Osvrt Sanje Pigac: Najbolji maturanti

Sanja Pigac iz Preloga objavila je jučer na Facebooku jedan mali osvrt na najmaturante Međimurja. Prenosimo ga u cijelosti jer i portal Međimurje info želi na ovaj način čestitati najmaturantima Srednje škole Prelog

Raspisali su se ovih dana portali o najboljim “međimurskim” maturantima, koji su dobili nagrade Rotary kluba Čakovec. Svaka čast klincima, tim više kaj je od njih ukupno 6 čak troje iz Preloga rodom, ali kao nastavnicu u Srednjoj školi Prelog malo mi herčeko krvari kaj su zaboravili napisati da Međimurje ima ipak 7 srednjih škola i da najboljeg maturanta ima i Srednja škola Prelog. Ok, kak škola nije u Čakovcu, naravno da nisu dobili nagradu Rotary kluba Čakovec, niti od bilo kojeg drugog kluba, no to još uvijek ne znači da i preloška srednja škola nema vunderkinde.

Zato koristim ovu grupu ( Sp – Prelog, op. ur.), koja je ionako, kak ljudi vele, “Sanjina grupa”, te ću si dopustiti kao profačica i kao autor ove grupe napisati par riječi i o najboljima u Prelogu.

U četverogodišnjim usmjerenjima najbolji je ove godine bio ekonomist Kristian Kolar – legendarni Kiki, dečko z Jurja. Kiki je najbolji iz puno razloga. Da ih sve idem nabrajati trebalo bi mi pol dana. Reći ću samo da je ove godine bio na čak 5 državnih natjecanja, da nema akcije i aktivnosti u školi u kojoj ne sudjeluje, da je napisao knjigu, da je glazbenik, pjesnik, kompozitor, novinar, da je načitan k’o pol članova knjižnice skupa, da “kam ga deneš, tam funkcionira”. Sa mnom je primjerice, 3 godine uređivao školski Blic, malu vanjsko političku rubriku školskih zidnih novina. U biti, mi profači smo se “otimali” za Kikija. Jer to dijete je naprosto sposobno za sve. Uz sve to je i nevjerojatno pristojan, lijepo odgojen i u svakom pogledu “dečec za 10.” Prosjek ocjena mu je 5,00.

Drugo najbolje dijete birali smo u SŠP među trogodišnjim zanimanjima. Tu je najbolji Amos Novak. To je dečko koji je završio za kuhara, a zahvaljujući svojoj kvaliteti ušao je u trećem razredu u Hrvatsku reprezentaciju kuhara i osvojio u svom timu medalju na prestižnom natjecanju ove godine u Luksemburgu. Amos je isto iznimno pristojno i smireno dijete, najboljih osobnih i profesionalnih kvaliteta.

Kiki će iz naše ekonomske škole krenuti na studij jezika i povijesti (da, Kiki, upao budeš, ne brini), a Amos je dan poslije zadnjeg dana škole išao raditi u hotel Turist u Varaždin, gdje su ga željno iščekivali već jako dugo.

Kao djelatnica Srednje škole Prelog pre-pre ponosna sam na ovu djecu. Prezahvalna što sam imala privilegiju predavati im. Takva djeca te oplemene i obogate više od bilo kakve plaće i bonusa. Daju ti volju za život i borbu. S njima vidiš da ti sva muka i trud na radnom mjestu nisu uzaludni.

Na žalost ni jedan od njih nije dobio nikakve novčane nagrade niti bilo kakve druge počasti, osim onih unutar škole. Na kraju godine, kada će gradovi i općine davati nagrade najboljima u svom gradu i općini teško da će njihove općine mislite na njihove uspjehe u Srednjoj školi Prelog. Na području Preloga ne žive, pa neće ni tu ništa dobiti. Takva su pravila.

No, bez obzira na to ova su djeca zlatnim slovima upisana u sjećanja svih djelatnika SŠP-a. Oni, ali i svi drugi naši učenici naši su dukati. Neizmjerno smo na njih ponosni.

Osobno smatram – i to već godinama govorim – da Prelog ima najbolje srednjoškolce na planeti. Takva prijateljstva, zajedništva, entuzijazam i ljubav prema SŠP-u kakvu naši klinci imaju doista su nešto što se rijetko viđa. Zato vas molim, kao šefica ove “priločke Facebook prčarije” da im udijelite barem jedan lajk, u znak podrške za dobro koje nose u sebi i s kojim će uvijek hodati po svijetu na ponos svih nas u Prelogu, Međimurju i šire.

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.