Međimurska županija najuspješnija hrvatska županija u odvojenom sakupljanju otpada

Jedna od najvažnijih strateških odrednica razvoja Međimurja svakako je visoka razina kvalitete života. Posljednjih godina, Županija prednjači u ulaganjima u obrazovanje i zdravstvo, ali i u zaštitu okoliša kao preduvjet razvoja svih ostalih područja od značaja za život Međimuraca.

Okoliš, gospodarstvo i društvo za Međimurje su neodvojivi dijelovi jedne cjeline s ciljem postizanja dugoročne održivosti, a podaci Hrvatske agencije za okoliš i prirodu potvrda su da se dobro planiranje, vrijedan rad i ciljana ulaganja itekako isplate. Prema preliminarnim podacima, ukupno je u Hrvatskoj u okviru javne usluge u svim općinama i gradovima prikupljeno 1.157.120,97 tona miješanog komunalnog otpada te 117.708,57 tona odvojeno sakupljenog komunalnog otpada.

Odvojeno sakupljenog komunalnog otpada putem mobilnog reciklažnog dvorišta bilo je 1.668,98 tona, miješanog komunalnog otpada prijavljenog za stacionarno reciklažno dvorište 451,14 tona, a odvojeno sakupljenog komunalnog otpada putem stacionarnog reciklažnog dvorišta 31.304,35 tona. Stopa odvojenog sakupljanja u sklopu javne usluge i usluge povezane s javnom uslugom za cijelu Hrvatsku u 2018. godini iznosila je tek 11,52 %.

Daleko najučinkovitija u odvajanju otpada je Međimurska županija – od 10 općina i gradova s najvišom stopom odvajanja, devet je iz Međimurske županije.

Najvišu stopu ima općina Belica (69,80%), slijede Prelog (65,08%) Krk (Primorsko-goranska županija) sa stopom odvajanja 62,95%, zatim Strahoninec (58,69%), Donja Dubrava (58,39%), Donji Kraljevec (57,24%), Goričan (55,92%), Sveta Marija (55,88%), Domašinec (55,01%) te Dekanovec (54,60%).

Stopu odvajanja otpada iznad 50 posto imaju još samo Šenkovec (Međimurska županija, 54,10%) te Semeljci (Osječko-baranjska županija, 50,26%).

Među prvih 30 općina i gradova još je sedam iz Međimurske županije, šest iz Primorsko-goranske županije, dvije iz Istarske, te po jedna iz Koprivničko-križevačke, Dubrovačko-neretvanske i – Varaždinske županije.

Cilj koji Hrvatska mora ispuniti do 2020. godine, recikliranje 50% ukupne količine komunalnog otpada, Međimurje je već ostvarilo.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.