Godišnji odmor i rožiganje

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

Treći dan godišnjeg odmora posvećen je rožiganju. Za one koji ne znaju što je to rožiganje objasnimo da je to jedan stari narodni običaj kojeg se svi mi držimo, ponekad nesvjesno, a ponekad itekako namjerno.
Recimo, došli ste na godišnji odmor, i to upravo sad. Recimo i da imate djecu. Vadite stvari iz auta i nosite ih u apartman, djeca već trče okolo i svađaju se tko će na koji krevet, žena viče da izvadite prvo onaj plavi kufer, vi se derete da ne možete do plavoga prije nego izvadite crni.

U to vrijeme dok se vi raspakiravate  u susjednoj kući u sobi koja ima prozor okrenut upravo prema vašem apartmanu ljudi legli na popodnevni odmor, ali im vi po dobrom narodnom običaju rožigate, radite buku i od popodnevnog odmora ništa.

Vi ste se raspakirali, malo osvježili i otišli odmah na kupanje, vraćate se navečer s kupanja, sunce vas je odmah opičilo, more iscrpilo, a umorni ste i od puta pa večerate i krećete odmah na počinak.

E ali susjedi su pozvali prijatelje na roštilj pa dok se riba peče, pije se bevanda ili pivo, prema osobnom ukusu, a poslije nekoliko bevandi i piva i razgovor je sve glasniji, a susjedima sve ugodnije jer pala je noć pa paše ovako razgovarati u barem malo osvježavajućoj noći nakon pakleno vrućeg dana. Vidite, sad oni vama rožigaju i vi nemate mira za spavanje.

U neko doba noći uspijete zaspati jer je i susjede svladao alkohol no ujutro se ne budite po vlastitoj želji jer onaj drugi susjed dovršava kuću pa ranom zorom već buši, brusi, zabija, nabija. Žuri se čovjek da napravi čim više prije nego sunce skroz upeče. Sada vas već rožigaju s dvije strane i vi morate uzvratiti rožiganje na dvije strane. Skužili  ste sistem i čekate kad kod susjeda bude tišina, a znate da su doma, znači odmaraju. Tada vi raspalite muziku s najvećim i najglasnijim hitovima po vlastitom izboru i prskate djecu hladnom vodom da čim glasnije vrište. Narodni običaj rožiganja se mora poštovati i tko ste vi da ga prekršite i ne držite ga se?

A onda se jednog dana potrefi da ste svi doma, i vi i susjedi i kod svih je tišina, znači svi odmarate! Nema tko da rožiga! Osim kad doleti onaj kombi sa sladoledom i najavljuje svoj prolazak glasnom sirenom i zvučnim signalom visokih frekvencija!
Dobro je, uvijek se nađe netko da rožiga i to baš onda kad vi odmarate! Mislim, kakav bi to bio godišnji bez rožiganja?

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.