Skoro pa klasičan dan godišnjeg, ali…

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Četvrti dan godišnjeg odmora navodno se ništa senzacionalno nije dogodilo mada ne bih znao jer na godišnjem ne gledam TV, čak ni vijesti ni dnevnik. Sada je vrijeme kad se, barem u međimurskim medijima, objavljuju imena odlikaša i baš smo na fejsu zaključili kako bi im bilo jednostavnije i zauzimalo bi manje prostora kad bi objavljivali imena onih koji nisu odlikaši.
No vratimo se danu 4. Dizanje je bilo po običaju, oko 11 i ispijanje jutarnje kave na terasi do ručka. Svaki pošten čovjek na godišnjem poslije ručka prilegne, jel’ tako? Čovječe, ponekad ovaj odmor može biti i naporan, npr. kad moraš s kata u prizemlje po hladan radler! Onda odlazak na plažu. Iako u selu gdje boravim postoje dvije plaže, ja volim prošetati do plaže poslije susjednog sela. Desetak minuta pješice po lijepoj panoramskoj stazi koju su mještani napravili. Usput ti za oko zapne koji zgodan detalj, kao recimo ovi kaktusi:

Skoro pa klasičan dan godišnjeg, ali...

Skoro pa klasičan dan godišnjeg, ali...

Sa slušalicama na uhu, uz zvukove omiljene pop-rock-latino glazbe stižem na plažu Plat. Ovo je slika te plaže u inače udarno vrijeme za kupanje, oni koji još tvrde da je ova sezona uspješna lažu kako su dugi i široki. Ova plaža nije bila ovako prazna u srpnju ni dok još nije postojala cesta do nje!

Skoro pa klasičan dan godišnjeg, ali...

Predvečer je red za ono što inače obožavam – ribolov! Uvijek odem nekamo gdje sam sam, gdje imam mir, spokoj. Poželjno je uhvatiti koju ribu, ali nije nužno, sve dok se ne dogodi ovo:

Skoro pa klasičan dan godišnjeg, ali...

Tada proradi adrenalin i ti trenuci dok izvlačiš ribu van mogu se usporediti samo s nekim trenucima nekih ekstaza, ako razumijete što želim reći. Ribolov je zapravo počeo vrlo solidno:

Skoro pa klasičan dan godišnjeg, ali...

Sve je ukazivalo da će ovo biti savršen dan godišnjeg odmora po mom ukusu, sam uz more, opuštajuća priroda:

Skoro pa klasičan dan godišnjeg, ali...

I onda se desilo!
Sliku kompletnog ulova vam neću objaviti iz dva razloga:

  1. da mi na vrata ne pokucaju ovi raznorazni inspektori,
  2. jer je zadnja riba koju sam uhvatio bio ranj.

Pitate se sigurno kakve veze ima riba ranj? Ranj vam se još zove morski pauk i pogađate ima nekakve bodlje. Iako ga poznajem, iako znam za njegove bodlje, iako sam ih već podosta uhvatio ovaj je uspio malo me zakačiti bodljom!

Nakon uboda ranja  javlja se jaka bol koja u roku od tridesetak minuta postaje nepodnošljiva.
Bol se prvo javlja na mjestu uboda, a zatim se širi duž cijele ruke ili noge (koji su najčešće mjesto uboda), praćena je otokom cijelog uda i regionalnim otokom limfnih čvorova. Zabilježeni su slučajevi ribara koji su sami sebi amputirali ozlijeđeni prst zbog jake boli. Ubodna rana obično dosta krvari, a mjesto uboda najprije pobijeli, a kasnije pocrveni i poplavi. Simptomi trovanja najčešće su samo lokalni, no ponekad se javljaju i opći simptomi u vidu pojačanog znojenja, slabosti, vrtoglavice, mučnine i povraćanja. Česte su sekundarne bakterijske infekcije. Na sreću, mene je samo okrznuo površinski no dovoljno da počnem osjećati bol i morao sam pribjeći savjetu starih ribara, a onda i medicini.

Ipak nije završio kao klasičan dan godišnjega, no sreća da nije i gore, što znači čitamo se i sutra!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.