona u Sloveniji Trnava Dravska.

Zmajček Pozojček ih svojim podzemnim autoputom obje posjećuje, a kako je danas opet vruć dan, malo će odjuriti do Goričana da rashladi noge u Trnavi i igra se lovica s ribama.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.