Novalja – grad kričavih boja i bankomata

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Imam 54 godine i u Novalju putujem od malih nogu, skoro pa doslovce svake godine cijeli svoj život, čak sam u nekim razdobljima i živio tamo. Posjetio sam je i danas, drugog dana svog godišnjeg odmora. Dakle, u Novalju sam dolazio kad se ona tek počela turistički razvijati, kad ja za Novalju išao autobus samo iz Rijeke jednom dnevno u 14 sati, kad su redukcije struje i vode bile svakodnevna stvar, kad su 99% gostiju bile obitelji iz Njemačke i Austrije, kad je voditelj Turističkog biroa u 2 sata u noći dočekivao goste koji su stizali da ih smjesti, kad je plaža Zrće bila samo plaža sa samo jednim restoranom koji se preko noći pretvarao u disco-club. Uglavnom, sjećam se Novalje iz vremena kad je to bilo lijepo mjesto na moru.

Da odmah zlobnike prekinem, ne nemam niša protiv razvoja, ali normalan čovjek će razvijati i mjesto i kulturu i okoliš. Danas se u Novalji razvijaju samo novčanici, bez ljepote, bez kulture, bez duha mjesta na otoku.

Novalja - grad kričavih boja i bankomata

Povremeno se mediji raspišu kako se Split i Dubrovnik devastiraju ugradnjom bankomata u starine. Pih, dječja posla prema onome što se događa u Novalji, a uzmite u obzir veličinu Splita i Dubrovnika i veličinu Novalje. Mislim da je sada u onoj staroj jezgri Novalje nekih 80-ak bankomata, svih boja i veličina, nabacanih kao da je neko dijete bacilo kockice.

Novalja - grad kričavih boja i bankomata

Novalja - grad kričavih boja i bankomata

Novalja - grad kričavih boja i bankomata

Novalja - grad kričavih boja i bankomata

A nema tog kutka, nema te pripizdine ni na širem novaljskom području gdje nema nekog bankomata, pa ako treba i nasred pločnika da pješak, a kamoli neki roditelj s dječjim kolicima mogu proći bez da bi morali sići na cestu. Jedan fast-food što znam da je izvrsno radio prestao s radom i prostor je postao mjenjačnica ograđena s dva bankomata. Manje zaposlenih, manje administracije, manja davanja državi, a zarada veća, jer bankomati vam daju za 1€ cijelih 6,8 HRK.

 

Pag je, osim u današnje doba po Zrću, poznat i po kamenitom pejzažu, i zato bi i ono malo zelenila što ima trebalo čuvati kao oko u glavi. Kažem, trebalo, no to ne znači i da se to radi.

Prvo je u šumi hotel napravio Dejan Lovren pa sada i Ivan Rakitić. Arhitekt očito isti kao i još nekim hotelima jer vizuala je identična, iste linije, iste fasada, isti materijali. Moram priznati da mi se zapravo i sviđaju, ali…

Hotel Dejana Lovrena
Hotel Dejana Lovrena

…zašto se posjeklo više šume nego što je trebalo? Zašto je dozvoljeno da okoliš postane šikara? Zašto kad su već gradnjom uništili više šume nego što je trebalo, ne urede okoliš? Jer im okoliš neće donositi lovu? Zašto su gradski oci to dozvolili? Možda je netko omastio brk?

Hotel Ivana Rakitića
Hotel Ivana Rakitića

Ne može se razvojem nazvati samo zgrtanje love, razvoj uključuje kulturu, izgled, očuvanje prirode. U mnogim općinama i gradovima to ne znaju, na žalost i u Novalji!

šikara pokraj hotela
šikara pokraj hotela

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

One thought on “Novalja – grad kričavih boja i bankomata

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.