Ljeto u Gradu Zrinskih – detaljan program

Petak, 28. lipnja

Atrij Staroga grada Zrinskih – 21:00
SVEČANO OTVORENJE koncert PUTOKAZI & KVARTET ZVONIMIRA RADIŠIĆA
“Prožimanje” 35 godina Putokaza

Dobrodošli na još jedno Ljeto u gradu Zrinskih! Večeras nas, nakon kratkog svečanog otvorenja, u atriju Staroga grada Zrinskih očekuje zaista izniman događaj – koncert Putokaza, dobro nam znane vokalne grupe koja ove godine obilježava značajnu obljetnicu – punih 35 godina na hrvatskoj glazbenoj sceni. Putokazi postoje od 1984. godine i od tada se u grupi izmijenilo deset pjevačkih generacija, a više od 400 pjevačica i pjevača utkalo je svoj trag u stvaralaštvo Putokaza. Kroz sve ove godine, Putokazi su u prepoznatljivim višeglasnim vokalnim izvedbama neumorno istraživali hrvatske etno teme, world music, evergrine, teme iz filmova i mjuzikla, trip-pop i elektro-pop i dosad objavili 13 albuma i dva DVD izdanja. Dva puta su predstavljali Hrvatsku na Eurosongu, dobitnici su tri Porina, nagrade Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi te dvije Nagrade grada Rijeke. Svaki im je projekt novo istraživanje i pomicanje granica u stilskom, žanrovskom, vokalnom, izvedbenom i energijskom smislu. “Dobri duh” ove jedinstvene pojave na našoj glazbenoj sceni, njihova utemeljiteljica i dugogodišnja voditeljica je Miranda Đaković, a večeras Putokazi nastupaju uz live pratnju kvarteta Zvonimira Radišića. Nemojte propustiti!
U slučaju lošeg vremena, svečano otvorenje i koncert će se održati u dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Subota, 29. lipnja

Dvorana Centra za kulturu Čakovec – 19:00
filmska večer 26. INTERNACIONALNA FILMSKA RADIONICA & ŠAF završna projekcija

Naša proslavljena i višestruko nagrađivana Škola animiranog filma – ŠAF, jedan od najstarijih hrvatskih dječjih kino klubova, osnovan je davne 1975. godine i okuplja djecu i mlade s ciljem kreativnog provođenja slobodnog vremena u izradi animiranih filmova. ŠAF je i organizator brojnih filmskih radionica u školama, radionica za voditelje kino klubova širom Hrvatske i svijeta te tradicionalne Internacionalne dječje filmske radionice, koja više od četvrt stoljeća promovira dječje filmsko stvaralaštvo s naglaskom na animiranih film i na kojoj su sudjelovala djeca iz Hrvatske, Europe i cijelog svijeta – od SAD-a do Australije. Ovogodišnja 26. Internacionalna filmska radionica ugostila je djecu i mlade iz Makedonije, Rusije, Portugala, Grčke i Hrvatske te kinesku filmašicu Tianlin Xu i ponajboljeg hrvatskog lutka animatora, multimedijalnog umjetnika, filmskog kritičara i pjesnika Božidara Trkulju. Na večerašnjoj završnoj projekciji u dvorani Centra za kulturu, uživat ćemo u godišnjoj produkciji animiranih filmova ŠAF-a i u filmovima koji su nastali za vrijeme trajanja ovogodišnje radionice. Kao svojevrsna poslastica, premijerno će biti predstavljena i tri animirana glazbena spota koje su šafovci uradili za domaće bendove. Dobrodošli u čarobni svijet animacije!

Jezero Staroga grada Zrinskih – 21:00
koncert LET 3

Megaspektakularni koncert u jezeru Staroga grada Zrinskih– Let 3 ponovo napada! Zoran Martinović Mrle i Zoran Prodanović Prlja, zajedno s odabranom ekipom riječkih glazbenika, utemeljuju u veljači 1986. grupu Let 2, u kratkom vremenu mijenjaju naziv u Let 3 i objavljuju dvije pjesme na kompilaciji Rijeka Pariz -Texas. Ostalo je povijest… Sastav je od početka djelovanja pratila osobita pažnja onoga dijela rock poklonika koji su odmah bili očarani jedinstvenim scensko-glazbenim kvalitetama Riječana. Krug štovatelja neprestano se širio, a ubrzo je javnost postala svjesna da Let 3nisu samo bizarni, bučni čudaci, nego prvorazredna rock atrakcija i zaista unikatna umjetnička pojava. Nakon početne fascinacije onime u čemu je Let 3 doista neponovljiv (fantastičan image i sceničnost), postajale su vidljivije i ostale kvalitete sastava – izuzetni tekstovi, uvijek perfektan izvođački nivo te dramaturška i stilska dorađenost koncerata i javnih istupa općenito. Glazbena specifičnost je, iz osnova indie frenetičnosti razvijena do izuzetne rafiniranosti, uvijek praćene specifičnim humorom i osjećajem za bizarno. Let 3 nikada nisu parodirali, komentirali ili negirali, bilo svoj glazbeni, socijalni ili politički okoliš, kao što mu nisu ni povlađivali. I nakon mnogobrojnih albuma, Porina, Crnih mačaka i inih nagrada, Let 3i nadalje na koncertima žestoko praše, vođeni nekom neukrotivom energijom i prava su atrakcija za sve okorjele rokere, stare i mlade. Zato i poruka dana glasi – tko ne dođe, bit će mu žao. Jako žao!
U slučaju izuzetno lošeg vremena koncert će se održati u Metalac Industrial Baru.

Nedjelja, 30. lipnja

Atrij Staroga grada Zrinskih – 21:00
kazalište KAZALIŠTE VIROVITICA “Seksi rublje” (Michele Riml) redatelj: Lea Anastazija Fleger

Večeras nam u atrij Staroga grada Zrinskih dolazi uvijek dragi gost – Kazalište Virovitica s ovogodišnjom hit-predstavom Seksi rublje. Kanadska autorica Michele Riml više je nego uspješno skrojila predstavu na žanrovskom razmeđu komedije i drame, napisanu da zabavi, ali i omogući emocionalnu identifikaciju s glavnim likovima, supružnicima u pedesetim godinama života, roditeljima troje djece, poljuljanima u pouzdanju u svoje životne izbore i odluke, nostalgičnima, možda i pomalo poraženima. Iza naizgled trivijalne seksualne frustracije i vrckavih svađica u maniri američke screwball komedije, skrivaju se duboka tjeskoba i tuga zbog minulog vremena, nezadovoljstvo rutinom posla i obiteljskih odgovornosti, strah od smrti. Kritičari hvale izvedbu: “Seksi rublje pravi je mali dragulj u razumijevanju muškoženskih odnosa, odnosa koji su u krizi, na koje se primila plijesan. Vidjet ćete cijelu lepezu emocija u sat i dvadeset minuta kazališne predstave. Od smijeha, strasti, romanse, fantazija, svađe, preko gorčine do suza. Baš sve što jedan dobar brak u krizi srednjih godina zasigurno ima.” Dodatna zanimljivost predstave je podatak da u njoj supružnike (maestralno) glume Vlasta i Igor Golub, koji su u bračnoj vezi i u stvarnom životu.
U slučaju lošeg vremena predstava će se odigrati u dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Srijeda, 3. srpnja

Južni bedem Staroga grada Zrinskih – 21:00
filmska večer NOVI HRVATSKI NEZAVISNI FILM “Happy End: Glup i gluplji 3” gost: Anđelo Jurkas, redatelj i scenarist

Film Happy End: Glup i gluplji 3, scenarista i redatelja Anđela Jurkasa, završni je uradak trilogije koja je započeta romantičnom dramom Zbog tebe i nastavljena ljubavnim filmom Fuck Off I Love You. U središtu priče su dvojica nezaposlenih kvartovskih momaka Viktor i Đizus, koji nakon desetljeća čekanja na Zavodu za zapošljavanje dođu na ideju kako pomoći društvu u krizi, ali naravno i sebi… Ili kako je rekao veliki mislilac Platon kojeg glavni junaci filma vole citirati: “Superherojska priča o dva kvartovska mladića uhvaćena u vrtlogu kiča, seksa, politike, droge i pića, koji jednog dana shvate kako su žene mitska bića i krenu im pomagati bez pokrića”. Anđelo film opisuje kao “komediju sa živopisnim strip likovima, svojevrsnim oživljenim Beavis & Butthead, South Park i Alan Ford junacima koja “na balkanski način” tematizira seks, politiku, religiju, medije i celebrityje.” A celebritiya u filmu zaista ne nedostaje! Svoju prvu i posljednju filmsku ulogu ostvario je prerano preminuli književnik, novinar i multimedijski umjetnik Ante Perković, a prvi put u filmu se pojavljuju i grafiti umjetnici Slaven Lunar Kosanovići Vlado Mosk Tomić, modni stručnjak Nenad Korkut, književnica Milana Vlaović, voditelj Dalibor Petko, redatelji Kristijan Milići Danilo Šerbedžija, pjevači Massimo Savići Edo Maajka, novinar Aleksandar Stanković… U glavnim ulogama su Jelena Perčin, Barbara Nola, Dora Lipovčan, Karmen Sunčana Lovrić, Nika Ostoić… Je li potrebna bolja pozivnica da prošetate do parka i provedete ugodnu ljetnu filmsku večer u “kinu pod zvijezdama”? U slučaju lošeg vremena filmska večer će se održati na Maloj sceni “Vinko Lisjak”.

Četvrtak, 4. srpnja

Fontana u Perivoju Zrinskih – 21:00 koncert CINKUŠI

Prošle nas je godine rastjerala iznenadna oluja, ali naši dragi Cinkušise ne predaju i vraćaju se na ljetnu koncertnu pozornicu kod fontane u Perivoju Zrinskih! Cinkuši su izvrstan primjer “prevođenja” tradicionalnih pjesama u eksplozivne dijelove punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda. Potpuno su otvoreni za mnoge metamorfoze rocka, psihodelije, jazza, a šuljaju se čak i do skuta ekspresivne komorne glazbe. Izdali su četiri samostalna albuma te jedan live CD/DVD i uvršteni na prestižne strane i domaće kompilacije. Uspješni su autori glazbe za kazališne predstave i animirane filmove. Nagrađeni su Porinom za albume Špiritus Sanctus i Krava na orehu, a na 13. Danima Hrvatskog filma dodijeljena im je nagrada za najbolju autorsku glazbu. O njima je snimljen i dokumentarni film u režiji Ljiljane Šišmanović. “Cinkuši vode tamo gdje drugi bendovi ne mogu odvesti. Gdje znoj natapa košulje, gdje bubanj izuva iz šlapa, a bas iz čizmi, gdje mandolina veze potkošulju, a violina plete pulover, tamo gdje se odjeven čovjek osjeća golim i zadovoljnim, a onaj gol ugodno odjevenim. Tamo gdje truba dodaje kraj, a usna harmonika početak, tamo gdje gitara para i šije, gdje glasovi reže i poju, gdje se dan utapa u noć, a svaka pjesma kao da je prva, posljednja i jedina…”
U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Petak, 5. srpnja

Atrij Staroga grada Zrinskih – 21:00
kazalište SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH & KAZALIŠTE MORUZGVA “Cabaret preko veze” (Ivan Leo Lemo) Redatelj: Ivan Leo Lemo

Kao što i sam naslov implicira, Cabaret preko veze je predstava u formi cabareta, dakle svojevrsne apartne komedije koja izravno, oči u oči, publici priča priče koje parafraziraju, hiperboliziraju i komentiraju hrvatski i globalni aktualitet. Priče su to koje se pletu nitima “veza i vezica”. Kao i svaki punokrvni cabaret i Cabaret preko vezeje koktel politike i erotike. Naravno, društveno politička stvarnost je samo celofan u koji su umotane unutarnje borbe, strahovi, padovi i pobjede kroz koje naši ženski likovi prolaze. Na duhovit način opisuju se urnebesni živčani slomovi koji su ove scenske persone proživjele i preživjele te iz njih izašle jače. Također, ovaj cabaret, na svoj način, obrađuje i odnos Splita i Zagreba, dva najveća hrvatska grada u čijim se sličnostima i razlikama susreću Mediteran i Mitteleuropa. Naime, jedna od junakinja je Splićanka u fotelji zagrebačke gradonačelnice! Važan aspekt ovog cabareta je i jezik. Splitski žargon (mapiran na zagrebačkim lokacijama), verbalna je glazba na kojoj će plesati emocije, stanja i raspoloženja naših junakinja. Uostalom, kad se na pozornici zajedno pojave Mila Elegović, Jelena Miholjević, Mirela Videk Hranjec i Linda Begonjaodmah znate da vas očekuje nešto posebno, nešto nesvakidašnje. U slučaju lošeg vremena predstava će se odigrati u dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Subota, 6. srpnja

Jezero Staroga grada Zrinskih – 21:00
koncert PSIHOMODO POP

Još jedan superturbosexy koncert u jezeru Staroga grada Zrinskih! Dame i gospodo, ponosno Vam predstavljamo vokalno-instrumentalni sastav – Psihomodo pop! 1983. godine, u vrtlogu glazbenoga “novoga vala”, pojavljuje se sastav koji svojom beskompromisnom svirkom, žestokim zvukom i scenskim nastupom osvaja prostore bivše države munjevitom brzinom. Sale (gitara), Šparka (bas-gitara), Tigran (bubanj), predvođeni frontmanom grupe, nenadmašnim Davorom Gobcem (vokal), donijeli su na scenu jednu do tada na ovim prostorima neviđenu formu rock’n’rolla te svojim načinom sviranja i stilom ostavili upečatljiv i neizbrisiv trag na našoj rock sceni. Naslanjajući se na glazbeni izričaj svojih uzora (Rolling Stones, Iggy & The Stooges, Lou Reed & Velvet Underground, T. Rex, The Vibrators, Ramones…), nametnuli su se kao nezaobilazan čimbenik rock glazbe na ovim prostorima. Svugdje rado viđeni i rado slušani, svojom pojavom i scenskim nastupom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. I tako sve do dana današnjega, već više od trideset i pet godina, nakon petnaestak albuma i isto toliko Porina, Psihići i dalje, istim mladenačkim žarom priređuju nova iznanađenja i sviraju sve kvalitetniju glazbu. U to će te se uvjeriti i sami večeras u jezeru Staroga grada Zrinskih slušajući majstore kako razvaljuju nevjerojatan niz svojih zimzelenih uspješnica: Ramona, Linoleum boy, Donna, Starfucker, Sexy magazin, Pinokio, Mila, Natrag u garažu, Frida, Ja volim smo sebe… Osjećam se haj!!
U slučaju izuzetno lošeg vremena koncert će se održati u Metalac Industrial Baru.

Nedjelja, 7. srpnja

Atrij Staroga grada Zrinskih – 21:00
kazalište KAZALIŠTE KNAP “Kod kuće je najgore” (Ephraim Kishon) Redatelj: Boris Kovačević

Djela Ephraima Kishona, autora večerašnje predstave Kod kuće je najgore, prevođenija su od Biblije, njegove su knjige prisutne u Hrvatskoj od 70-ih godina prošlog stoljeća, a Kishonov pronicljiv, samoironičan pogled na svijet i na naše skrivene i javne navike toliko se stopio s hrvatskim mentalitetom da ga s pravom možemo smatrati domaćim piscem. Avanture Indiane Jonesa, Supermena ili Robina Hooda blijede pred avanturama iz svakodnevnog života “malog” čovjeka kakve nam prikazuje Kishon u predstavi. Potraga za izgubljenom dudom, kupnja stroja za pranje rublja ili odlazak na godišnji odmor, u Kishonovoj interpretaciji predstavljaju prvorazredan avanturistički čin nas običnih smrtnika. Te humoreske o našim “svakodnevnim pustolovinama” savršeno precizno dijagnosticiraju naše mane i slabosti i, naravno, pršte od vedrog, samoiscjeljujućeg Kishonovskog smijeha. Poslušajmo riječ kritičara: “Autorski tim predstave uspio se othrvati jeftinim i prvoloptaškim rješenjima, oblikujući kvalitetnu kazališnu komediju i odličan poligon za vrsne glumačke role. Rezultat je osmjeh na licu gledatelja koji uživaju u sinergiji izvrsnoga teksta, maštovitoga redatelja i u zaigranosti i posebnosti glumačke igre Dunje Fajdić i Marka Hergešića, kao Najbolje supruge i Najboljeg supruga na svijetu.” U slučaju lošeg vremena predstava će se odigrati u dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Srijeda, 10. srpnja

Atrij Staroga grada Zrinskih – 21:00
OPEN AIR KVIZ “Čakovec – Grad znanja” Autor i voditelj: Robert Srnec

Naš poznati tradicionalni ljetni festival kulture, Ljeto u gradu Zrinskih, održava se svake godine u:
a) Čapljini
b) Černobilu
c) Čatanugi Ču Ču
d) Čakovcu
Volite kvizove? Večeras, samo u vašem gradu – velika zabava! “Čakovec – Grad Znanja”! Po prvi puta na našem Ljetu održat će se kviz na otvorenom, iliti ga, po engleski, open air quiz. U današnje vrijeme Googlea, Wikipedije i društvenih mreža, potraga za raznoraznim informacijama svodi se na tipkanje ili razgovor s umjetnom inteligencijom. To ne znači da ljudi više ne vole testirati svoje opće znanje. Ako ste među onima koji to više vole raditi uživo, imamo pravu stvar za vas. Ljute kvizaške ekipe, sastavljene od jakih snaga natjecatelja/sveznalica iz općeg znanja povijesti, geografije, glazbe, filma… susrest će se večeras u atriju Staroga grada Zrinskih i ukrstiti mačeve na kvizaškom megdanu svih megdana. Dođite svakako večeras u atrij navijati za svoje miljenike, podržite svoje favorite i pri tom se dobro zabavite… A odmah nakon završetka kviza i podjele nagrada, svi ste pozvani na gala ples, na žestoki after rock party u atriju!
U slučaju lošeg vremena kviz znanja & rock party bit će održani u Metalac Industrial baru.

Četvrtak, 11. srpnja

Atrij Staroga grada Zrinskih – 21:00
koncert ZORAN PREDIN “Glavom kroz zid” 40 godina na sceni

Još nas jedna izuzetna glazbena večer očekuje u atriju Staroga grada Zrinskih. S nama je ponovo nenadmašni Zoran Predin, koji upravo obilježava 40 godina svoje impozantne glazbene karijere. Legendarni frontmen Lačnog Franza, Zoran je jedan od najznačajnijih slovenskih novovalnih kantautora, autor 40 glazbenih albuma, četiri zbirke uglazbljenih tekstova i dviju knjiga kratkih priča. Njegova druga prozna knjiga Glavom kroz zid (2019.), kombinacija autobiografske fakcije i književne fikcije, podijeljena je u tridesetak proznih minijatura i nju će nam Zoran večeras malo pobliže predstaviti, naravno izvodeći i pregršt prekrasnih pjesama iz svoje nevjerojatne pjesmarice. Prema svojim se legendarnim pjesmama koje publika prepoznaje i voli i nakon više desetaka godina, kako je rekao, osjeća kao da su one sastavni dio njega: “To više nije nešto što je nastalo izvan mene ili nešto što sam usvojio, to je kao prsti, ruka, dio mene. Zato se vrlo brižljivo i pažljivo ponašam prema njima i ono što me raduje je da nove generacije isti tekst, istu pjesmu, vole i razumiju na neki novi način. Zato je dobra pjesma i nazvana dobra pjesma, jer ne dosadi”. Vlastite i poznate pjesme drugih autora Zoran izvodi kako su zvučale kad su nastale. Večeras će nam pjevati prebirajući po gitari, uz malu pomoć vrsnog gitarista i prijatelja Igora Polaka.Tekstovi izlaze u prvi plan i dozivaju suze, a najave, crni humor i malo stand up zezanja – smijeh. Rezultat je zajedničko pjevanje refrena i zarazno dobra atmosfera. Tako se krade sudbini. Opustite se i…uživajte.
U slučaju lošeg vremena koncert će se održati u dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Petak, 12. srpnja

Atrij Staroga grada Zrinskih – 21:00
kazalište KONTRAST TEATAR “Njegovi džepovi puni kamenja” (Marie Jones) Redateljica: Barbara Rocco

2 x glumca (domaća)
1 x redateljica (unikat)
2 x šamleka (z garaže)
30 str. teksta (12 likova)
1 x prstohvat glazbe
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
1. Uzeti tekst i dobro ga istući
2. Pustiti da odstoji
3. Izmješati ga s glumcima i staviti u crnu prostoriju
4. Dodati redateljicu
5. Pustiti da se diže
6. Na cijelu smjesu dodati prstohvat glazbe
7. Pratiti razvoj i paziti da ne pregori
8. Uzeti iz crne prostorije i poslužiti u atriju Staroga grada Zrinskih

Uzbudljiva, dramatična i dirljiva tragikomedija Njegovi džepovi puni kamenja, nastala prema tekstu sjevernoirske spisateljice Marie Jones, kroz pregršt komičnih tonova progovara o ustvari tragičnom životu siromašnih seljana. Radnja predstave smještena je u međimursko selo Mačkovec, na jezero Martica, gdje se snima visokobudžetni film u kojem su stanovnici sela statisti. Među njima nalaze se i glavni likovi predstave u majstorskoj interpretaciji mladih, jakih snaga našeg domaćeg kazališta, Matka Buvača i Andre Damiša. Dvojica neostvarenih mladića kroz neprimjetne uloge u filmu žele pronaći sebe, ostvariti svoje životne želje i osigurati svoju budućnost…
U slučaju lošeg vremena predstava će se odigrati u dvorani Centra za kulturu Čakovec.

Subota, 13. srpnja

Jezero Staroga grada Zrinskih – 21:00 koncert
JURICA PAĐEN & AERODROM “Obične ljubavne pjesme” 40 godina Aerodroma

Za sam kraj Ljeta u gradu Zrinskih, još jedna rock’n’roll poslastica u jezeru Staroga grada! Dugo i predugo Jurica Pađen i njegov Aerodrom nisu nastupali u Čakovcu, pa je večeras zaista izuzetna prilika da zajedno proslavimo 40 godina njihove karijere. Osnovani daleke 1979. u Zagrebu, u vrijeme kad je na sceni popularan punk i novi val, Aerodromsa svojim prog-rock prvijencom Kad misli mi vrludaju uspijevaju pridobiti poseban i vjeran krug publike i odmah se svrstavaju među napopularnije bendove toga vremena. Neprekidno djeluju do 1986. i u tom razdoblju izdaju pet albuma sa mnogobrojnim zimzelenim pjesmama. U vrijeme svoje najveće popularnosti snimaju ploče u vrhunskim inozemnim studijima, poput onih u Milanu i Švedskoj, a ponovno se okupljaju 2000. godine i djeluju do danas te u tom razdoblju objavljuju i tri studijska i jedan koncertni album. Na nedavnom zagrebačkom koncertu na Šalati, koji će se još dugo pamtiti, Jurica i dečki su pokazali da su i danas u vrhunskoj formi. Večeras će nas Aerodrom uz svoje mnogobrojne legendarne hitove podsjetiti na “zlatno doba novog vala”. Kad misli mi vrludaju, Stavi pravu stvar, Tvoje lice, Obična ljubavna pjesma, Digni me visoko, 24 sata, Fratello, Kava… samo su neki od bezvremenskih hitova kultnog zagrebačkog benda. I što nam onda drugo preostaje nego da svi zajedno zapjevamo i zaplešemo u hipnotizirajućem ritmu starih dobrih rock majstora!
U slučaju izuzetno lošeg vremena koncert će se održati u Metalac Industrial Baru.

Ljeto u Gradu Zrinskih - detaljan program

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.