Kako me Duhaček podsjetio na Hitlera

Gorkić Taradi
Gorkić TaradiKonobar s olovkom

O prosvjedu Želim normalan život puno se piše ovih dana no pisati je lako, treba to živjeti! Jednu stvar priznajem, onaj Markićkin mali je iskoristio prosvjed za svoju promociju, o čemu sam pisao u kolumni Želim normalan život – prosvjed ponosa i srama, no to ide njemu u minus. Činjenica je da je prosvjed inače šutljivih Međimuraca posljedica zaista već neizdrživog stanja. Jedan kratak, a slikovit opis zašto Međimurci žele normalan život, raširio se Facebookom:

Svi vi – kojima jučerašnji prosvjed nije po jusu: zemite si jih doma i mirnim dijalogom, integracijom ili kojom već povoljnijom metodom ljubavi objasnite zakaj nije u redu nečijoj kćeri hračnuti v facu usred parka usred bijela dana; nečiju staru mamu zavezati sa stolac i opaliti joj par šamarčina za onih par (možda) zlatnih lančića od prije prvog svetskog rata i 20 kuna; krasti kante farbe tiskari i paliti ih jer eto, može se; krasti aute po selu i od njih delati vuzmenke na polju; ljudima na štenderu od bicikla ostaviti kotač. Omašili ste ceo fudbal, ovaj prosvjed nije linč na manjinu nego cry for help. Trust me I know, zrasla sam s tim i Međimurci se ne žale dok im voda fakat nije došla do grla. Da smo negde drugde stvari bi se dost konkretnije i davno prije rešavale. O onim pričama da ima i dobrih i poštenih, je, ima, al su u sjeni i ne djeluju baš na ostatak. Ko zna bolje nek me ispravi. #nesamškolovala

Jučer sam na Facebooku na svoj zid napisao:
Kako zaštopati WC školjku?
Ubacite u nju tzv. objektivno novinarstvo!

Kakvo je novinarstvo u Hrvatskoj, znamo, ali ne samo da znamo, nego i osjećamo. Zato niti ne iznenađuje kad neki, kao recimo N1 i Telegram, naprave izvještaj s prosvjeda pa onda nakon što ga objave mijenjaju broj prosvjednika od 200 na 1000, ili napišu da se prosvjed održavao u Pribislavcu pa i to isprave, još nisu ispravili Alenovo prezime. Bilo je još tih grešaka, neistina i krivih informacija, a pri tome ne mislim samo na pravopis i gramatiku. Kakva je pismenost govori i primjer eVaraždina gdje su umjesto  konstituirajuća napisali konstatirajuća sjednica…Žalosno je da to javnost uopće više ne iznenađuje i već se uhodalo takvo pisanje pod normalno.

No što je s recimo  s Indexom ili H-alterom?

Index je portal koji voli dizati prašinu. Oni su teški manipulatori, gotovo sociopate, a još ako se radi o nekoj temi koja se poklapa s njihovim osobnim stavom (koje se uopće ne libe gurati u službene članke – napominjem službene članke, ne kolumne!) njihovom manipuliranju nema kraja. Zanemarujući činjenice ili izvrćući one dijelove koji idu njima u korist, u stanju su manipulirati sa svakom temom kao da su im političari bili učitelji iako nisam baš siguran tko je koga učio manipulirati. U stanju su iz svoje fotelje u koje su uvalili guzice jednakim žarom kao političari soliti pamet o nečemu što su negdje nešto čuli, ali nikad vidjeli ili doživjeli!

H-alter pa je drugi par opanaka. Njemu je glavni zadatak, baš kao i udrugama i inicijativama poput CMS, Gong, Inicijativa mladih za ljudska prava, Kuća ljudskih prava, MAZ ili Pravo na grad na neki način opravdati svoje postojanje i trošenje proračunskog novca. Zato se s vremena na vrijeme oglase nekim očitovanjem koje u pravilu uvijek mora biti kontra tek da opravdaju zašto sjede u onim kancelarijama i dobivaju novac izbjegavajući pravi posao. Ako već imaju potrebu oglasiti se o tome, neka prvi izađu na teren. Teren vam je ono vani, uživo, van vaših fotelja i kancelarija!

Ima i nekih strančica poput Radničke fronte koje bih ja nazvao kapitalističkim fundamentalistima. Čudi me kako još nisu formulirali rečenicu: Sve kapitaliste u konc-logore!

Znate, imamo mi u Međimurju i Srbe i Židove itd. pa se osjećam malo posramljeno što ih sad uopće spominjem kad ništa nisu ni krivi ni dužni, no nemamo potrebe napraviti prosvjed oko toga. Zašto? Zato što oni žive ravnopravno, rade, plaćaju i grade zajedno s nama. Romska manjina, na što su na kraju krajeva ukazali i sami Romi, ima drugačiju predodžbu o tome koja su njihova prava. Riječ obaveza malo tko iz njih redova poznaje i razumije.

Vidite, mi ne tražimo njihovo iseljavanje kao što je bilo u Francuskoj i kad su svi ovi šutjeli, mi tražimo dovoljno policajaca da se može ići na intervenciju u određena naselja, tražimo dovoljno socijalnih radnica koje će moći (uz pratnju) ići na teren, jer ako ide samo jedna djelatnica postaje samo novom žrtvom nasilja, tražimo da se roditeljima romske djece ukaže na to da je osnovnoškolsko obrazovanje obavezno i da puste djecu u školu, da ih ne tjeraju u pljačkanje i krađu, da shvate da je higijena potrebna za zdrav život, da je privatno vlasništvo upravo to – privatno vlasništvo, da se smeće odvozi i to se plaća, a ne spaljuju gume i plastika svaki dan. Zgrozili ste se svi kad je gorio deponij smeća u Totovcu, a takve mini požare imamo gotovo svakodnevno u romskim naseljima. Vidite, mi jesmo upravo za to, da se oni obrazuju, a upravo oni to sami izbjegavaju, želimo da se ukine dozvoljen iznos za krađu (1.000,00 kn) koji oni (i samo oni, ne Srbi, ne Talijani, ne Nijemci, ne Česi, ne Madžari itd. nego samo oni) obilato koriste. Želimo da se kaznena djela i kazne, želimo da kriminalci, zlostavljači, lihvari (svih nacionalnosti) završe u zatvoru. U njihovim naseljima je problem što skoro svi žive od socijalnih davanja i dio tih davanja moraju davati lihvarima u svojim naseljima i zato toliki otpor vaučerima, a zna se čak i koji pojedinac je najglasniji protiv vaučera. Vaučerima bi napokon djeca imala korist od dječjeg doplatka, a ne lihvari i kockarnice!

I zato, Duhaček i ostali koji nemate pojma, ni to što radite za Index ne može opravdati vaše širenje netrpeljivosti prema Međimurju! Zar vas je neka bivša ljubav iz Međimurja razočarala pa se osvećujete za to? I Hitler se, kažu, tako osvećivao zbog spolnih bolesti koje je dobio! (Vidite kako je lako manipulirati dijelom podataka?)

Zato, ako već pišete, pišite zašto su stanovnici Međimurja osjetili potrebu za prosvjedom!

_____________________INTERMEZZO_________________

Donirajte Udrugu Mlada pera

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.