POMOR PTICA U PULI ZBOG VATROMETA NA OTVARANJU FILMSKOG FESTIVALA

Ogorčeni stanovnici Pule na Facebook su jučer, nakon vatrometa u povodu otvorenja Pula film festivala, počeli stavljati fotografije uginulih ptica i još jednom pokrenuli inicijativu da se ta svečanost ubuduće obilježava bez ispaljivanja raketa.

Sandro Jurišić, potpredsjednik Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, rekao je za Jutarnji da svaki vatromet dovodi do pomora ptica.

Za ptice, ali i ostale životinje, vatromet predstavlja šok. Dolazak oluja, munja i grmljavine ptice osjete unaprijed pa se pripreme i ne dožive šok.

  • Vatromet dolazi naglo, ptice u to vrijeme već spavaju i od šoka naglo polete i nekoordinirano se kreću. Udaraju jedna u drugu, u stabla, kuće i zbog trauma ugibaju. Nekima od toga prestane raditi srce – pojašnjava Jurišić.

Samo trajanje vatrometa nije toliko važno jer upravo je početak ono što najviše uznemiri ptice, a trajanje samo produljuje agoniju.

  • Teško je procijeniti koliko ptica tako ugine, ali topliji mjeseci su definitivno najgore vrijeme za ptice. Naime, od kraja ožujka do rane jeseni ptice dobivaju mlade. Događa se da odrasle ptice u panici polete, uginu, a u gnijezdu ostane po četiri ili pet ptića o kojima se više nema tko brinuti pa i oni naknadno uginu – kaže Jurišić.

Sve ptice reagiraju isto, preplašeno i uznemireno. Poseban problem je činjenica što ptice noću slabo vide.

Zapravo je jedini način da se izbjegnu ovakvi događaji – da se vatrometi ne održavaju.

  • To se može spriječiti jedino zabranom vatrometa, a znamo da se to neće dogoditi. Vatromet smeta svim životinjama, ali i djeca se prepadnu – kaže Jurišić.

Osim šoka, vatromet kod ptica izaziva i opekotine i ozljede na perju, udovima, očima, koži i to onda utječe na njihovu sposobnost letenja. Oštećuje im i sluh.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.