Danas će Zagrebom proći Povorka ponosa: ‘Osamnaest ponosnih godina’

U Zagrebu će se danas održati najdugovječniji politički prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj, osamnaesta, punoljetna Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride 2019. pod sloganom “Osamnaest ponosnih godina”.

Povorka ponosa započet će okupljanjem 15:00 na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Rooseveltovim trgom, Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom sve do Ribnjaka, Parka ponosa – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom grupe Le Zbor.

Udruga Zagreb Pride u priopćenju za medije ističe kako je borba za stečenu slobodu i prostor koje imamo danas u Hrvatskoj hrabro i krvavo započeta 2002. godine, kao što se ustalo protiv ugnjetavanja u Stonewallu prije 50 godina, čime je započeo pokret za prava LGBTIQ osoba u SAD-u i svijetu.

“U ovih osamnaest ponosnih godina pokazali smo da stvarnost možemo mijenjati jedino zajedno, a da u društvu kakvo stvaramo ima mjesta za sve ponosne i hrabre ljude koji će prigrliti one koje se isključuje, mlati i ponižava. Pokazali smo da je ovo zemlja za sve nas, a da stajati na pravoj strani povijesti znači biti na margini danas, u otporu sutra, a u slobodi vječno. Povodom osamnaest ponosnih godina glasno poručujemo: Ovo nije samo “faza”, tu smo, dio smo društva i ne idemo nikamo!” poručuju.

Povorka ponosa, koja je u proteklih 18 godina prerasla iz skupa od nekoliko stotina ljudi izloženih nasilju u masovna okupljanja svih onih koji vjeruju u solidarno i ravnopravno društvo, ne bi bila moguća bez hrabrog i predanog rada volonterki i volontera te saveznica i saveznika.

Zato pozivaju sve one koji podržavaju djelovanje udruge Zagreb Pride i održavanje Povorke ponosa, da im se nakon Povorke pridruže na službenom after partyju, Partycipaciji, od 22.00h u Klubu Boogaloo. Ulaznicama za Partycipaciju (30/40 kn) pokrivaju se troškovi Povorke ponosa, poput zastava koje se vijore na gradskim trgovima, struje, vode, razglasa, pozornice, osiguranja, ali i materijala potrebnih za transparente, ukrase i ostale detalje koji Povorku čine našim najvećim praznikom.

“Na Povorku ponosa i Partycipaciju pozvane su sve i svi koji vjeruju u širu društvenu pravdu, solidarno i ravnopravno društvo, u našu slobodu, dostojanstvo i život bez straha. Vidimo se u subotu u 15:00 kod Muzeja Mimara“, završno poručuju iz Zagreb Pridea.

Zagreb Pride moli sve novinarke i novinare koji će izvještavati o Povorci ponosa, da ne koriste termin “Parada”, već “Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji” ili kraće, “Povorka ponosa.” Naime, Povorka ponosa je prosvjedni marš kojim svakog lipnja već 18 godina ukazujemo na to da smo u Hrvatskoj tretirane i tretirani kao građanke i građani drugog reda. Prosvjedom u Povorci ponosa pozivamo na zajedničku borbu za jednakopravnost i puna građanska i ljudska prava svih potlačenih.

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Kuna putovanja - putovanja bogata iskustvom
Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.