Dražen Breglec majstorski argumentirano odgovorio Tomiću i Markovini

Mnogi ovih dana upiru prstom u Međimurje pokazujući tim prstom da nisu dobro pročačkali uha, a s Facebooka prenosimo odgovor Dražena Bregleca Tomiću i Markovini koji su izgleda negdje među štekatima izgubili šalabahtere

Ne sjećam se da bi neko jako jugo prošli tjedan puhalo pod Marijanom. Jest da je zadnjih dana malo pripeklo uz obalu, ali nismo bili izviješteni da bi oni krasni „šišmiš“ suncobrani na Splitskoj rivi uskratili hladovinu svojim vrlim kavopijama ovih dana…
A možda je za slučaj o kojem pišem presudna činjenica da je Splitsko-dalmatinskoj županiji popisom iz 2011. evidentirano tek 8 (osam) Roma; preostale je, vjerojatno, prije nego su s čerge uspjeli dohvatiti prvu smokvu, zadesila sudbina poput one koja je snašla srpske vaterpoliste što su zimus „ničim izazvani“, umjesto da prihvate malo šege s domaćinima, radije pobjegli u ledeno more ili one što je, eto, baš jučer zadesila supetarske sezonce, kojima je dobrodošlicu na svoj tako karakterističan način zaželjela Torcida (nervoza valjda, bit će da je nestalo boje za pituranje poljudskog travnjaka, ae).

Nešto od navedenog sigurno jest jer koja bi inače bila koincidencija da dvojica tako uglednih Splićanina kao što su Ante Tomić (novinar i kolumnist) i Dragan Markovina istovremeno i tako slično, a opet tako prokleto krivo i promašeno pišu o narušenom suživotu Roma i ostalih Međimuraca.
Kaže tako Ante u svojoj zadnjoj kolumni ( https://www.jutarnji.hr/…/ante-tomic-da-sam-sedamd…/8981240/ ) da su se u Čakovcu okupili „besramni lažljivci“ odnosno „tisuću desničara na prosvjedu“ a i „Posere se Ante na normalan život“ – Međimuraca, prosvjednika na skupu „Hoću normalan život“; ispada tako iz teksta g. Tomića.
Povezivanje Međimuraca s krajnjom desnicom vrhunac je neznanja, neupućenosti i površnosti. Nema druge, jer zlobu kod šjora Ante, uz čije se kolumne već godinama izvrsno zabavljam, naime ne vjerujem. Međimurski je HDZ npr. ideološki vjerojatno ljeviji od splitske „Nove ljevice“, pa čak i takav u Međimurju ne može (nikad) u prosjeku preko 15 %. Sve desnije čak i od takve opcije je u Međimurju čista egzotika kao, što je…što ja znam, npr. osoba imena Ante Oršuš (ako je vjerovati DZS-u).

Jednako tako je štetno i opasno respektabilni broj sudionika nekog skupa, a okupilo se preko 1000 građana, poistovjetiti s nekima od organizatora. Kao vrsni povjesničar, trebao bi tu osjetljivu distinkciju i u svojoj kolumni ( https://www.telegram.hr/…/prosvjed-protiv-roma-u-medimurju…/ ) prepoznati i Dragan Markovina. Da, istina, neki desničarski aktivisti lukavo su se infiltrirali među organizatore skupa (a možda su ga i inicirali, zaista ne znam) i tako iskoristili tj. zloupotrijebili ZAISTA neodrživu situaciju do usijanja narušenog suživota Roma i ostalih stanovnika u Međimurju. Međutim, citiranim i sličnim tekstovima (ne nažalost i jedinima isto intoniranima ovih dana) upirati prstom u miroljubive, radišne i vrijedne Međimurce, otvorene kako za manjine, tako i za bilo kakve strance, je zapravo nova razina generiranja problema. Zašto? Zato što ako nepravedno i neargumentirano etiketirate cijelu jednu regiju i njeno većinsko stanovništvo, ne pokazujući ni minimum objektivnosti ni razumijevanja za suštinu, onda zapravo istu tu većinu usmjeravate u naručje onih koji su zaista spremni na radikalne ideje i koji poene love na najnižim ljudskim pobudama.

Možda bi pomoglo da znate, šjor Ante i Dragan, da iz brojnih, silom prilika nastalih, „čistih romskih odjeljenja“ u brojnim školama u Međimurju, svoju djecu ispisuju i neki Romi, a o užasima koji se u iz romskih naselja širi na okolno područje i utječe na sve stanovnike cijele jedne županije, osim njihovih teroriziranih susjeda ne-Roma, najrječitije svjedoče upravo Romi koji su se nekim čudom imali snage istrgnuti iz začaranog kruga (samo)uništenja što u tim zajednicama vlada. Nema dakle ni vama gospodo, kao ni brojnim salonskim kvaziintelektualcima, drugog načina od upoznavanja sa stvarnošću problema suživota u Međimurju, nego vas pozvati bar na jedan dvotjedni godišnji odmor u neku kuću u blizini nekog od brojnih romskih naselja, po mogućnosti nakon isplate neke od socijalnih pomoći ili upisati vašeg prvoškolca u razred većinskog romskog sastava. Posramili biste se nakon takvog iskustva vaše neupućenosti i svake od praznih jezičnih parabola iznesenih u vašim uradcima i zaboravili bi zauvijek romantičnu sliku nasmiješenog, talentiranog, zlatnim zubom urešenog Ciganina što svira violinu ili njegove žene što gata o sreći i bogatstvu “odmah iza ugla”. Ne zato što takvi ne postoje, nego zato što takvi bi vam isti tren zauvijek iščezli iz sjećanja.

I samo još nekoliko činjenica za kraj: od oko 24.500 Roma (procjena broja Roma temeljem vjerodostojnih istraživanja iz 2017. godine), čak 6.368 nalaze se u najmanjoj, Međimurskoj županiji. Nije pritom naravno problematična činjenica da se radi o Romima kao nacionalnoj manjini, pa ni to hoće li ih biti 5 puta više za 20-30 godina, kao u konačnici ni to da je Roma u Međimurju bilo 5 puta manje prije 90-tih.. Ali ključna je činjenica da se radi o skupinama koje žive u naseljima koja de facto predstavljaju zatvorenu, čak ne više ni plemensku, već potpuno asocijalnu, koliko izoliranu, najmanje toliko i sa samo-izoliranu socijalnu društvenu strukturu, u kojoj ne vrijede gotovo nikakvi standardi definirani zakonitostima i zakonima, tj. etičkim ili formalnim pravilima, koja čine društvo društvom i državu državom. Nažalost (i nemojte se tako prozirno snebivati nad statistikom), ta naselja i takva romska zajednica u njima, JEST inkubator i rasadnik kriminala u Međimurju, kao i garancija tragičnog prokletstva koja čeka novu generaciju mladih Roma. BEZ DRAMATIČNOG ZAOKRETA žalosna sudbina čeka naime upravo romsku djecu, a mlađih od 16 godina u romskoj populaciji u Međimurju danas ima čak preko 56 % (!!!) – za razliku od Hrvatskog prosjeka koji iznosi oko 16%! Bez dramatičnog zaokreta problem će dakle i dalje eksponencijalno rasti svaki dan. O tome vam je, a ne o isključivosti, svjedočilo najmanje 995 od 1000 prosvjednika na skupu u Čakovcu. Onih 5 koji su vješto iskoristili situaciju da bi se infiltrirali među organizatore i na jednom ogromnom problemu pokušali propagirati svoje desničarske i isključive ideje su prepoznati, jednako kao što je prozren kreten koji je na jedinom spornom transparentu između „Za sigurnost“ i “Međimurju“ na znakovito mjesto stavio „U“.
Ne vjerujete u tvrdnju da ekstremno desničarske ideje i politike u Međimurju ne prolaze? Evo vam još nešto podataka: na zadnjim izborima, ovima za EU parlament, jedine dvije relevantne stranke desnice (HRAST i Neovisni za Hrvatsku) su u Međimurju ZAJEDNO dobile tek 4,19 % (odnosno 1.101 glas). U Hrvatskoj su iste opcije zajedno dobile tri puta više, tj. 12,89% (a za informaciju vama, dragi Ante i Dragane, vaši su susjedi i prijatelji, stanovnici Splitsko – dalmatinske županije, podršku tim profašističkim programima dali su s čak 17,2 % !). Dakle, da se u Čakovcu održao najuspješniji skup desnice igdje ikada, tj. da su apsolutno svi simpatizeri desnice i profašističkih ideologija iz cijele županije došli na skup, bilo bi ih manje od okupljenih.

Da su gospoda Ante i Dragan međutim ikada bar jedno jedino popodne proveli u Međimurju u razgovoru s bilo kojim god od 100 tisuća „ne-romskih“ Međimuraca ili iz romskih naselja izbjeglih romskih stanovnika, umjesto da kolumnu o prosvjedu „Želim normalan život“ pišu s očito pregrijane splitske Rive, ispao bi to još jedan, vjerojatno zabavan i poučan uradak i jednog i drugog (usudio bih se čak dodati i „kao i obično“), a ne kao ovaj puta, bljutav, nerealan, promašen i od stvarnosti miljama udaljen tekst.

PS. Da ne ispadne da mi Međimurci samo kukamo i naričemo: o rješenjima utvaram da znam ponešto, ali mi okvir ovog teksta ne dozvoljava daljnju elaboraciju, no ukratko, ako se u idućem EU programskog razdoblju u „Romsko-Međimurski most“ ne uloži najmanje koliko i u Pelješki, za 20 godina bi svi mostovi preko Mure i Drave mogli završiti kao sekundarne sirovine. Ako ćete zbog ove izjave doživjeti novi šok, loše ste čitali ovaj članak (ili je možda opet pripeka).

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Donirajte Udrugu Mlada pera
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.