U preventivnom pregledu madeža kod 1128 osobe postavljena sumnja na 22 melanoma

U sklopu 12. javnozdravstvenog projekta “Djeluj sada!“ u Zagrebu na Jarunu održana je akcija preventivnih pregleda madeža tijekom koje su pronađena 22 suspektna melanoma. Na uzorku od 1.128 Zagrepčana, otkriven je 171 zloćudni tumor kože od čega je postavljena sumnja na 22 melanoma te oko 149 ostalih zloćudnih tumora kože, što je 20 % od ukupnog broja pregledanih građana. Građani kod kojih postoji sumnja na zloćudne tumore kože odmah su upućeni na daljnju obradu i liječenje, s naznakom žurnosti za one kod kojih je postavljena sumnja na melanom. Uspoređujući rezultate iz 2017. godine s 2018. i 2019. godinom porast je gotovo dvostruko veći. Naime, 2017. godine na uzorku od 1.207 građana otkriveno je 10 melanoma.

Svi zainteresirani građani preglede su mogli obaviti besplatno i bez uputnice te se savjetovati sa više od 20 najboljih hrvatskih stručnjaka s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije zloćudnih tumora kože. U okviru organiziranih radionica educirani su i najmlađi sugrađani. Cilj akcije je osvijestiti građane o važnosti prevencije, redovitih pregleda madeža i odgovornog izlaganja suncu, a akciju provodi Grad Zagreb s partnerima.

„Javnozdravstvene akcije ovoga tipa od iznimne su važnosti za naše građane. Grad Zagreb puno ulaže u njih stavljajući zdravlje svojih sugrađana kao apsolutni prioritet. Suradnjom s Udrugom Zdravi pod suncem učinili smo veliki iskorak u prevenciji zloćudnih tumora, a Grad Zagreb u kontinuitetu od 12 godina osigurava financijska sredstva za provedbu, kao i konkretno mjesto gdje se preventivni pregledi i edukacije građana mogu provoditi u skupini respektabilnih dermatologa i onkologa. U tu svrhu Grad Zagreb udijelio je i prostor za rad Udruzi za prevenciju zloćudnih tumora kože „Zdravi pod suncem“, istaknula je doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Po uzoru na zagrebački projekt, Projekt „Djeluj sada“ kao primjer dobre prakse, prepoznat je i u široj zajednici, te je gradonačelnik Grada Splita g. Andro Krstulović Opara osobno podržao akciju te najavio implementaciju ovoga projekta i za građane grada Splita.

„Podupirem sve liječnike koji su izdvojili svoje vrijeme na čelu s akademkinjom Mirnom Šitum i primariusom Sanjom Poduje kako bi kroz ovu sjajnu akciju pridonijeli zdravlju cijele zajednice. Poučeni ovim pozitivnim primjerom, odlučili smo 15. lipnja u Splitu organizirati prvo izdanje ovog iznimnog poduhvata u srcu grada, a kako bismo i Splićanima ponudili ono što Zagrepčani uživaju cijeli niz godina. Nadamo se da će se ova akcija i dalje nastaviti, da će biti što manje pozitivnih rezultata na bolesti te da će upravo ovakve akcije pridonijeti smanjenju razvoja bolesti“, izjavio je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara pozvavši roditelje da povedu i svoju djecu na ovakve preglede kako bi ih već u najranijoj dobi osvijestili o važnosti brige za vlastito zdravlje, te je pozvao sve građane da brinu o svom zdravlju i budu „Zdravi pod suncem“.

Zahvaljujući višegodišnjoj tradiciji provođenja preventivnih pregleda madeža, odazivu građana, ali i rezultatima koji su postignuti kada je riječ o prevenciji kožnih bolesti, Grad Zagreb je postao pravi primjer dobre prakse za ostale gradove Hrvatske. Sustavna edukacija građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu iznimno je važna kako bi se bolest otkrila na vrijeme te se posljedično povećao i postotak njezina izlječenja. Odaziv građana na ovu akciju je svake godine odličan, što nas potiče da nastavimo unaprjeđivati aktivnosti. Osim toga, iznimno smo ponosni što će se i Grad Split pridružiti provođenju ovakvih javnozdravstvenih akcija te se nadamo da će budućnosti ovaj projekt zaživjeti i na nacionalnoj razini“, naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Govoreći o primjeru dobre prakse kada je riječ o brizi za zdravlje građana u lokalnoj zajednici, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice te voditeljica Referentnog centra za melanom osvrnula se na javnozdravstvenu kampanju ranog otkrivanja zloćudnih tumora s posebnim naglaskom na melanom.

„Osim što naše stručnjake stavljamo na raspolaganje građanima, ulažemo puno i u edukacije liječnika kako bi naše znanje postalo svima dostupno, Hrvatsko dermatološko društvo i Referentni centar za melanom ministarstva zdravlja RH već 20 godina u Hrvatskoj provodi javnozdravstvene akcije preventivnih pregleda. Tako smo zadnjih godina posvećeni stanovnicima naših otoka koji nažalost u Hrvatskoj, osim na Lošinju nemaju niti jednoga dermatologa. Moram istaknuti da je ova akcija svakako primjer najbolje prakse kakve do sada nismo imali niti u jednom gradu. Velika hvala gradonačelniku Grada Zagreba g. Milanu Bandići, dipl. polit., i gradonačelniku Grada Splita Andri Krstuloviću Opari na podršci te se veselimo što ćemo uskoro imati priliku ovu hvalevrijednu javnozdravstvenu akciju provesti i u Splitu“, istaknula je akademkinja Mirna Šitum.

„Veseli nas da je i ove godine iznimno veliki broj građana prepoznao važnost brige o vlastitom zdravlju te važnost preventivnih aktivnosti u ranom otkrivanju zloćudnih bolesti. Brojke su i dalje nepovoljne te smo i danas svjedočili velikom broju otkrivenih melanoma što dodatno potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće, no iznad svega najvažnije je educirati građane o načinima i važnosti prevencije naglasila je koordinatorica ovoga projekta Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Na prvom mjestu ističemo izbjegavanje direktnog izlaganja UV zrakama ljeti između 10 i 17 sati kada je sunčevo zračenje najjače, a opekline možemo zadobiti već nakon nekoliko minuta sunčanja. Boravak u hladu, nošenje kapa i šešira sa širokim obodom te naočala s UV filterima i odjeće dugih rukava idući su korak u pravilnoj zaštiti. Iako tamnija odjeća bolje odbija UV zrake, ljeti zbog topline preferiramo svjetlije boje, ali onda biramo tkanine s gušćim tkanjem. Danas postoji i odjeća koja je tkana od vlakana koja su impregnirana foto-zaštitnim sredstvima. Takvi odjevni predmeti na sebi imaju oznaku UPF“, istaknula je prim. Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem.

 

_____________________INTERMEZZO_________________

Svakodnevne priče, ubojstvo i seks

_____________________________________________________

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.